Biotin suda çözünebilir bir vitamin türüdür. Saç, cilt ve tırnak bakımı içeriklerinde oldukça karşımıza çıkan bir vitamindir. Biotin eksikliği yaşandığında; saç dökülmesi veya saç tellerinde incelme, saçlarda beyazlama görülebilir.
Biotinin Saça Etkileri; Saç büyümesini hızlandırmaya yardımcıdır. Saç beyazlamasını geciktirmede önemli rol oynar. Saç kalitesini artırarak kırılarak dökülmeleri ve çatallaşmaları önlemeye yardımcı olur.
Saçın beyazlaması B vitamini, folik asit, B6, biyotin ve özellikle B12 eksikliği ile alakalıdır. · Vücutta doğal olarak üretilen hidrojen peroksit (saçı beyazlatmak için kullanılan bir kimyasal), kimyasalı yıkacak enzimler yeterli değilse saç kökünde birikir.
Biotin saçın siyah rengini aldığı doğal maddedir.
Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Columbia Üniversitesi tarafından yapılan araştırma, beyazlayan saçların boyamadan doğal rengine dönmesinin mümkün olduğunu ortaya koydu.
İlgili 25 soru bulundu
B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir. Yüksek oranda biyotin içeren gıdalar arasında pirinç, yumurta, kırmızı et, sebze ve meyveler bulunur. B9 Vitamini (Folik Asit): Folat olarak da isimlendirilen folik asit, yeni hücrelerin üretilmesini ve kan hücrelerinin çoğalmasını sağlar.
Yetersiz, dengesiz beslenme sonucunda yaşadığımız vitamin eksiklikleri – özellikle Kalsiyum ve b12- belirti olarak saç beyazlaması olarak karşımıza çıkabilir. Estetik bir kayıp olarak gördüğümüz saçın beyazlaması aslında ciddi bir sağlık sorununun da habercisi olabilir.
Saç Kalitesini İyileştirir: Biotin, saçın daha parlak, daha güçlü ve genel olarak daha sağlıklı görünmesine katkıda bulunabilir. Saç tellerinin kırılma ve yıpranma riskini azaltır. Saç Derisi Sağlığını Destekler: Sağlıklı bir saç derisi için gerekli olan hücresel süreçlerde rol alır.
Biotin doku oluşumunu ve yenilenmesini destekler. Saç, cilt ve tırnak oluşumu için temel protein olan keratin üretiminde görev alır. Bu sebeple biotin cilt, saç ve tırnak sağlığı için önemli bir vitamindir. Biotin eksikliği saçların güçsüzleşip dökülmesine, tırnakların kırılgan olmasına neden olabilmektedir.
Saç dökülmesinde demir, çinko, folik asit, B12 ve E vitamini eksikliği gibi farklı sebeplerin olması bakımından bu vitamin tek başına bu sorunu çözemeyebilir. Ancak dökülmeleri azalttığı ve tekrar saç çıkmasına katkı sağladığı klinik araştırmalar sonucu bildirilmiştir.
Saçlar ne zaman beyazlaşmaya başlar? Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, saçlar 34 – 44 yaş aralığında beyazlamaya başlıyor. Fakat bazı insanlarda 34 yaşından önce de beyazlama görülebileceği söylenmektedir.
Yetersiz beslenme, stres, vitamin eksikliği, kalıtım gibi nedenlerin yanı sıra saçı çok sıcak suyla yıkamak, sürekli fönle kurutmak, saç boyası kullanmak, renk veren hücrelerin ölümü, yaşlanma, fazla kimyasala maruz kalma ve ilaç kullanımı saçların erken beyazlamasının nedenlerindendir.
Araştırmaya göre beyazlayan saçların eski rengine dönebilmesi mümkün! Yaşlandıkça, saçımızın orijinal rengi rengini kaybedip grileşiyor. Bunun nedeni melanin adı verilen pigmentin kaybı. Ancak yapılan araştırmalar saçlardaki grileşme sürecinin en azından geçici olarak geri alınabileceğini ortaya koyuyor.
Biotin suda çözünebildiği için fazlası idrar vasıtasıyla vücuttan atılır. Ancak bu durum fazla biotinin sağlığınıza zarar vermeyeceği anlamına gelmez. Fazla biotinin olası etkileri arasında deri tahrişi, döküntü, mide bulantısı, sindirim sorunları ve böbrek sağlığı ile ilgili problemler bulunur.
Biotin yan etkileri nadirdir çünkü bu vitamin (diğer B vitaminleri gibi) suda çözünmektedir. Bir başka deyişle biotin vitamini kan dolaşımında dolaşır ve vücutta bulunan fazla veya kullanılmayan miktarı idrar yoluyla atılır. Nadir olarak mide bulantısına neden olabilir.
Biotin tek başına takviye olarak mevcut olsa da doktorunuza danışmadan almamanız gerekmektedir. Bunun sebebi Biotin eksikliğinin nadir olarak görülmesidir.
Düzenli olarak en az 3 ay tüketildiğinde saçlarda belirgin bir canlılık ve saç dökülmelerinde azalma sağlayan ürün aynı zamanda tırnakların da sağlığını koruyor.
Biotin tabletler, günün farklı saatlerinde alınabilir. Fakat bu takviyenin tok karnına ve gece yatmadan önce alınması, vücut aktiviteleri açısından daha uygundur. Uyumadan önce bol suyla yutulan biotin tablet, sabaha kadar emildiği için faydalarını daha iyi yansıtabilir.
Biotin kullanmaya başlamadan önce kilo aldırıp aldırmayacağını öğrenmek isteyebilirsiniz. Biotin, vücudun besinleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olduğu için kilo alımına neden olmaz.
Kıllar daha cansız oldukları için tüylenme ihtimali söz konusu değildir. Yalnızca saçların güçlenmesine fayda sağladığı bilinmektedir.
Gürleştirme etkisi de biotinin saça sunduğu faydalar arasındadır. Çünkü biotin, saç tellerini güçlendirirken aynı zamanda kalınlaştırır. Sönmüş saç tellerini ise canlandırır.
En iyi Vitamin Markaları
En çok bilinen ve tercih edilen vitamin takviyesi markalarının başında; Nature's Supreme, Nature's Bounty, Natural Nest, New Life, Ocean, One Up, Suda Collagen ve Supradyn gibi markalar gelmektedir. İhtiyacınıza yönelik vitamin takviyesini vitaminler.com adresinden temin edebilirsiniz.
Limon suyu ve Hindistan cevizi yağını karıştırıp saç diplerinize masaj yaparak uygulayın. Bu yöntemi düzenli olarak uyguladığınızda saçlarınızdaki beyazlamanın azaldığını görebilirsiniz. Köri yaprakları beyazlayan saçlar için doğal mucizeler arasında yer alır.
Beyaz saç tekrar siyahlaşır mı veya eski rengine döner mi? Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir.
Saçın beyazlamasına yetersiz beslenme sebep olabiliyor. Stres ve vitamin eksikliği saçın beyazlamasına sebep olan diğer etkenler. Çok fazla saç boyası kullanımı, ilaç kullanımı saçların beyazlamasına neden olur. Çok sıcak suyla yıkanan saçlar ve sürekli fön makinesi ile kurutulan saçlarda beyazlama oranı yüksektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri