Hatime başlarken niyet etmek uygundur. Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir. Niyetten sonra hatim öncesi dua etmeyi de düşünebilirsiniz.
Ramazan ayında hatim indirmenin fazileti ise çok yüksektir. Peki Kur'an okurken nelere dikkat edilmeli? Hatim duası nedir, hatim duası nasıl yapılır? Kuran-ı Kerim'i okumaya başlamadan önce Eûzü-Besmele çekmek, bitirdikten sonra Sadakallahul azim 'En doğrusunu Allah bilir' demek güzel davranıştır.
Hatim indirmek için ilk olarak bir hatim duasının okunması gerekir. Hatim duasının okunmasından önce ise iyi bir niyetin dilenmesi gerekir. Daha sonra hatim indirebilmek için Kur'an-ı Kerim'i biliniyorsa ezbere bir şekilde, bilinmiyorsa ise yüzünden direkt şekilde okunabilir ve bu şekilde de hatim indirilebilir.
Felak suresinden sonra Nas suresi okunur ve ardından tekbir getirilir. En son Fatiha suresi ve Bakara'nın ilk sayfası okunarak Hatim duası edilmeye başlanır. Hatim duası bittikten sonra tekrar Fatiha suresi okunur.
Hatim yapabilmek için Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar okunması yeterli olmaktadır. Allah katında yapılmış en makbul olan ibadetlerden bir tanesi hatim şeklinde bilinir. Hatmi isteyen kişiler tek başlarına isteyenler de cüzleri ayırarak da birden çok kişi vasıtası ile gerçekleştirebilirler.
İlgili 29 soru bulundu
Hatime başlarken niyet etmek uygundur. Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir.
En hızlı şekliyle 2 hatim 12 saat sürerse, 2 rekatı da bölmek mümkün olmazsa, İmam-ı Azam bu iki rekati nasıl ve hangi vakte sığdırmıştır?
“El-hamdü lillâhi Rabbil-'âlemîn. Vel-'âkibetü lil-müttekîn. Velâ 'udvâne illâ 'alezzalimîn. Ves-salâtü ves-selâmü 'alâ Rasûlinâ Muhammedin ve 'âlihî ve sahbihî ecme'în.
Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur'an-ı Kerim'İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız. Namaz kıldığınız vakit, bittikten sonra hatim duası secdeden kalkmadan okunmalıdır.
Hatim başkası adına yapılamaz, herkes kendi adına hatim yapabilir. Ancak yapılan hatmin hediye edilmesinde ise bir kişi kısıtlaması bulunmamaktadır. İstediğiniz kadar kişiye yaptığınız hatmi hediye edebilirsiniz.
Buna göre özetlersek, Kur'an-ı Kerim'in bizzat kendisine abdestsiz dokunamayız ama cep telefonu, tablet, bilgisayara abdestsiz dokunabiliriz Kur'an okurken. Zaten Kur'an okurken abdestli olmak doğru olsa da abdestsiz okunmasında da bir problem yoktur."
Hatmi dilerseniz tek başınıza dilerseniz de cüzleri ayırarak da birden fazla kişi yapabilirsiniz. Hatim yaptıktan sonra mutlaka hatim duası da yapmak gerekir. İster ezbere isterseniz de düz bir şekilde okuyarak Kur'an-ı Kerim'i hatmedebilirsiniz.
Ancak bazı alimlerin görüşüne göre bir hatim için kırk günden fazla zaman harcanmamalıdır. Bu durumda her gün en az on beş sayfa okumak gerekir. Eğer herhangi bir sebepten dolayı bir gün okunamazsa ertesi gün kaza edilmelidir. İstenilen şey kırk gün içinde bir defa Kur'an-ı Kerim'i tamamlamaktır.
HATİM DUASINA BAŞLAMADAN ÖNCE
Hatimden önce üç İhlas suresi okunur ve arkasından tekbir getirilir.
Kuran yaşamımızdaki her alanda yer almaktadır. Müslüman olan kişinin her işinde, yaptığı her etkinlikte her daim Kuran ilk kelam olmuştur. Kuran okumalarının ardından Sadakallahülazim denilmektedir.
Değerli kardeşimiz, Kur'an-ı Kerim okunduktan sonra, "Subhane Rabbike Rabbil izzeti amma yesifun ve salamun alel murselin vel hamdu lillahi Rabbil alemin." duası okunur.
Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur.
Bu doğrultuda hatim, Kur'ân'ın mealinden okunması değil, Kur'ân'ın tamamının, Arapça metni üzerinden Fatiha suresinden başlanarak Nas suresine kadar okunmasıdır. Dolayısıyla Kur'ân-ı Kerîm'in meal ve tefsirlerinin okunması suretiyle hatim yapılmış olmaz.
Dua yapmanın zararı yoktur. Hatim bitmeden de dua yapılabilir.
Ramazan Hatmine Nasıl Niyet Edilir? Kişinin Ramazan ayında Kur'an-ı Kerim hatmi okuması zaten başlı başına niyettir. Başkaca namazda yaptığımız gibi bir niyete gerek yoktur. Fakat Temelde niyetin sadece Allah (c.c.) rızası olmalıdır.
Hatim sevabı başta Peygamberimiz (asm) olmak üzere diğer tüm peygamberlere ve müminlerin ruhlarına bağışlanabilir ve bu şekilde niyet edilebilir. Okunan Kur'an ve Kur'an hatmi nurani olduğu için bir lamba gibidir. Bir lamba için birisi gazyağı, diğeri fitil, bir başkası cam, kibrit vs,..
Namaz dışında abdestli okuyunca, her harfi için 25 sevap verilir. Kur'ân-ı kerîm okunan yere rahmet ve bereket iner. Bu zaman yapılan duânın kabul olması umulur. Hatmin ve her türlü ibâdetin sevâbı, hem ölülerin ve hem de dirilerin rûhuna hediye edilip gönderilebilir.
İNTERNETTEN MUKABELE DİNLEMEK HATİM SAYILIR MI? Hatim, Kur'an'ın başından sonuna kadar Arapça olarak okunarak bitirilmesidir. Televizyon, internetten veya cd'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır.
(Bir sayfayı yüzüne okuma hızın 1,5 - 2 dakikaya inmeli) Eğer tam sayfa göze çok gözükürse 3'e böl ve her bölümü 33 defa oku. Okunan sayfa o gece uykuda dinlendirilerek demlenir.
Dağıtılan cüzler hatim duasından önce okunmaya gayret edilmelidir. Herhangi bir nedenle okunamamışsa cüzler hatim duasından sonra da okunabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri