Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır. Yumurtanın Üzerindeki Kod 2 İle Başlıyorsa; 2 numaralı kod, kümes tavuğu yumurtası olduğunu belirtir.
Adetin 2. ya da 3. günü transvajinal ultrasonografi ile yapılan değerlendirmede boyutları 2-9 mm arasında olan antral foliküllerin sayılması ile yumurta rezervi değerlendirilebilir. Bu sayının 7-10 arasında olması durumunda yumurta rezervinin iyi olduğu söylenebilir.
Organik yumurtayı test etmek için öncelikle aldığınız yumurta paketini incelemelisiniz. Paket üzerinde “Türkiye Cumhuriyeti Organik Tarım” damgası varsa bu yumurtanın organik olduğunu göstermektedir. IMO ya da Ecocert gibi ulusal damgalar da organik yumurtayı ayıran damgalardır.
0 Numaralı Kod: Organik Yumurta
Bu kod, yumurtanın organik bir şekilde beslenen tavuktan alındığını ifade eder. Bu kod sayesinde tavuğa yetiştirildiği süre boyunca hiç hormon verilmediği ve tamamen organik yem ile beslendiği anlaşılır. Yumurta türleri arasında en sağlıklı olan yumurta çeşididir.
Kod 3 ile başlıyorsa; kafes tavuk yumurtası anlamına geliyor.
İlgili 23 soru bulundu
Yumurta rezervi genellikle adetin 2-3. günü yapılan transvajinal ultrasonografi ve kan testleri ile değerlendirilebilir. Bu değerlendirmede 2-9 mm arasındaki antral foliküllerin (büyümeye hazır yumurtaların) sayısı iki yumurtalıkta toplam 7-10 arasında ise yumurta rezervi normal olarak değerlendirilir.
Yumurta satın alırken dikkat edilmesi gereken noktalar:
Kırık, çatlak ve kirli yumurtalar satın alınmamalıdır. Açıkta satılan yumurtaların alınması tercih edilmemelidir. Yumurtalar 5 dereceden daha düşük sıcaklıkta muhafaza edilmelidir. Oda sıcaklığında saklanmamalıdır.
Açık dolaşımda yetişen yumurtalar için "1", kümeste kafessiz yetiştiricilik için "2", kafeste yetiştiricilik için ise "3" kodları basılıyor. Yumurtaların fiyatları da bu kodlara göre değişiyor. Organik yumurtanın adet fiyatı 7 liraya kadar çıkıyor. Gezen tavuk yumurtası fiyatları ise ortalama 3,5 lira.
Yumurta kodu olmayan yumurtaların satışı da tamamen yasaklandı. Köy yumurtası olarak satılan ama nerede, nasıl üretildiği belli olmayan yumurtaların satışının önüne geçildi. Buna göre üzerinde herhangi bir numara bulunmayan yumurtalar kesinlikle alınmamalı.
Çoğumuz artık 3T ve anlamına aşinayı esasında. Yine de yeni duyanlar, soranlar adına bir de benden okuyun istedim. TTT ya da 3T “Ten Tene Temas” manasına gelmekte olup; doğumda bebeğin anne ve/veya babasıyla kurduğu sıcak samimi bağın devamıdır aslında. Yeni oluşmuyor, devam ediyordur.
Köy yumurtalarının sarıları açık sarı veya az koyu sarı olur. Asla çok koyu sarı veya turuncu tonlarda olmaz. Köy yumurtaları haşlamada daha çabuk pişer. Besin değeri şehir yumurtalarına göre kat kat fazladır.
'Gezen tavuk' kelimesi ise tavukların hangi besinlerle beslendiğine dair bir anlam içermez; sürekli olarak kafeste beslenmediklerine ve hareket etmelerine izin verildiğine işaret eder. Böylelikle, gezen bir tavuktan temin edilen yumurta organik olmayabilir. Böylelikle, her köy yumurtası da organik değildir.
Yumurtaların en sağlıklısı köylerde olduğu gibi bahçelerde dolaşan tavukların yumurtladığı yumurtalardır. Bu yumurtaların sağlıklı olarak kabul edilmesinin en önemli sebebi tavukların organik olmayan herhangi bir gıda almamalarıdır.
Halk arasında çikolata kisti olarak bilinen endometriozis, yumurta kalitesizliği nedenleri arasında yer alır. Yanlış kromozom sayısı, sigara kullanımı, kemoterapi, radyoterapi, bazı immünolojik hastalıklar, obezite, şişmanlık ve yumurtalık kistleri, yumurta kalitesinin olumsuz etkilenmesine neden olabilir.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 0 İle Başlıyorsa;
0 numaralı kod, yumurtanın tamamen organik bir şekilde yetiştirildiğini ve tavuğa hiçbir şekilde hormon uygulanmasını gösterir. 0 kodlu yumurtalar en sağlıklı ve en pahalı yumurtalardır.
Organik yumurta üretiminde tavukların sertifikalı, yüzde 100 organik, GDO içermeyen yemlerle beslenmesi zorunludur. Türkiye'de bir zamanlar günde 85 milyon adet yumurta üretilirdi. Şimdilerde günlük üretim 75 milyona düştü.
Beyaz yumurtaya göre daha pahalı satılmasındaki temel neden, yine tavuklar. Kırmızı-kahverengi tavuklar beyaz tavuklardan daha yaygındır. Bu yüzden çiftçiler onları beslerken daha fazla harcama yapar.
Sağlıklı beslenme, düzenli spor, protein ağırlıklı beslenmek, sigara içmemek, özellikle 40 yaşından sonra hekim önerisiyle bazı antioksidan ilaçların kullanılması yumurta rezervinde elde edeceğimiz yumurta kalitesine mutlaka olumlu etkisi olacaktır.
A sınıfı yumurtalar, ağırlık yönünden aşağıdaki gibi sınıflandırılır: XL- Çok büyük (73 gram ve üzeri) L- Büyük (63-73 gram) M- Orta boy (53-63 gram)
Bu kodun olduğu yumurtalar tavuğun hiçbir kimyasal içerikli ürün tüketmediği ve doğal bir şekilde beslendiğini gösterir.
Yumurtaların üzerinde böyle bir numaralandırma yok ise kesinlikle uzak durmalıyız. Eğer seri numarası 0 ile başlıyorsa organik yumurta, 1 ise gezen tavuk yumurtası, 2 numara köy yumurtası ve 3 numara ise endüstriyel besinlerle beslenen tavukların yumurtaları anlamına geliyor.
Bakterilerden arındırmak için yumurtanın yıkanması besinin en dıştaki kabuğunun zarar görmesine ve incelmesine sebep oluyor. Kabukta bulunan mikroorganizmalar ise mikroskobik gözeneklerden yumurtanın içine kolayca girebiliyor ve bu bakterilerin yumurtanın yenecek kısmına bulaşmasına neden oluyor.
Kod 3 ile başlıyorsa; kafes tavuk yumurtası anlamına geliyor. 0 kodlu organik tavuk yumurtaları hem tavukların yaşam alanının ve şeklinin doğal olduğunu, hem de beslenme içeriğinin organik ve doğal olduğu anlamına geliyor.
“Kayısı kıvamda denilen yarı pişmiş veya pişmemiş yumurtada biotin adlı vitamini, avidin adlı protein bağlar, her ikisinden de yararlanamayız” diyen Işın Sayın, “Yumurta tam piştiğinde ise bu istenmeyen kimyasal birleşme önlenir. Yani en sağlıklı yumurta, tam pişmiş yumurtadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri