Sistem Bilgisi aracı açıldığında "BIOS Modu" satırını bulun. Satırın karşısında "Eski" yazıyorsa, BIOS kullanıyorsunuz demektir. UEFI kullanıyorsanız, gereken bilgiyi burada görebileceksiniz. Hangi şekilde önyükleme yaptığınız, Parallels gibi yazılımları veya bazı işletim sistemlerini yüklerken önem kazanabilir.
Yiğitt35 dedi: Sistemi UEFI olarak kurmamışsınız demek. Önce BIOS'tan Legacy/UEFI ayarını UEFI yapın ardından UEFI Windows formatı atın.
UEFI'yi destekleyen ancak eski BIOS kullanan daha yeni Windows cihazlarınız olabilir. Daha önce bir cihazı UEFI'ye dönüştürmek için her cihaza gitmeniz, sabit diski yeniden bölümlemeniz ve üretici yazılımını yeniden yapılandırmanız gerekiyordu.
Önyükleme sırasında klavyedeki [ESC] veya [F2] tuşuna basın. Aşağıdaki ekranı göreceksiniz. Klavyenizdeki ok tuşlarına basarak [Ayarlara Gir] ögesini seçin. Ardından klavyedeki Enter tuşuna basarak MyASUS in UEFI BIOS ekranına girin.
İlgili 29 soru bulundu
Windows + R ile Çalıştır'ı açın ve msinfo32 yazıp Enter'a basın. Açılan pencerede BIOS Modu yazan yerde UEFI yazıyorsa problem yok.
Hem BIOS hem de UEFI işletim sisteminiz yüklenmeden önce bilgisayarınızın donanımını başlatan yazılım biçimleridir. UEFI daha büyük boyuttaki sabit diskleri ve sürücüleri, daha hızlı önyükleme sürelerini, daha fazla güvenlik özelliğini ve daha fazla grafik ve fare imleci seçeneğini destekleyen bir yazılım biçimidir.
Sistem Bilgisi aracı açıldığında "BIOS Modu" satırını bulun. Satırın karşısında "Eski" yazıyorsa, BIOS kullanıyorsunuz demektir. UEFI kullanıyorsanız, gereken bilgiyi burada görebileceksiniz. Hangi şekilde önyükleme yaptığınız, Parallels gibi yazılımları veya bazı işletim sistemlerini yüklerken önem kazanabilir.
Komut İstemi veya CMD'yi seçin. Komut İstemi penceresi görünür. Wmic bios get smbiosbiosversion yazın ve ardından Enter'a basın. SMBBIOSBIOSVersion'ı izleyen harf ve sayı dizisi BIOS sürümüdür.
Bilgisayarı yeniden başlatın ve F2, F10, Del veya Enter tuşuna sürekli basarak BIOS menüsüne girin. BIOS güncelleme beş dakika kadar sürebilir. Güncelleme boyunca PC'yi kapatmayın.
Bilgisayarınızı yeniden başlatın, klavyenizdeki DEL tuşuna basın, BIOS'a girin ve klavyenizdeki F5 tuşuna basın. "Optimize Edilmiş Varsayılanları Yükle" ibaresi ekranda belirdiğinde "Tamam" öğesini seçin. BIOS varsayılan değerlere döndürülecektir.
Eski modeller Ctrl + ALT + Enter veya Delete veya Fn + Esc veya Fn + F1 kullanabilir. HP makinelerinde kurulum girmek için en sık kullanılan tuşlar F10 ve Esc'dir. Bazı HP bilgisayarlarda F1, F2, F6 veya F11 kapıları BIOS'a açacaktır.
Cihaz daha kararlı çalışabilir, yeni nesil işlemcilerin çalışması sağlanır fakat ihtiyaç olmadığı sürece güncelleme yapmanızı gerektiren bir durum olmadığı icin (önceden tecrübeniz yoksa) yapmanızı tavsiye etmem.
Bios sıfırlanınca normal olarak bilgisayar tekrar açılıyor. Sıfırlanmaktan kasıt öntanımlı ayarlarına dönmesi ise (anakart üzerindeki jumper'lardan yapılan) açılır. Ancak bozulması yada silinmesi ise tabii ki açılmaz. sıfırlanırsa bilgisayar açılır görüntüde gelir ama silinirse açılmaz...
BIOS güncellemesi esnasında işletim sistemi veya kişisel dosyalar ile alakalı herhangi bir değişiklik yapılmaz. Yani bios güncelleme sonrasında verileriniz silinmez.
Hic birsey olmaz. Ama bir BIOS virusu cikarsa guncelleme yapmakta fayda var. Guncellemeler BIOS virusune karsi anakartinizi korur.
Bilgisayarın performansını arttırmak için güncelleme yapılır. Ayrıca bilgisayarda oluşan bazı hataları düzeltmek, yeni nesil işlemcilerle uyum sağlamak, bazı donanımların düzgün çalışmasını sağlamak için bios güncellemesi yapılır.
BIOS sıfırlamak ne işe yarar? Bir masaüstü ya da dizüstü bilgisayarda yapılacak olan BIOS sıfırlama işlemi ile cihazdaki bazı hatalar giderilebilir. Cihazın performansı bu sıfırlama işlemi ile artacaktır. Yaşanan birçok sorun BIOS sıfırlama işleminin ardından giderilir.
Windows 7, 8 veya 10'da Windows+R tuşlarına basın, Çalıştır kutusuna "msinfo32" yazın ve ardından Enter tuşuna basın. BIOS sürüm numarası, Sistem Özeti bölmesinde rahatlıkla görülebilir. “BIOS Sürümü/Tarihi” alanına bakmanız gerekiyor bunun için.
BIOS güncellendiğinde ayarları sıfırlanır. Her güncelleme sonrasında ayarları yeniden yapmanız gerekmektedir.
BIOS, Basit Giriş/Çıkış Sistemi anlamına gelir ve anakart üzerindeki bir çipte bulunur. UEFI ise Birleşik Genişletilebilir Ürün Yazılımı Arayüzü anlamına gelir ve BIOS'un yerini almaya başlayan daha gelişmiş bir sistemdir diyebiliriz.
legacy+uefi yi seç. secure boot varsa onu da desable yap. uefi yi seçersen işletim sistemini uefi modda kurman gerekir. onun içinde flash belleği fat32 (win7 dvd tool ntfs yapıyor) olarak biçimlendirip, secure boot'u enable yapıp, hdd'yide bütün bölümleri silip mbr'den gpt'ye çevirmen lazım.
Microsoft ve güvenlik uzmanları, Güvenli Önyükleme'nin açık olmasını tavsiye eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri