Kusma işlemi mideyi boşalttığı için, kişilerin bu durumda midesi boş olur. Kusmadan sonra yapılan bazı büyük hatalar bulunuyor. Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor.
Ayrıca, kusma sırasında mide içeriği boğaz ve ağız yoluyla dışarı atılır. Bu, mide asidinin ağız veya boğaz gibi hassas dokularla temas etmesini engeller. Son olarak, kusmada çıkan mide içeriği, mide asidi ve sindirim enzimlerinin yanı sıra yiyecek artıkları, safra ve pankreas sıvıları gibi diğer sıvıları içerir.
Kusmanın; vücudun yabancı maddelerden kurtulmak istemesi sonucunda yaptığı savunma mekanizması olduğunu söyleyebiliriz. Kusmadan önce bulantı hissi oluşabilirken, bazen de kusma sonrasında duyulan bulantı hissi geçer.
Kusmaya çalışmak zararlı mıdır? Mide bağırsak enfeksiyonu ya da gıda zehirlenmesi gibi mideye giren bir madde sonucunda kişi mide bulantısı çekiyorsa, onu kusmak kişiyi rahatlatabilir.
İçtiğinizin suyun temiz içme suyu olduğundan emin olun. Sıcak ya da soğuk su tercih etmeyin, mümkünse oda sıcaklığında olsun. Dilerseniz içine birkaç dilim limon da ekleyebilirsiniz, midenizi ferahlatacaktır. Su, kustuktan sonra boğaz tahrişi için de yatıştırıcıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Özellikle kusma sırasında kaybedilen suların geri alınması için birçok insan su içebiliyor. Fakat bu yanlış bir bilgidir. Boşalan mideden sonra üzerine su içmek, midenin rahatsızlanmasına ve tekrar midenin bulanmasına neden olacaktır. Kusma işleminden sonra mide bir süre dinlendirilmelidir.
Çok fazla kusuyorsanız, dehidrasyonu önlemeye yardımcı olmak için bol miktarda sıvı tüketmelisiniz. Sıvıları yavaşça yudumlayın. Mideniz rahatsız olduğunda, bir anda fazla miktarda su içmek, daha fazla kusmaya neden olabilir.
Kusma durduktan sonra boş bir mideye hafif ve sindirimi kolay yiyecekler alınabilir. Krakerler, ekmek dilimleri, haşlanmış sebzeler veya püre haline getirilmiş meyveler gibi sindirimi kolay olan gıdalar tüketilebilir. Zencefil içeren çaylar, mideyi rahatlatabilir ve kusmayı hafifletebilir.
Fışkırarak kusmalarda en tipik nedenler; bebeğe çok yemek yedirilmesi,reflü gibi mide problemleri, bebeğin anne karnında amniyos sıvısını fazladan yutması, süt alerjisi, doğumsal metabolik hastalıklar veya pilorstenozuolarak adlandırılan bir tıkanma problemidir.
Özellikle en yaygın olarak yapılan yöntem, boğaza parmağın değdirilmesidir. El parmağının boğaza yaklaşmasıyla birlikte kişilerde anlık olarak bir kusma isteği oluşacak ve daha kolay bir şekilde kusabilecektir. Kişiler bu şekilde yöntemi uygulayarak daha kolay kusabiliyor. Bu durumlar her zaman yapılmamalıdır.
Bebeğiniz kustuktan sonra uyuması için yüzüstü yatırmayın. En güvenlisi sırt üstü uyutmaktır.
Pirinç, elma püresi, muz, tost, makarna ve patates gibi sindirimi basit ve sizi rahatsız etmeyecek besinleri tüketebilirsiniz. Yağlı yiyeceklerden mutlaka uzak durun. Size yarardan çok zararı olacaktır çünkü.
Mide asidinin ağza gelmesi boğaz yanmasına neden olur. Ağza acı su gelmesi mide reflüsünün diğer belirtisidir. Ağza gelen acı su mide asididir. Ağza gelen acı su boğazı tahriş eder ve ses kısıklığı görülür.
Kusma 24 saatte düzelmiyorsa, ağız kuruluğu, idrarda azalma gibi vücuttan su kaybolduğunu gösteren bulgular varsa ya da iyi görünmüyorsa mutlaka doktora götürülmelidir.
Kısa süre içerisinde çok fazla ya da büyük miktarlarda yutulan sakız sindirilemediğinde özellikle sindirim sistemi üzerinde bloke eden bir kitle oluşturarak kabızlığa neden olabilir. Ama bu durum çoğu zaman geçerli değildir. Yani arada bir sakız yutmanın zararı yoktur.
Bir öğünden kısa bir süre sonra ortaya çıkan bulantı veya kusmaya gıda zehirlenmesi, gastrit, yani mide zarının iltihabı veya ülser neden olabilir. Eğer, bulantı yemekten bir ila sekiz saat sonra ortaya çıkıyorsa ayrıca gıda zehirlenmesine de işaret edebilir.
Öncelikle eğer kusma günde 2 defa gerçekleşiyorsa, bu normal kabul edilir, hafif bir gebelik kusmasıdır. Bulantıda ise daha çok saat önemlidir. Bulantı, günde 1 saat kadar sürüyorsa bu da hafif olarak nitelendirilir.
Acil Tıp Uzmanı Doç. Dr. Yücel Yüzbaşıoğlu, "Biz kesinlikle kusmayı önermiyoruz, çünkü kusmanın yaratacağı komplikasyonlar, kişinin almış olduğu ilaçlar ve zehirli maddelere bağlı meydana gelecek durumdan daha kötü tablolara yol açabiliyor." dedi.
Kişiler devamlı bir şekilde safra kusuyorlarsa o zaman mutlaka bir doktora görünmeleri gerekir. Çünkü bu durum ciddi bir sağlık problemi nedeniyle meydana geliyor olabilir. Sürekli safra kusma durumu yaşayan hastalarda dehidrasyon ya da elektrolit dengesizliği gibi ciddi problemler meydana gelebilmektedir.
Mide bulantısı ile beraber gelen kusma problemi için yoğurt tutucu bir görev görür. Doğal ya da taze bir kase yoğurt yiyerek mide bulantınızı dindirebilirsiniz.
Sağlık & Diyet konusunda 1,9b cevap paylaştı. Hastane acil servislerinde tuzlu su içirirler kusturmak için ama mideye hortumla boşaltırlar. Bir kaç dikişte 1,5- 2 litre içebilirsen olur tabi.
Tahmaz, kusma sonrası çocuğa verilebilecek en faydalı sıvının su olduğunun da önemle altını çizdi.
Gebelikte bulantı sonucu oluşan kusmalar dişlere ve diş etlerine zarar verebilir. Dişlerin daha sık fırçalanması ve kustuktan hemen sonra ağzı çok iyi çalkalama dişlerin çürümesini önleyebilir.
Kustuktan sonra mideye ne iyi gelir sorusunun cevabı yatıştırıcı ve rahatlatıcı içeceklerdir. Kustuktan sonra öncelikle vücudun sıvı kaybını iyileştirmek için oda sıcaklığında su tüketilmelidir. Az tuzlu kraker, salatalık ve yoğurt hafif yiyecekler olarak tercih edilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri