Bina güçlendirme maliyeti ve yapım süresi azdır. Çoğu zaman binalar boşaltılmadan dahi sağlamlaştırılabilir.
İnşaat mühendisi Ahmet Göçmez “Eğer ki güçlendirme yapılacak kolonlar sadece zemin ve temele güçlendirme yapılacaksa binada yaşayanlar yaşamlarına devam edebilirler. Ama tüm binaya güçlendirmeler yapılacaksa binanın boşaltılması gerekebilir.” ifadelerini kullandı.
Bina Güçlendirmede Ev Boşaltılır Mı? Evet, yapı güçlendirme esnasında çoğu zaman binanın boşaltılması gerekir. Bunun nedeni, yapıda gerçekleştirilecek onarım ve güçlendirmenin, binada yaşayanlar için risk teşkil edebilecek olmasıdır. Örneğin, temelde yapılacak güçlendirmeler sırasında binanın boşaltılması önerilir.
Güçlendirme yapmak için binanın hasarlı olma şartı yoktur, eğer yapılan testlerde riskli çıkarsa hasarsız binaya da güçlendirme yapılabilir. Ağır riskli binalar (tarihî bina hariç) için de direkt yıkım kararı verilmektedir.
Bina güçlendirme yapılırken ev boşaltılır mı? Özellikle karbon fiber ile güçlendirme sırasında, güçlendirmenin yapıldığı kat haricinde binanın boşaltılması gerekmemektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Karbon Fiber Kolon Güçlendirme Fiyatı
Karbon fiber kolon güçlendirme fiyatları, 50cm x 50cm 3 metre yüksekliğinde bir kolon için iki kat 300gr/m2 karbon kumaş sarım için hesaplanırsa 10.000TL – 15.000 TL aralığındadır.
Aktif karbon filtrelerin ömrü yaklaşık olarak 6 ay ile 1 yıl arasındadır.
Daire Başı Güçlendirme Maliyeti
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 10 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, DAİRE BAŞI GÜÇLENDİRME MALİYETİ yaklaşık 150.000 ile 250.000 TL arasında olacaktır.
Riskli bir bina için doğru güçlendirme çalışmaları yapılırsa yıkılıp yeniden yapılmış bir bina kadar sağlam olur. Ancak burada bir parantez açmakta da fayda vardır ki bu durumun her bina için ne yazık ki geçerli olmadığı.
Bina kolonlarının güçlendirilmesi için geçecek zaman kullanılan tekniğe ve yapılacak işin niteliğine göre farklılık göstermektedir. 5 katlı bir binanın kolon güçlendirme çalışmaları, yaklaşık 40 gün sürmektedir. Bu süre uygulanacak yöntem, kullanılacak malzeme ve işin genel durumuna göre değişiklik gösterebilmektedir.
Kolon güçlendirme yöntemleri arasında, betonarme bölümün artırılması, kolona yeni kesitlerin eklenmesi veyahut kolonun demir bir kafes içerisinde alınarak yeni bir destek yaratılmasıyla olmaktadır. Aynı zamanda eski ve yeni kolonun kaynaştırılması için de işlemler yapılmaktadır.
Binayı yeniden inşa etmeye göre daha ucuz ve hızlı yapılan güçlendirme seçeneği göz ardı edilebiliyor. Binanın yeniden inşası en az bir senede gerçekleştirilirken, güçlendirme en fazla 4 ayda yapılıyor.
Depreme dayanıklılık konusunda eksikliği olan binaların mutlaka depreme karşı güçlendirilmesi gerekir. Bu tarz ihtiyaçları olan binalar da güçlendirme hizmeti alabilirler. Bina güçlendirme işlemleri zaman içerisinde üst boyutlara ulaşmıştır. Güçlendirme işleminden geçen binalar artık depreme daha fazla dayanıklıdır.
Binalarda yer alan her bağımsız bölüm için devlet 50 bin liraya kadar 2 sene ödemesiz bina güçlendirme kredisi desteği sağlamaktadır. Dolayısıyla binasını depreme karşı güçlendirmek isteyen bina sakinleri her daire için 50 bin liraya kadar kredi desteği alabilir.
Orta hasarlı bina ne demektir? Deprem nedeniyle gördüğü hasar bakımından güçlendirme gerektirecek derecede hasar gören binadır. Bu tür binaların güçlendirme yapılmadan kullanılmasına izin verilmez.
Bu karar 2.02.2022 tarihinde resmî gazetede yayınlanmıştır. Ayrıca ilgili kararname kapsamında yapılan bir diğer değişiklik ile faiz destekli kredilerin kullandırılma süresi 1 yıldan 2 yıla çıkarılmıştır. 13 Nisan 2023 tarihli Resmi Gazete kararına göre güçlendirme kredisi en fazla 320.000 TL olmuştur.
Kolon güçlendirme işlemi, deprem esnasında kolonların kırılmasını önleyerek, yapıların yıkılmasını engeller. Bu sayede, insanların can ve mal güvenliği sağlanır. Kolon güçlendirme işlemi, deprem riski yüksek bölgelerde bulunan yapıların güçlendirilmesinde önemli bir rol oynar.
Orta hasarlı bina sahiplerine 7269 Sayılı Yasa kapsamında güçlendirme kredisi verilecek. Afetzedelerden binalarını 1 sene içerisinde güçlendirmeleri gerekiyor. Bu tür binalar güçlendirilmeleri halinde kullanılabilecek, ancak 1 sene içerisinde güçlendirme yapılmaması halinde ise ağır hasarlı kabul edilerek yıkılacak.
Bina güçlendirme işe yarar mı sorusunun cevabı, mühendislik hesapları uygun şekilde yapıldığında ve başarılı bir şekilde uygulandığında, evet işe yarar şeklindedir. Ülkemizde son 20 yıldır güçlendirme uygulamaları hız kazanmakla birlikte ne yazık ki önemi henüz yeterince anlaşılmamıştır.
Deprem Güçlendirme Derneği(DEGÜDER), bina güçlendirme maliyetinin daire başı ortalama 250.000 TL civarında olduğunu belirtiyor. Güçlendirme maliyetinin yapım maliyetinin %40'ını geçtiği durumlarda yeniden yapım seçeneği tercih edilmelidir.
Genel bir fikir vermesi açısından, daire başı bina güçlendirme maliyeti 2023 yılı için, 5 katlı ve 250 metrekare oturum alanına sahip bir bina için, yaklaşık 500.000 ile 750.000 TL arasında olacaktır. Başka bir deyişle, her daire 500.000 ile 750.000 TL daire başı güçlendirme fiyatı ile karşılaşabilir.
Kat maliklerinden herhangi biri[2] böylesi bir zorunluluk halinin mahkemece tespitini taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesinden isteyebilir. Böyle bir dava açılması üzerine mahkeme gerekli görürse ana yapının güçlendirilmesine karar verebilir ve bu kararla birlikte güçlendirme çalışmalarına başlanır.
Eğer binanın güçlendirilmesi için sadece Karbon fiber uygulaması yeterliyse ve gerçekten güvenilir uzmanlar tarafından uygulanıyorsa depreme karşı güçlendirme sağlayabiliyor. İşi bilmeyen kişiler tarafından bina incelenmeden yapılan güçlendirme çalışmaları tam tersi şekilde binaya daha çok hasar verebiliyor.
Karbon fiberden oluşturulan karbon fiber iplikçik, 6 ila 10 mikrometre arasında bir çaptaki insan saçından çok daha incedir. Karbon elyafın yüksek fiyatı yüksek raf ömrüne ve zaman içinde yapısal elemanlara yüksek direnç, maliyet etkin ve ekonomik olmasından kaynaklanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri