Termodinamiğin 0. (Sıfırıncı) Yasası; Yasaya “sıfırıncı” denmesinin nedeni, birinci ve ikinci yasalardan yarım yüz yıl sonra kabul edilmesidir. İlk olarak 1931 yılında R. H. Fowler tarafından ortaya konmuştur. Isı aktarımında, yüksek ısılı yerden düşük ısılı yere doğru bir geçiş söz konusudur.
Termodinamiğin sıfırıncı kanunu şöyle ifade edilir: Eğer iki termodinamik sistemin her biri üçüncü ile termal bir dengedeyse o zaman bu üçü birbiriyle termal denge içerisindedir.
Buna rağmen, termodinamik yasalarının birden değil de sıfırdan başlamasının sebebi, bu yasanın birinci ve ikinci kanunlarının ortaya konmasından yarım yüzyılı aşkın bir süre sonra anlaşılabilmesidir. Bu kanun ilk olarak 1931 yılında R. H. Fowler tarafından ortaya konmuştur.
Termodinamiğin ilk yasası=Evrenin toplam enerjisi sabittir: Sistem Enerji kaybederse bu enerji çevre tarafından alınmıştır. Sistem Enerji kazanırsa bu enerjii çevreden alınmıştır.
Rudolf Clausius, Prescott Joule'in enerjinin korunumu hakkındaki çalışmalarını da göz önünde bulundurarak 1850 yılında ikinci kanunu formülize etti.
İlgili 27 soru bulundu
Termodinamiğin 4 yasası aşağıda özetlenmiştir: Sıfırıncı yasa: Eğer A ve B cisimleri üçüncü bir C cismi ile ayrı ayrı termal (ısıl) dengede ise, o zaman A ve B cisimleri birbirleri ile termal (ısıl) dengededir.
Termodinamik'in temel olarak 4 ana yasası vardır: Sıfırıncı Yasa, Birinci Yasa, İkinci Yasa ve Üçüncü Yasa.
Bu erken motorlar ham ve verimsiz olmasına rağmen, zamanın önde gelen bilim adamlarının dikkatini çektiler. Bunlardan biri ''termodinamiğin babası'' olarak bilinen, 1824 yılında ''Ateşin devindirici gücü ve bu gücü açığa çıkaran makineler üzerine düşünceler'' makalesini yayımlan Sadi Carnot'tur.
Bu yasa 1931 yılında Ralph H. Fowler tarafından tanımlanmıştır. Termodinamik yasaları içerisinden sıfırıncı olan bu yasa, temel bir fizik ilkesi olarak karşımıza çıkar.
Termodinamiğin ikinci yasası, evrenin en temel yasalarından biri olarak kabul edilir ve entropi yasası diye de bilinir. Bu yasa, evrende düzensizliğin sürekli olarak tek yönlü bir şekilde arttığını söyler.
Entropi kavramını 1854 yılında ilk kez kullanan Benjamin Thompson'dur. Ancak, entropi yasasından Hermann von Helmhotz 1856 yılında söz etmiştir (Taslaman, 2003: 8). İşe dönüştürülemeyen enerji miktarının ölçümü anlamında ise Alman fizikçi Rudolf Clausius kullanmıştır.
· 1897 Planck:
Kelvin – Planck Açıklaması: İşin tamamı ısıya dönüştürülebilir, fakat ısının tamamının işe döndürülmesi olanaksızdır. Termal verimi %100 olabilen ısı motoru yoktur; veya bir güç ünite-sini çalıştırmada, kullanılan akışkan fırınla olduğu kadar çevreyle de ısı transferi yapmalıdır.
Açıklama. Termodinamik; ısı, sıcaklık, enerji ve iş arasındaki ilişkiyi inceleyen ve araştıran bilim dalıdır. Daha kapsamlı bir ifadeyle termodinamik; ısı, sıcaklık, entropi, entalpi, termodinamik yasaları, sıcaklık, iş ve enerji konularını inceler.
Eğer bir sistem tamamen düzenli ise entropisi sıfır olabilir. Entropi, enerji gibi korunan bir özellik değildir. Bütün enerji değişimlerinde çevre ile sistemin entropi değişimlerinin toplamı daima pozitiftir. Bu da evrendeki toplam entropinin sürekli artmasına sebep olur.
Fizik ve kimya derslerinde sık sık karşılaştığımız bir söz vardır: “Var olan şey yok, yok olan da var edilemez”. “Maddenin veya kütlenin korunumu yasası” olarak bilinen bu ifade, Fransız kimyacısı A. L. de Lavoisier'e aittir.
Entropiyi fiziksel bir sistemin düzensizliğinin ölçüsü, enerjinin ne kadarını yararlı işe çevirebildiğiniz veya fiziksel sistemlerde saklı enformasyon oranı olarak tanımlarız. Tanımındaki belirsizliğe karşın entropi birçok fizikçi tarafından fiziğin en temel yasalarından biri olarak kabul ediliyor.
İngiliz filozof ve bilim tarihçisi William Whewell 1833'te “bilim insanı” terimini icat etti ve bunu yazılarında anonim olarak kullandı.
Açıklama. Basitçe, üçüncü yasa; mutlak sıcaklık sıfıra yaklaştıkça saf bir maddenin ideal kristalinin entropisinin sıfıra yaklaştığını belirtmektedir. Sistemin bileşenlerinin konumu ve kristalin her bir parçasının yönelimi aynı olduğu sürece, ideal bir kristalin sıralaması belirsizlik bırakmaz.
Termodinamiğin ikinci yasası entropi adı verilen yeni bir özelliğin tanımına yol açar. Entropi biraz soyut bir kavramdır ve fiziksel olarak tanımlamak zordur. Genel olarak tanımlarsak entropi bir sistemdeki kayıplara sebep olan düzensizliklerin ve kararsızlıkların bir ölçüsüdür.
Bu yüzden Planck, kuantum fiziğinin babası olarak kabul edilir. salındığını keşfetti. Oğullarından biri Hitler'e karşı başarısız bir suikast girişimine karıştı ve idam edildi. Planck, müziği meslek seçebilecek kadar yetenekli bir müzisyendi.
Enerji kavramı, Gottfried Leibniz tarafından tanımlanan vis visa(canlı kuvvet) fikrinden çıkmıştır.
İsminde yer aldığı gibi ısıyı, ısının meydana getirdiği enerjiyi ve ısı enerjisi ile yapılabilecek işleri inceleyen bilim dalına “Termodinamik/ Isı Bilimi/ Enerji Bilimi” denilmektedir. Termodinamik, enerjiyi ve çeşitli enerji şekilleri arasındaki ilişkiyi inceleyen temel bir bilim dalıdır.
Çağrı Mert Bakırcı Evrim Ağacı'nın kurucusu ve idari sorumlusu. Bilim anlatıcılığı ve popüler bilim yazarlığı ile uğraşıyor. ODTÜ mezunu.
Termodinamik, enerji bilimi olarak tanımlanabilir.
Kozmostaki düzen tabii ki entropi tarafından sağlanmaktadır. Entropi, bir sistemdeki düzen ve düzensizlik miktarının ölçüsü veya oldukça kabaca tanımlamak gerekirse, “sistemdeki 'rastgelelik' ölçüsü” olarak tanımlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri