a) İman, ihlas, niyet, tefekkür, marifet, sabır, takva gibi kalbî ibadetler. b) Namaz, oruç, dil ile zikir ve dua, ana-babaya iyilik, insanlara iyi muamele ve sıla-i rahim gibi beden ile yapılan ibadetler. c) Zekât, sadaka, yakınlara ve fakirlere yardım, Allah yolunda infak gibi mal ve servetle yapılan ibadetler.
İslâm'ın temel şartlarını oluşturan namaz, oruç, zekât ve haccın yanı sıra kurban kesme, itikâf, dua, Kur'ân-ı Kerim okuma gibi davranışlar bu anlamıyla ibadetin belli başlı örnekleridir. Allah'ın emirlerine itaat edip yasaklarından kaçınmak da ibadettir.
Zikir bir ibadettir ancak onu diğer ibadetlerden ayıran onun için bir şekil, mekân ve zamanın tahsis edilmemesi, herhangi bir sayıyla tahdit edilmemesidir. Her zaman, her yerde, her hâlde sayısızca yapılabilir bir ibadettir. Bu sebeple “Allah'ı anmak, en büyük ibadet” (Ankebut, 29/45.)
İkincisi: Günlük İtaatlerden: Günde beş vakit namaz ve bu namazlara abdest almak, her abdest ve namazda misvak kullanmak, namazları cemaatla kılmak, sünnetler, kuşluk namazı, gece ve vitir namazı, sabah ve akşam zikirleri, gece ve gündüz zikirleri (eve giriş ve evden çıkış duası, mescide giriş ve mescitten çıkış duası, ...
İslam'da ibadet çeşitleri
Yapılış itibarıyla ibadetler üç çeşittir. Bedenî ibadet, kalp ve beden hareketleriyle yapılan ibadetlerdir. Namaz ve oruç gibi. Maddi ibadet, mal ve para ile yapılan ibadettir.
İlgili 30 soru bulundu
Şu gerçeği de hemen belirtelim: Rabbimizin kıyam, rükû, secde, tekbir, tesbih, hamd, şükür, zikir, ibadet, salih amel, takva ile ilgili emirleriyle en başta kast ettiği ibadet, yine namazdır ve bunların sayısı yüzlercedir. Yani Allah kıyamı, rükûu, secdeyi emrediyorsa kast ettiği ibadet öncelikle namazdır.
b) Vakte Bağlı Olmayanlar: Vakte bağlı olmamaları dolayısıyla bunlara “mutlak ibadet” adı verilir. Keffâretler, vakti belirlenmemiş adaklar, kazâ namazı ve orucu bu tür ibadetlerdendir.
En kıymetli tesbih, namazlardan sonra çekilen Sübhanallah, Elhamdülillah ve Allahü ekber'dir. Bu tesbihten sonra en kıymetli tesbih ve zikir La ilahe illallah demektir.
Ebû Hüreyre radıyallahu anh Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem'in şöyle buyurduğunu söyledi: “Bir kimse her gün yüz defa, 'Lâ ilâhe illallahü vahdehû lâ şerîke leh, lehü'l–mülkü ve lehü'l–hamdü ve hüve alâ külli şey'in kadîr.
İbadetlerin sıhhati için belli şartlar gerektiği halde zikir için hiçbir şart ileri sürülmemiştir; gece gündüz, ayakta, oturarak, yatarak, abdestli abdestsiz zikir yapılabilir. En faziletli zikir kalp ve lisanla birlikte yapılan zikirdir, yani dilin kalpte olanı ortaya koymasıdır.
1. Mütedeyyin ve muhafazakâr olmak ibadetleri olabildiğince güçleştirerek yaşamaktır, zira “En faziletli ibadet en zor yapılan ibadettir.” şeklindeki bir düşüncesinin varlığı.
Cihad, hakiki bir imandan sonra yapılması gereken bir ameldir. Cihad, İslâm ile insan arasındaki engelleri kaldırmak için yapılan bir ameldir. Cihad, Allah (cc) katında en faziletli ve en hayırlı ameldir. Cihad, İslâm'ın zirvesi, Müslümanlığın şiarı ve imanın tezahürü olan bir ameldir.
En çok sevap kazandıran ibadetler farz olanlar, sonra vacip olanlar, sonra da nafile olanlardır. Zor şartlarda nefsi zorlayarak yapılan ibadetlerin, özellikle gençlikteki ibadetlerin sevapları fazladır. Mübarek gecelerde, kutsal topraklarda ,mescitlerdeki dua ve ibadetlerin sevabıda fazladır.
a) İman, ihlas, niyet, tefekkür, marifet, sabır, takva gibi kalbî ibadetler. b) Namaz, oruç, dil ile zikir ve dua, ana-babaya iyilik, insanlara iyi muamele ve sıla-i rahim gibi beden ile yapılan ibadetler. c) Zekât, sadaka, yakınlara ve fakirlere yardım, Allah yolunda infak gibi mal ve servetle yapılan ibadetler.
Kul ile Allah arasında en yüksek ve hoş bağ; ibadet bağıdır. Yani insan, ibadet ile Allah'a müracaat edip ondan bir şeyler talep ediyor, Allah da bu ibadetin neticesi olarak, o talepleri yerine getiriyor. İbadet, insan ile Allah arasında bir iletişim ve ulaşım vasıtasıdır. İbadetler İlahi bir iletişim dilidir.
Hristiyan ilahiyatında 30 kadar sakrament sayılmakla birlikte, Katolikler ve Ortodokslar 7 temel sakramente yer verir. Bunlar vaftiz, konfirmasyon, komünyon ya da ekmek ve şarap ayini, günah itirafı, nikâh, rahip takdisi ve ölüm esnasında hastayı son yağlamadır.
Al'i İmran suresinin son ayetlerini surenin sonuna kadar okunmasını tavsiye etmiştir. Sabah namazından sonra Yasin suresini, öğleden sonra Fetih suresini, ikindiden sonra Amme suresini, akşam namazından sonra Vakia suresini, yatsıdan sonra Mülk, Rahman ve Secde surelerini okurdu.
Abdest alma tavsiyesi
Öfkeyi dizginlemenin bazı yollarını da sevgili Peygamberimiz öğretmiştir. Onun bildirdiğine göre öfkeli insan ayaktaysa oturmalı, oturduğu yerde öfkesi geçmemişse yatmalıdır. Allah Resulü başka bir hadislerinde, öfkelenen kimsenin abdest almasını tavsiye etmiştir.
Kur'an, Allah'ı gereği gibi hatırlamaya ve hatırlatmaya, O'na hakkıyla ibadet etmeye vesile olan bütün söz ve eylemlerimizi zikir olarak değerlendirmektedir. Anahtar Kelimeler: Kur'an, zikir, zikrullah, zikir ehli, tezekkür.
Yatarak dua etmekte bir sakınca var mıdır? Ayakta, oturarak veya yatarak Allah'ı anmakta, dua edilmesinde bir sakınca yoktur. Kur'ân-ı Kerîm'de, “Onlar ayakta iken, otururken ve yanları üzerine yatarken Allah'ı anarlar.” (Âl-i İmrân, 3/191) buyrulmaktadır. Berâ b. Âzib'den (r.a.) rivâyet edildiğine göre Hz.
Güven ve Allah tarafından görülme ve duyulma düşüncesi zikreden kişide sürekli olduğu için zikir çeken kişilerin kötü kelimeler söyleyemediği gözlenmektedir. Allah zikir sayesinde kişinin dilindeki kötü cümleleri temizlediği gibi zikre devam eden kişinin kalbindeki kötülükleri de temizlemektedir.
Tesbih çekmek namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilerek yapılmaktadır. Toplamda 99 tesbih tanesi çekilerek arkasından dua edilir. Tesbih Çekilirken Ne Söylenir? Tesbih çekilirken namazlardan sonra 33 kez subhanallah, 33 kez elhamdülillah ve 33 kez Allahu Ekber denilir.
Gece ibadetlerinde, teheccüd ve tesbih namazlarında iken kulun üzerine ilâhi rahmet iner. Namazda her türlü ibadet şekilleri mevcuttur. Kimi melekler kıyamda, kimisi rükû ve secdede, kimileri de oturur vaziyette ibadet ederler. Meleklerin ayrı ayrı yaptıkları bu ibadetlerin tamamı namazda toplanmış bulunmaktadır.
Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; O'na olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenerek daha çok kuvvetlendirilmeli. Peygamber Efendimiz (sas)'e salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edilmeli. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; o geceye ait nakledilen namazlar kılınmalı.
Genel anlamda ibadet, mükellefin Allah'a karşı duyduğu saygı sonucu olarak O'nun rızasına uygun davranma çabasını ifade eder. Böylece kişilerin Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için yaptığı her fiil de ibadet olarak nitelendirilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri