Midelerine kramplar girer; sebebini tarif edemezler. İşte bu insanları tanımlayan kelime, duygusuzluk, duygu sağırlığı ya da duygu körlüğü olarak da ifade edilen 'aleksitimi'.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
Bu durumun ortaya çıkmasında travmatik deneyimler, yoğun stres, depresyon, anksiyete bozuklukları, ilaç tedavileri veya kişilik bozuklukları gibi faktörler etkili olabilir. Duygusal hissizlik ya da duygusal körlük olarak adlandırılan bu durum literatürde aleksitimi olarak geçer.
sıf. İnce duygulara karşı hassâsiyeti olmayan, katı, hissiz: Şimdi hassas olur şimdi duygusuz gibi (Enis B.
Kendini uyuşmuş, duygularından kopmuş gibi hissetme. Bu durum kişinin eşi ve çocukları tarafından “robot gibi”, “makine gibi” şeklinde tanımlanmasına kadar varabilir. Kendisinin ve başkalarının duygularını anlamakta ve bu duygulara güvenmekte zorluk çekme. Duygular davranışların arkasına saklanır.
İlgili 27 soru bulundu
Aleksitimik insan duygularını söze vuramayan insandır. Öfkelenmesi, kızması, sevinmesi hiçbir belli olmaz. Deyim yerindeyse her birini kendince kuru kuru yaşar. Bir robot gibidir.
kişinin limitli ya da tamamen namevcut duygusal reaktivite durumu. duygusal hissizlikten müzdarip kişiler, genelde duygular yerine tatsız bir uyuşukluk ve boşluk hissettiklerini ifade ederler.
Aleksitimi, aynı zamanda duygu körlüğü, hatta duygusal renk körlüğü olarak tanımlanabilir. Aleksitimik kişiler, kendi duygularını anlamlandıramamanın yanı sıra başkalarının duygularını da anlamlandıramazlar. Bu nedenle empati bakımından zayıf oldukları için duygusal yanıtlarda da yetersizdirler.
Biz birikmiş duygusal sorunların taşınmakta zorlanır hale gelmesine “duygusal yorgunluk” diyoruz. Bazen yaşadığımız duygusal sorunları çözmek yerine o sorunları yok sayar ve zihnimizde bastırırız. Bastırdığımız bu duygular zamanla zihnimizde ağırlık yapar ve zihnimiz bu yükü taşıyamaz hale gelir.
Duygusal boşluk, kişinin sebebini kestiremediği halde hayattan keyif almama, acı çekme, günlük hayatı sürdürecek gücü kendinde bulamama ve genel mutsuzluk hali içerisinde olma durumudur. Diğer bir deyişle duygusal boşluk, bireyin kendine ve hayata karşı memnuniyetsiz olma ve hayattan keyif alamama halidir.
Yaşanan panik ataklara bakıldığında, altlarında yatan sebeplerden birinin de duygusal renk körlüğünden muzdarip olması çok büyük oranlarda görülmektedir. Buna ek olarak travma yaşamış, tacize maruz kalmış, örselenmiş ve obezite hastası insanlarda da aleksitimi görülmektedir.
Duygu donukluğu,duygu renksizliği,duygularından bahsedememe gibi durumlar etrafımızdaki bazı insanlarda gözlemlediğimiz durumlar olabilir. Kendimizde bu durum varsa bunu kendimizin farketmesi mümkün değildir.
Romantik bir ilişki bağlamında, aleksitimi olan insanların neler yaşadığını anlamak önemlidir. Diğer herkes gibi aşık olurlar, duyguları yaşarlar, mutlu hissederler ve acı çekerler.
Aleksitiminin belirtileri arasında duygusal tepkilerin kısıtlı olması, duygusal deneyimleri tarif etmekte zorluk çekme, başkalarının duygusal ifadelerini anlamakta güçlük çekme, bedensel semptomların daha baskın olması gibi faktörler bulunabilir.
-artık- en kötünün bile etki yaratamaması, en iyi diye bir şeyin olmaması, her şeyin vasat gelmesi. geçmişteki duygulara ve o duyguları uyandıran insanlara duyulan özlem.
Aleksitimi ya da duygu körlüğü, duyguları tanımlama ve açıklama konusunda subklinik yetersizlik ile karakterize olan bir kişilik oluşumudur. Aleksitiminin temel özellikleri; duygusal farkındalıkta, sosyal bağlılıkta ve kişilerarası ilişkilerde bozukluk olarak sıralanabilir.
Yetersizlik hissi, duygu repertuvarımızda yer alan en tatsız duygulardan biri olsa gerek. Kişinin başkaları tarafından gözlemlenebilir ve ispatlanabilir tüm kabiliyet ve başarılarına rağmen kendisinin bunları fark edememesi, reddetmesi ve aksine başarısız ve yetersiz olduğunu hissetmesi, diye tanımlayabiliriz.
Kişinin duygularını tanıyamaması, duygusal farkındalığın düşük olması sonucunda ise, düşünce ve duygu arasındaki doğru bağlantıyı kuramamasına verilen addır. Aleksitimi problemi yaşayan insanlarda, madde bağımlılığı, kumar, yeme bozukluğu gibi bağımlılıklara yatkınlık olduğu gözlemlenmiştir.
Duygusal körelme, antidepresanlarla tedavi edilen majör depresif bozukluğu (MDB) olan kişilerin yaşadığı bir kayıtsızlık, tepkisiz bir duygulanım ve duyguları hissedememe durumu ile tanımlanan bir ruhsal bozukluğu ifade eder.
Aleksitimi doğuştan gelen bir bozukluk veya kişilik ile alakalı bir sorun kesinlikle değildir.
“Duygular için söz yokluğu” anlamına gelen ve psikiyatri çevrelerince hızla kabul görmüş bir kavram olan aleksitimi, başlangıçta psikosomatik hastalarda- ki belirtileri açıklamak için ortaya atılmıştır.
Hissizlik, bazı koşullarda o kadar yoğun bir hâl alır ki, var olduğumuzu hissetmenin yolunun acı çekmek, kendimize zarar vermek olduğunu dâhi düşünebiliriz. Zaman geçtikçe kaçarak başa çıkmaya çalıştığımız duyguların daha da büyümüş olarak, hatta suçluluk duygusuyla beraber bizi beklediği gerçeğiyle yüzleşiriz.
Duygu Körlüğü ya da Aleksitimi testi, kişinin kendi duyguları anlama, tanımlama veya ifade etme seviyesini ve duyguları anlamakta bir eksiklik yaşayıp yaşamadığını ölçmektedir. Duygu Körlüğü Ölçeği, Taylor ve meslektaşları tarafından 1986'da geliştirilmiştir.
Duyumların ve duyguların ağır basması, aşırı bir biçimde insanı etkilemesi durumudur. Duygusallık denildiğinde öfke, hüzün, sevinç, kaygı, korku, heyecan, umut gibi duyguların yoğun deneyimlenmesini ve hayata dair kararların verilmesinde duyguların yönlendirmesinde olmayı anlayabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri