Her şişe ürüne göre değişmekle birlikte yaklaşık 20 μg biyotin içerse, günlük fazladan 80-120 μg biyotin alımı söz konusu olur. Günde 80-120 μg ek biyotin alınması serbest T4 değerinde dört kata yakın artışa, TSH değerlerinde de bu kadar fazla olmasa da artışa neden olmaktadır.
Çünkü biotin takviyeleri alımı, testlerde hatalı şekilde yüksek T3 (triiodotironin) ve T4 (tiroksin) ile düşük TSH (tiroid stimulan hormon) ile sonuçlanabilir.
Biotin kullananlarda hormon tetkikleri bozuk çıkabilir. Yüksek doz biotin vitamini alanlarda tiroid hormon ölçümleri (TSH, serbest T3, serbest T4,,) paratiroid hormon, FSH, LH, SHBG, E2, progesteron, testosteron, kortizol, folik asit, Vitamin B12 ve ferritin testlerinin de bozuk çıkabileceği saptanmıştır.
Hipertiroidi hastaların antioksidan vitaminlerle (A, E, C vitamini) birlikte tiamin ve B6 vitamini kullanmaları da faydalıdır. Tiroid bezinin iyi çalışması için sebze ve meyve daha fazla yenmeli, yeteri kadar proteinli gıda alınmalıdır. Proteinin yeteri kadar alınması tiroid bezinin iyi çalışmasını sağlar.
Demir, B vitamini ve folik asit emilimindeki azalmaya bağlı olarak kansızlık hipotiroidi hastalarında sıklıkla ortaya çıkar.
İlgili 29 soru bulundu
TSH yüksekliği nasıl düşürülür? TSH yüksekliğinin düşmesi için kişiye uygun bir ilaç tedavisine başlanması gerekebilir. Aynı zamanda yeterli miktarda iyot alımı ve guatrojenik gıdaların kısıtlanmasına yönelik bir beslenme şeklinin uygulanması da etkili olur.
TSH, tiroid bezinden T3 ve T4 hormonlarının yapılmasından görevli olup hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. THS yüksekliği tiroid bezinin az çalışması ve kanda yeterli T3 ve T4 hormonu olmaması sonucunda hipofiz bezinin tiroid bezini daha çok çalıştırmak için fazla miktarda TSH salgılaması sonucu oluşur.
İyot yetersizliği, bazı ilaçlar, doğum kontrol hapları, Tiroid hormonunun azalmasına neden olan karalahana, çiğ karnabahar ve kırmızı turp gibi gıdaların aşırı tüketilmesi kandaki TSH yüksekliğinin nedenleri arasındadır.
TSH yüksekliğinde beslenme önemlidir. Peki TSH hormonunu düşüren yiyecekler nelerdir? Balık, fındık, kuru baklagil ve yağsız et, zeytinyağı, keten tohumu yağı gibi kaynaklardır. Bunun yanında omega 3, iyot, D vitamini ve çinko içeren besinler de bu gruptadır.
D vitamininin otoimmün tiroiditlerde rolü henüz tam olarak aydınlatılmasa da immün ve immün sistem dışı bazı rolleri ile otoimmün tiroid hastalıklarında olumlu etkileri olabileceğini gösteren çalışmalar bulunmaktadır.
Biotin suda çözünebildiği için fazlası idrar vasıtasıyla vücuttan atılır. Ancak bu durum fazla biotinin sağlığınıza zarar vermeyeceği anlamına gelmez. Fazla biotinin olası etkileri arasında deri tahrişi, döküntü, mide bulantısı, sindirim sorunları ve böbrek sağlığı ile ilgili problemler bulunur.
Çok fazla biotin almanız halinde, aşırı idrar üretirsiniz. Bu da böbreklere çok daha fazla yük binmesine neden olur.
Sağlıklı ve dengeli bir beslenme uygulayan yetişkinler biotin ihtiyaçlarını genellikle sorunsuz bir şekilde karşılamaktadır. Günlük biotin ihtiyacı; 15 yaş ve üstü yetişkinler için günlük 30-50 mikrogram olarak önerilmektedir. Çocuklar için daha düşük değerler yeterli olabilmektedir.
Selenyum tiroid için oldukça önemlidir. Kişinin kendisini iyi hissedebilmesi için, T4'ün T3'ü dönüp, hücre içine girmesi gerekiyor. T4'ün T3'e dönüşmesi için de selenyum gereklidir. Sebze ve meyvelerdeki selenyum miktarı az olduğu için, tiroid hastalarının selenyum alması önerilmektedir.
Tiroid hastaları, soya ürünleri, iyot, bazı ilaçlar, stres, yüksek lifli yiyecekler, guatrojenik ve gluten içeren besinlerden uzak durmalı ve hastalığın seyrinin iyileşmesi için genel beslenme önerilerine dikkat etmelidir.
Selenyum minerali de tiroid hormonu için önemli rol oynamaktadır. İyot ve selenyum eksikliği birlikte görülürse hastalığın şiddeti daha da artmaktadır. Balık, karides, dana karaciğeri, hindi ve dana eti, mercimek, mantar, susam, ceviz, ay çekirdeği ile tam tahıllar selenyum açısından zengin besinlerdendir.
Tedavi: T4 preparatı, Levotiroksin kullanılır. Ortalama yerine koyma dozu 1,6 μg/kg'dır. 4-6 haftalık dönemler ile doz ayarlaması yapılarak hedeflenen TSH düzeyine ulaşılmalıdır.
Belirgin TSH yüksekliği, ileri düzeylerdeki iyot eksikliklerinde beklenir, tiroid bezi uyarılır, tiroglobulin (Tg) sentez ve sekresyonu artar.
Tiroid bezinin normal çalışması için yeterli seviyede iyot gerekiyor. En iyi iyot kaynaklarının;ı iyotlu tuz, deniz ürünleri ile bazı tahıl ve ekmekler olduğu belirtiliyor. Normal besleniyor, özel diyet yapmıyor veya vegan değilseniz ekstra iyot, özellikle de iyot tableti almanız gerekmiyor.
Selenyum tiroid hormonu T4'ü T3'e çeviren enzimin yapisinda bulunur. Selenyum olmayinca T3 hormonu olusamaz ve T3 düsüklügü ve sonuçta hipotiroidizm denilen tiroid yetmezligi gelisir.
TSH Hormonu Kaç Olmalı? Normal koşullarda bir insanın kan değerleri ölçüldüğünde TSH değerleri yaş ve yaşam şartlarına göre değişim gösterebilir. Kadın veya erkek her birey için 0.4-4.0 arasında bir değer oluşturmak ile birlikte tiroid bozukluğu konusunda tedavi gören bir kişide bu değerler 0.5-3.0 arasında olabilir.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Hipertiroidi ve hipotiroidi durumlarına göre tiroit tedavi şekilleri değişir. Örneğin; TSH yüksekliği ileri seviyedeyse (10 mlU/L üzeri) bu koroner kalp hastalıkları ve kalp yetmezliği riskinin olduğunu gösterir. Bu değeri aşmamış ama 5 mlU/L'nin üzerindeyse tedavi gerekir.
Kandaki TSH için normal kabul edilen değerler 0.35-4.5 mU/ml arasındadır. Genç bireylerde üst sınır değeri olan 4.5 mU/ml, 2.5 mU/ml değerine düşer. Yaş ilerledikçe TSH düzeyi, insan yapısı gereği yükselmektedir.
Hastanın metabolizma hızının yükselmesine, zihinsel ve fiziksel değişikliklere neden olan hipertiroidizmin en sık görülen belirtileri arasında; çarpıntı, terleme, ellerde ince titreme, kilo kaybı, adet düzensizliği bulunuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri