Bir aracın hava yastığının açılması genellikle ağır hasar olarak kabul edilir.
Hava yastıklarının açılmasıyla birlikte araç artık ağır hasar kayıtlı oluyor. Araçların büyük kazaya karışması sonucunda, hurdaya kaldırılabiliyor. Araç sahipleri bazen de araçlarını tamir ettirerek, eski araçlarını ağır hasarlı olarak kullanmaya devam edebiliyor.
Hava yastıgı patladığı zaman aracınız değer kaybetmez. Kaza esnasında emniyet kemerinden sonra ikinci olarak sizi koruyucu hava yastığı gelmektedir. Bu iki koruma sistemi aynı statüdedir.
Hava yastığınızın patlaması aracınızın perte çıkması için başlı başına yeterli bir sebep değildir. Aracınızın hasar oranı, hava yastığınız patlamış olsa dahi %70 oranlarında gerçekleşmediyse aracınız pert olarak adlandırılamaz. Bu durumda aracınız pert değil, hasarlı olarak kayıtlara geçecektir.
Hava Yastığı Açılan Araç Pert Olur mu? Bir aracın pert sayılabilmesi için yalnızca hava yastıklarının patlamış olması yeterli bir kriter olarak kabul edilmiyor.
İlgili 45 soru bulundu
Hava yastıkları açılmış araçların alım satımında herhangi bir engel bulunmamaktadır. Airbagleri açılmış araçlar alınadabilir satıladabilir.
Hasar kaydı ve pert kaydı aynı şey değildir. İki kayıt arasındaki en temel fark; hasar kaydında aracın tamir masraflarının araç değerinin %70'inin altında kalması, ağır hasarlı yani pert araçlarda ise %70'in üzerine çıkmasıdır.
Airbag lambasının yanması muayenede hafif kusur olarak tanımlıdır. Yani aracın muayeneden geçmesine engel bir durum değildir.
Eğer kaskosu bulunan bir araç sigorta değerinde bir hasar almış ise bu araç ağır hasar kayıtlı olarak nitelendirilir. Eğer bir araç kaskoda sigorta incelemeleri sonrasında ağır hasar kayıtlı olarak kaydedilmiş ise bu araç tehlike arz eden araçlar arasına girmiştir.
Ağır hasar kaydı, kaza sonucu aracın değerini en fazla %70 olarak kaybetmesi anlama gelmektedir. Ağır hasar kayıtlı araçların onarılarak eski işlevine dönmesi mümkündür. Aksi halde trafiğe çıkma izinleri bulunmayacaktır.
Yani kazadan önce eğer araç 50.000 TL'de alıcı bulabiliyor fakat kaza sonrası yapılan tamire rağmen hasar kaydı nedeniyle oluşan kayıptan ötürü artık aracın fiyatı 45.000 TL'ye düşüyor ise aradaki 5.000 TL fark araçtaki değer kaybının miktarı oluyor.
Airbag ekspertizde çıkar. Araç almadan önce oto ekspertiz yaptırarak airbag durumunu öğrenebilirsiniz.
Aracınızın cam, ayna, ön tampon, motor, airbag, şanzımanı, taşıyıcıları ve ön takım gibi malzemeler Araç Değer Kaybı konusuna dâhil değildir. Aracıma kusuru ile çarpan araç sürücüsünün kaza tarihinde herhangi bir sigorta poliçesi bulunmamaktadır.
Araçların tramer kayıtlarının da kaydolduğu Sigorta Bilgi Merkezi üzerinden hasar kaydı sildirme başvurusu yapılır. Ancak aracınızın hasar kaydında her hangi bir yanlışlık yoksa bu kaydın silinmesi mümkün değildir. Fakat keyfi olmayan sisteme yanlış girilmiş hasar kayıtları itiraz sonucunda sistemden silinir.
Pert kaydı, bir aracın kullanılamaz duruma gelmesini ve %70'den fazla hasar almasını ifade eder. Ancak ağır hasar kaydı, aracın arıza durumunun %70'in altında olduğunu gösterir. Ağır hasar kaydı bulunan bir araç, yalnızca maddi zararları karşılandığında yeniden kullanılabilir hale gelebilir.
Sürücü koltuğunda bulunan airbag ortalama 1000-2000 TL arası değişkenlik göstermektedir. Airbag bölümü; hava yastığı ve sensör onarımı olarak düşünülebilir. Sensör değişimi, hava yastığına nazaran daha uygundur. Sensör fiyatları her yerde aynı olmaması ile birlikte 200-300 TL arası değişmektedir.
Eğer araç, eksperiz incelemesi sonucunda ağır hasarlı olarak kaydedilmiş ise bu araç tehlike arz eden araçlar listesine girmiş demektir. Eğer ağır hasar kayıtlı ikinci el bir araç satın alarak araca sigorta yaptırmak istersen sigorta işlemlerinde yüksek fiyatlarla karşılaşabilirsin.
Trafik kazası sonrasında %70 veya daha fazla oranda hasar alan araçlar “pert araç” veya “ağır hasar kayıtlı araç” olarak nitelendirilmektedir.
Hasar Kaydında %70 ve Üzeri Ne Demektir? Kaza sonrası yapılan ekspertiz raporlarına göre aracın masrafları sıfır değerine yakın bir aralıkta olursa ağır hasarlı olarak işlem görür. Burada aracın yapım masraflarının %70 oranı ve üzerinde çıkması ağır hasar kaydının açılarak trafiğe çıkmasını tehlikeli hale getirir.
Bu, hava yastığının yaklaşık olarak saatte 20 km'nin üzerindeki hızlarda meydana gelen çarpmalarda açılacağı anlamına gelir. Hava yastığının görevini yerine getirebilmesi için, içinde tutulduğu hazneden saatte yaklaşık 320 km'ye eşit bir hızla çıkması gerekir.
Patlak airbagi anlamak için aracın kontrol paneline dikkat etmekte fayda vardır. Kontağı çalıştırdığınızda airbag lambaları 2-3 saniye yanıp geri sönüyorsa bir sorun yoktur. Ancak airbag lambaları sönmüyor veya hiç yanmıyorsa en kısa zamanda bir teknik servisle iletişime geçmeniz gerekmektedir.
Öncelikle ağır hasar kaydı bulunan araçların satılamayacağına ya da bir başkası tarafından satın alınamayacağına dair bir kural ya da yasa olmadığını belirtelim. Trafikten men edilmediği ve gerektiği biçimde tamir edildiği takdirde bu araçların satışı ve alımı yapılabilir.
Eğer bir araçta ağır hasar kaydı tespit edildiyse, araç öncelikle trafikten men edilir; ardından da sürücü, aracı eski haline getirmek ve yenilemek için gerekli masrafların yapılmasını, böylece aracın yeniden trafiğe katılmasını sağlar.
Karayolları trafik kanununa göre trafiğe çıkan her araç trafik sigortası yaptırmak zorundadır, bu sebeple ağır hasar ya da pert kaydı olan araç trafiğe çıkacak ise trafik sigortası yaptırılmalıdır. Bu aracın sigorta primi ağır hasarlı olduğu için yüksek çıkacak diye bir kural yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri