Binek otomobillerde genellikle arka ve ön olmak üzere iki aks bulunuyor. Esasında çubuk şeklinde olan dingillerin her biri iki aks milinden oluşuyor. Aks millerinin bir ucu tekerleklere bağlıyken diğer uçları çok sayıda dişlinin bulunduğu diferansiyel sisteminde buluşuyor.
Dingil olarak da bilinen aks, tekerlek ve tekerlek aksamının tekerlek göbeği ile tekerlek jantı arasında kalan kısmıdır. Aks, tekerlekten gelen kuvveti aracın şasesine ileten kısımdır.
Aks Bozuk Olunca Ne Olur? Bir araçta aks kırılması, aracın kontrolünü kaybetmesine, kontrolden çıkmasına ve hatta tamamen durmasına neden olabilir. Aks kırıldığında araç olması gerektiği gibi sola veya sağa dönmeyecektir.
Aksın önemli parçalarından olan keçe deforme olabilir; bu da aracınızda yağ kaçağına neden olacağından frenlerin düzgün çalışması engelleyecektir. Aksın ucuna bağlı olan ve aracınız seyir halindeyken amortisörün aşağı ve yukarı salınımını takip eden aks kafası bozularak direksiyonda titremelere sebep olabilir.
Her aracın yük taşıma kapasitesi farklıdır, fazla yük sebebiyle aks baskılanır ve bozulabilir. Aks kafasının kopması durumunda aracınız vitese geçer ancak gaz vermenize rağmen hareket sağlanamaz. Ak kopması frenlerin işlevini yerine getirememesine neden olabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Aks kafası değişim maliyeti araçtan araca yani yapılacak işçiliğe göre değişiklik gösterebilir. ancak ortalama olarak 200₺ – 300₺ arası bir maliyetle aracınızın aks kafası değişimini gerçekleştirebilirsiniz.
Aks kafası probleminin teşhisini kendi kendinize yapmak için aracı geri vitese takın ve hızlandırın, sonra yavaşlayın. Hızlanma ve yavaşlama arasında gaz verip çekerek aracı çırpın ve daha yüksek vurma seslerini dinleyin. Şayet vurma sesi artıyorsa bu arızalı bir aks kafasının belirtisidir.
Aks kafası zaman içinde yoğun kullanımdan sebep yıpranabilmektedir. Bu yıpranmalar vuruntu sesine neden olabilmektedir.
Aks Ömrü Ne Kadar? Aksın belirli bir ömrü yoktur. Aracın kilometresine bağlı olarak akslarda arıza meydana gelebilir.
Aks arızası ses yapar mı, sorusunun en net cevabını rulman bozulmasında almak mümkündür. Çünkü eğer böyle bir hasar oluşmuşsa araçtan normalin dışında, uğultu şeklinde sesler duyulmaya başlanır.
Aşınmış veya bozulmuş bir aks lalesi sürüş sırasında titreme yapar. Aks lalesi boş konumdayken titreme yapmaz, araç hızlanma ivmesine girdiğinde titreşimi hissedersiniz. Ayağınızı gaz pedalından çektiğinizde titreşim kaybolur. Tekrar gaz pedalına dokunduğunuzda titreşim tekrar gelir.
Aks rulmanı, başı ya da gövdesi zarar gördüğünde mutlaka değiştirilmelidir. Parçanın değişimi için mutlaka oto servisine gidilmelidir. Bu parça, gerekli ekipman olmadan değiştirilemez. Bu işlem yapıldıktan sonra rot ayarı ve balans ayarı da yapılmalıdır.
Ustama gittim 10 dakikalık iş diye fakat 1.5 saatlik yoğun bir işçilik sürdü.
Sıkıntı çıkarmaz. Zaten servis en ufak hasari olan parçayı parasını kaskodan alacağı icin değiştirir. Yaptıkları is garantili olduğu icin riske girmek istemezler. Şasi uçlarına baktırın aracın.
Önden çekişli bir araçta tek taraflı bir aks değişimi gerçekleştirecekseniz ortalama fiyat 150 tl – 500 tl arası değişecektir.
Aks körüğünü yırtık bir vaziyette kullanmak ise yapılacak en büyük hatalardan biridir. Aks mafsalları ise yağsız kaldığı takdirde toz, çamur ve su yüzünden kirlenebileceği için aşınıp bozulma ihtimali vardır.
Aks arızaları ayrıca aks kesmesi şeklinde de olabilir. Bu durumdaki arızalarda aks şaftının aks kafasına giren dişlileri üzerinde meydana gelen aşınma sonucu dişliler boşa dönmekte ve aks tamiri gerektirmektedir.
AKŞ, açlık kan şekeri değerini ifade eden bir kısaltmadır. Adından da anlaşılacağı üzere aç karna ölçülen kan değerini ifade eder.
Yüksek hızlarda Direksiyonda Titreme Oluşabilir. Araç Esnediğinde ses gelecektir. Kısacası; En bilindik belirtisi titreme ve ses sorunlarıdır.
Aks körüklerinde yaşanacak yırtılmalar ya da delinmeler sonucu aksın eklem noktasında bulunan gres yağı muhafaza edilemeyerek yağsız bir ortamda çalışmaya başlayacak. Buna ek olarak zarar görmüş aks körüğünün bulunduğu aks eklemi artık dış etkenlerden korunaksız hale gelecek.
Özellikle ticari araçlarda yük taşınması gayet normal bir durum olmakla birlikte bu yük kapasitenin üzerine çıktığında aşırı zorlama yaşanır. Zorlama nedeniyle aks belirli bir kapasitenin üzerine çıktığı için direncini kaybeder ve aks kırılması yaşanabilir.
Bozulma durumunda direksiyonda titreme meydana gelir. Bu, aks kafasında sorun olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak aracın sürüş performansını etkiler ve aksa işlem gerekebilir.
Sürüş tekniği: Engebeli ve taşlık yollarda sürüş yapılması aks kırılmasına yol açabiliyor. Buna bağlı olarak mil ve mafsalların gerilmesi veya aşınması da söz konusu olabilir. Ayrıca darbelerin yanı sıra araca gereğinden fazla yük bindirilmesi akslar üzerinde stres oluşturabilir.
Aks mili yağ kaçakları olması halinde şanzıman içerisinde yağ tamamen bitebilir. Bu durumda şanzıman yağlanmanın durması halinde sürtünmeye başlar ve aşınmalar meydana gelir. Şanzıman hareket eylemini akslara aktarırken iç alanda dişli sistemleri sürekli bir hareket izler.
Aks körük sistemi ile aks mekanizmasında toz ve pislik birikmesini engellemek için kullanılıyor. Genellikle plastik malzemeden elde edilen aks körüğü, aks içerisinde yer alan gres yağının dışarı çıkmamasını sağlıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri