En kolay akla gelen yıkılma sebeplerinden biri olması dolayısıyla en çok bu dillendiriliyor. Kolonun kesildiğini anlamak zor olsa da bazı şekillerde fark etmek mümkün. Kendi dairenizde kolonun nerde olduğunu biliyorsanız alt katlara indiğinizde o kolonu görmüyorsanız kesilme işleminin gerçekleştiği anlaşılabilir.
Binalar kolon kesilmesiyle çökebilir, bina üzerinde yer alan bütün kolon ve kiriş elemanlarının kendine özel görevleri bulunmaktadır, bunları kaldırıp yerine farklı daha küçük veya farklı malzemeden yapılmış eleman koymak yapısal sürekliliği bozar; bu inşaat mühendisliğinde kabul edilemeyecek bir hatadır" dedi.
Kolon keserek binanın taşıyıcı unsurlarının zayıflatılmasına sebebiyet veren kişi olası bir doğal afette binanın yıkılarak insanların ölümüne sebebiyet verebileceği öngörülebilir olduğundan 3 yıldan 22,5 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.
Binaların sağlamlığını kontrol ettirmek için bir diğer ve güvenilir seçenek ise deprem testi yaptırmak. Belediye ve diğer kuruluşlara başvurarak bina deprem testi yaptırılabilir. Başvuru sonrası yetkililer binayı kontrol ediyor ve detaylı inceleme sonrası uzman şirketlere yönlendiriyor.
Özellikle bina altlarındaki bazı iş yerleri daha fazla alan açabilmek için o kolonları kesiyor. Peki, bir binada kolonların kesilip kesilmediğini nasıl anlayabiliriz? Ertan Büyükahısha ve Hakan Kahraman'ın haberi. Taşıyıcı kolon adı üstüne binayı taşıyor.
İlgili 29 soru bulundu
TAKOMETREYLE İŞARETLEME Takometre adlı alet kolon ve kirişlerde gezdiriliyor. Takometrenin amacı demir aralıklarını belirlemek. Kolon ve kirişlerden demir kesmemek için kullanılan takometre dikey ve düşey demirlere yaklaştığında güçlü sinyal veriyor. Sinyal noktalarında işaretleme yapılıyor.
Eğer kolon kesildiği için bina çökerse ceza kanuna göre bunun cezası 3 aydan 1 yıla kadar değişiyor. Bunun dışında daha açık bir madde yok elimizde. Eğer kolon kesme sonucunda bina çökmediyse, takipsizlik kararı veriliyor” dedi.
Oturduğunuz bina için önceden uzmanlar gelip deprem risk raporu oluşturmuş olabilir. İkamet ettiğiniz ilçenin belediyesinden bu bilgiyi öğrenebilirsiniz. Eğer binanızın deprem risk raporu kaydı bulunmuyorsa binanızın depreme dayanıklılığını öğrenmek için deprem testi yaptırmalısınız.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Vatandaşlar adres ve TC kimlik numaralarını girerek, e-devlet üzerinden ya da hasartespit.csb.gov.tr adresinden evlerinin hasar durumlarını görebilirler.
Kolonlar, binaların yüklerini taşıyan ve yerçekimine karşı dayanıklılık sağlayan yapı elemanlarıdır. Binalarda genellikle bodrum katlardan çatıya kadar dikey olarak konumlandırılırlar ve çatı veya kirişlere yatay olarak bağlanırlar. Ayrıca, kolonlar, yükleri doğrudan zemine aktaran temel sistemine de bağlıdır.
İlki bu değişikliğin bulunduğu ilçe belediyesinin imar müdürlüklerine şikâyet etmek. Bunun için o binada oturuyor olmak da gerekmiyor. İhbar eden sıfatıyla bir markette ya da bir bankada böyle bir şeyi tespit ettiğinizde hemen o ilçedeki imar müdürlüklerine ihbar edin.
BİR BİNADA KAÇ KOLON OLMALI? Deprem yönetmeiğine göre bir binada en az 6 tane 14'lük ya da 4 tane 16'lık kolon bulunması gerekmektedir.
Kolon ve kirişlerdeki çatlakların kontrol edilmesi gerekir. Şüphelenilen bir durum söz konusu ise DASK tarafından hasar tespit çalışması yapılması istenebilir. Eğer çok daha fazla endişesi varsa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın yetkilendirdiği kurumlar tarafından riskli yapı tespiti yapılabilir.
Kolonların kesilmesi, tıraşlanması ile duvarların kaldırılması gibi uygulamaların büyük riske neden olduğunu anlatan Sümer, "Sadece bununla da kalınmıyor, duvarların kaldırılması ve benzeri uygulamalar; bazen kolonların tıraşlandığını, hatta söylemek istemiyorum ama kesildiğini bile söylüyorlar.
Belediye başkanlığına binanın imar durumuna göre başvuru yapılması durumunda binanın kolonlarının kesilip kesilmediği, imar durumuna uygun olup olmadığı belirlenir. Bunun dışında bina sakinleri yapı denetim firmaları ile anlaşabilir ve binalarının kolonları başta olmak üzere çeşitli alanlarda denetim yaptırabilirler.
BETONUN ÖMRÜ VAR
Kahriman, “İzmir örneği göstermiştir ki, deprem tehdidine karşı betonun 50-60 yıllık teknik ömrü dikkate alınarak yapıların 50 yılda bir yıkılıp yenisinin yapılması gerek” değerlendirmesini yaptı. Prof.
Bir binanın ömrü ne kadardır? Bina ömrü ekonomik açıdan sürdürülebilirlikle ilgilidir ve bir binanın ekonomik ömrü, yapım tekniğine göre değişir. Ülkemizde en çok kullanılan betonarme binaların ömrü yaklaşık 50-60 yıl civarındadır. Bakımlı olursa, betonarme binaların ömrü en fazla 80-100 yıl kadar olabilir.
Yorulma Kavramı ve Betonarme Yapılardaki Önemi
Beton yorulması, çevrimsel yüklerle karşılaşan yapıların zarar görmesine yol açan bir durumdur. Yapıdaki gerilme derecesi, statik dayanımının çok altında olsa bile zamanla yorulma hasarı görülebilir. Aslında, mekanik yapıların yaşadığı hasarların başlıca nedeni yorulmadır.
Günümüzde Uygulanan Düzenleme. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine dayanacak şekilde inşa ediliyorlar.
Yaşadığınız binanın depreme dayanıklılığını test ettirmek için önünüzde iki yol var: Belediye, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Kaymakamlık gibi resmi kurumlara başvurmak veya özel bir şirketle anlaşmak. Birçok belediyenin deprem laboratuvarı yok ve zaten nihai denetim yetkisi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nda.
Yüksek katlı binaların depreme karşı güvensiz olduğu düşünülebilirken, uzmanlar ise 1 ve 2 katlı binalar ile 20 kat ve üzerindeki binaların depreme karşı daha güvenli olduğunu belirtti.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Daha fazla alandan faydalanmak için ticari kaygılarla kolon kesen bir failin deprem olduğunda bu yapının yıkılacağını ve içindeki insanların ölebileceğini öngörmesine rağmen, olursa olsun olmazsa olmasın kastı ile hareket ettiği, yani olası kast ile hareket ettiği kabul edilmelidir.
Herhangi bir hasara, ölüme yol açmadıysa, kolon kesmenin bir suç olmadığını belirten Selanik, "Kolonun kesilmesi, tek başına, imar kanununa muhalefet suçunu oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri