Pert kelimesi, halk arasında ağır hasarlı araçlar için kullanılmaktadır. Pert kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre anlamı ise “değersizleşme” ve “zarar görme” anlamı taşımaktadır.
Pert Kaydı Nedir? Sigortacılıkta kullanılan terimler arasında pert ifadesi bulunmazken bu durumlar 'ağır hasarlı' ve 'tam hasarlı' kelimeleri ile ifade edilir. Türkiye'de yürürlükte olan mevzuatlara göre, ağır hasarlı araçların trafikten çekilmesini sağlayan 'çekme belgesi' düzenlenir.
Pert Kaydı Nedir? Bir aracın kaza sonrasında ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeniyle oluşturulan belge, pert kaydı olarak adlandırılır.
Kaskosuz aracın pert olması durumunda masraflar, belli limitler çerçevesinde karşı tarafın trafik sigortası veya kaskosu tarafından karşılanır.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Herhangi bir aracın ağır şekilde hasar alması ve değerini %70 ve üzeri oranda kaybetmesi nedeni ile oluşturulan belgeye “pert kaydı” adı verilmektedir. Herhangi bir olası kaza durumunda aracın ağır hasar alması durumunda, aracın trafiğe çıkması engellenmektedir.
Pert aracı incelemesi için eksper görevlendirilmektedir. Eksper raporu sonucunda aracın perte çıktığının kesinleşmesi durumunda, sigorta şirketleri tarafından poliçede belirtilen limitler ve teminatlar dahilinde karşı tarafa ödeme yapılmaktadır.
Sigorta şirketleri, sigortalı müşterilerinin araçlarının bedelinin altında ödeme yapmaları sonucunda aradaki farkın (pert farkı) araç sahibi tarafından sigorta şirketinden talep edilmesidir. Kaza yapan aracın %70 veya daha fazla oranda hasarlı olması durumunda o araç pert olarak kabul edilir.
Ancak genel kabul olarak aracın yapım masrafı toplamının, piyasa fiyatının %70'ine ulaşması durumda araç "pert" olarak nitelendirilir. Bu oranın genel olarak kabul edilmesi ise aracın hurda fiyatının yaklaşık olarak aracın piyasa fiyatının %30'una denk gelmesidir.
Perte çıkmak TDK sözlük anlamı şu şekildedir: taşıt hurdaya çıkmak.
İki hasar kaydı arasındaki en önemli fark yüzde 70 oranıdır. Yani hasar oranının 70'in üzerinde olan araçlar pert olarak kabul edilir.
Pert araç sigorta ödemesi kapsamında herhangi bir kaza sonrasında aracın perte çıkmış olduğu ekspertiz raporu ile kanıtlandığı takdirde sigorta yaptırmış olan araç sahibi kişiye aracın rayiç bedelinin ödemesi yapılmaktadır.
Pert kaydı olan aracı iki şekilde öğrenebiliriz. Bunlardan bir tanesi sigorta şirketleri aracılığı ile şase numarası bilgileri verilerek. Bir diğer öğrenme olanağımız ise 5664 e mesaj atarak öğrenebiliriz. 5664 e atlın mesajlarda pert kaydı vardır diye yazmaz.
DEPREMDE HASAR GÖRMEYEN BİNALAR İÇİN HANGİ YARDIMLAR VAR? Konutlardaki deprem afetlerinde dolayı yaşanan mağduriyetler için yıkık, acil yıkılacak, ağır hasarlı, orta hasarlı ve az hasarlı olarak tespit edilen afetzede ailelere 10 bin TL destek ödemesi yapılmaktadır.
Ağır hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamı ve şartlarında yeni konut yapılması mümkün olacaktır. Ağır hasarlı tespit edilen binalar hemen boşaltılarak, hasar tespit sürecinin tamamlanması sonrasında hemen yıkılacaktır.
İkamet ettikleri konutları yıkık/ acil yıkılacak/ ağır veya orta hasarlı olarak tespit edilen ev sahiplerine aylık 5.000 TL, kiracılara ise aylık 2.000 TL barınma yardımı yapılacaktır. 12 ay boyunca verilecek yardımlar için başvurular, e-Devlet "Afetzede Barınma Desteği" sayfası üzerinden yapılmaktadır.
Pert kaydı; herhangi bir trafik kazasından sonra aracın ağır hasar alması ve kullanılamaz hale gelmesine denir. Olası bir kaza sonrasında konuyla ilgili uzmanlar bir inceleme yaparlar ve bir aracın %70'inden fazlasının hasara uğradığına kanaat getirirlerse o araç, trafik sigortasına pert araç olarak kaydedilir.
Bir aracın çeşitli kazalar, doğal afetler ya da benzeri nedenlerden dolayı ağır olarak hasar alması sonucu oluşan kaza kaydına ağır hasar kaydı denir. Bunun belirleyicisi, otomotiv sektörünün uzmanları olarak bilinen ekspertiz servisleridir.
Bu şartnameye göre baz değer kaybı “Aracın Rayiç Değeri x %19” şeklinde, total değer kaybı ise “Baz Değer Kaybı x Hasar Boyutu Katsayısı x Araç Kullanılmışlık Düzeyi (km) Katsayısı” şeklinde hesaplanır.
Sigorta şirketinin giderini azaltan sovtaj bedeli, hasar azaltıcı bir sigortacılık işlemidir. Normal şartlarda sigortalı kişi bir kaza durumunda sigorta şirketinden tazminatını talep ettiğinde sigorta şirketi bunu öder. Sigorta şirketinin ödemesinin ardından şirket hukuki açıdan sigortalı yerine geçer.
Burada sovtaj bedeli, yani aracın kaza sonrası kullanılmaz haldeki değeri (hasarlı halde duran emtiası) sigorta şirketi tarafından satın alınarak veya 3.kişilere satıldıktan sonra piyasa rayici arasındaki ödenen tutara, pert hasar tazminat tutarı denilmektedir.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Zorunlu trafik sigortasına sahip aracın bir kazaya karışması durumunda maddi hasar, sağlık giderleri, sakatlanma ve ölüm olmak üzere 3 temel teminat, poliçe limitlerine ve zarar görenlerin haklılık payına göre çeşitli oranlarda sigorta şirketi tarafından karşılanır.
Karşı taraf, üçüncü kişiler ve kamu mallarına verilen zararlar, poliçenin ödeme kapsamına girer. Örneğin, yolda seyir halindeyken bir elektrik direğine çarparsan ya da kaza sırasında yol tabelasını devirirseniz bu hasarı sigorta şirketin senin adına karşılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri