İster akraba olsun veya olmasın, iki kişinin isteği doğrultusunda ortak hesap açılmaktadır.
Bir tek telefonla internet şifresi alınabildiği gibi, ankesörlü telefonlarla dahi telefon bankacılığı yapılabiliyor. Oysa sizin belirlediğiniz en fazla üç adet telefon numarası ile telefon bankacılığı yapılabilmeli. Ör. ev, iş, cep telefonu. Banka bu numaraları gördükten sonra size işlem yetkisi verebilmeli.
Bir tane ortak hesap açarsınız ( anne baba vs.. ) . bir tane de kendi adına vadesiz hesap açarsın. Kendi adına açtığın hesap için internet şubesi açtıracaksın. Sonra her iki hesabı da internet şubesinde görebilirsin.
Bir veya daha fazla kişiyle ortak (müşterek) hesap açmak istediğinizde şubelerimizi ziyaret edebilirsiniz. Hesabı açarken tek başına kullanıma yetkili (teselsüllü) olarak açmanız halinde, daha sonra hesap işlemlerinizi İşCep'ten veya İnternet Şubesi'nden yapabilirsiniz.
Birden fazla kimsenin bankada açtırdıkları ortak hesap, sözleşmeye dayanan müteselsil alacaklılık tipini oluşturur. Ortak hesaptaki hesap üzerinde hak sahibi birden fazla kimse gözükür. Bu durumda banka tıpkı bireysel hesapta olduğu gibi aynı edimi hesap alacaklılarına karşı borçlanır.
İlgili 43 soru bulundu
İşlemlerini kayıt dışı tahsil etmek isteyen şirket veya kişiler başkalarının banka hesabını kullanarak suç işliyor. Hesabının kullanılmasına ses çıkarmayanlar da suça ortak oluyor.
Her hesap sahibi tek başına gidip, ortak hesaptaki bütün parayı çekebilir. Çünkü hukuken, her bir ortak hesap sahibi, hukuken bankaya karşı müteselsil alacaklı sıfatına sahip kabul edilir.
Bankacılıkta birden fazla kişi birlikte hesap açtırır ise buna müşterek(ortak) hesap denir. Eğer bu müşterek hesaptan, mudilerin(hesap sahiplerinin) her birinin tek başına para çekme yetkisi söz konusu olursa, bu hesaba tek imzalı(teselsüllü) müşterek hesap denir.
Kişinin ölümü üzerine bankadaki parası üzerine tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olurlar. Türk Medeni Kanunu'nun 640. Maddesine göre bu ortaklık mirasın paylaşılmasına kadar sürer. Paylaşmaya kadar hiç kimse bankadaki paraya dokunamaz.
İkili Hesap nedir? Bir kart ile iki hesap kullanmak için özel bir çözümdür. Karta bağladığın hesap dışında kartına 2. bir hesabı bu özellik sayesinde bağlayabilirsin.
Yenisine mobil bankacılık indirip giriş yaptıpınızda, ziraat mobil zaten sizi cihaz değişikliği nedeniyle yönlendirecektir.. Gerekli şifre mesaj ve hangi cihaz diye sırasıyla yaptığınızda aktif olacaktır.. Çok basit.. Yeni telefonunda bankacılık uygulamasını indir. Daha önce kullandığın şifrenle kullanmaya başla.
Bireysel ve Kurumsal Hesabınızı Aynı Cihazda Kullanın: Bireysel ve Kurumsal kullanıcı hesaplarınızı cihazınızla eşleştirebilir ve tek bir cihazdan Ziraat onay ile giriş yapabilirsiniz.
Kullanıcı sınırlaması var mı? Her iki internet bankacılığı modelinde de kullanıcı sınırı yoktur. Firmanız adına internet bankacılığını kullanabilecek dilediğiniz kadar kullanıcı tanımı yapabilirsiniz.
Ortak Hesap Açma Şartları
Ortak hesap açmak için iki kişi arasında kan bağı olmasına bakılmaz. İster akraba olsun veya olmasın, iki kişinin isteği doğrultusunda ortak hesap açılmaktadır.
Bankaların mobil ve internet sistemlerinin açıklarını önceden tespit eden dolandırıcılar, açık verilen sistem basamağına mağdurun telefonunu yada e-mail doğrulamasını taklit ederek girilmektedir ve açık bulunan basamaktan para aktarımı sağlanabilecek basamağa ulaşılarak işlem yapılmaktadır.
Teselsüllü Müşterek Hesaplar Hesap sahiplerinden her birinin hesaptan tek başına tasarruf (hesabı kullanma) yetkisi bulunan ortak hesaplara teselsüllü müşterek hesaplar denilmektedir.
Bu sorumluluk, mirasın paylaşılmasından itibaren veya, miras bırakanın ölümünden sonra yerine getirilmesi gereken borçlarda, borcun muaccel olduğu tarihten 5 yıl geçince sona erer. Kişinin ölümü ile birlikte bankadaki parası üzerinde tüm mirasçılar ortaklaşa hak sahibi olur.
Miras bırakanın bankada bulunan parası, mirasçılar arasında anlaşmazlık yaşanması durumunda çekilemeyebilir. Mirasçıların ortak irade oluşturamadığı takdirde, parayı çekmek için mahkemeye başvurmak gerekebilir. Ancak, mirasçılar arasında anlaşma sağlanması durumunda, parayı payları oranında çekebilmektedirler.
Ölen bir kişinin banka hesabındaki para, ölümünden sonra yasal olarak belirlenen mirasçılar tarafından alınabilir. İlk olarak ölen kişinin vasiyetnamesi incelenir. Eğer vasiyetname mevcutsa, vasiyetnameye uygun olarak hesabındaki para mirasçılara dağıtılır. Eğer vasiyetname yoksa, yasal miras yolu izlenir.
Bir başkasının diğer kişinin adına hesap açması ancak vekaletname ile mümkün olabilir. Vekaletname olmadan başka birinin adına hesap açmak mümkün değildir. Böyle bir girişim ise yasal olarak suçtur. Sahte bilgi veya belgelerle başkasının adına hesap açtırmak, kanunda hapis cezası ile karşılık bulur.
Bazılarında aynı hesaba sadece bir kart bağlanabiliyor ve diğer kartı ayrı bir hesaba bağlamanız gerekiyor fakat diğerlerinde aynı hesaba birden fazla kart bağlayabiliyorsunuz ve bunu siz yapamasanız bile şube genelde yapabiliyor. Hatta bankamatik kartına bağlı ek kartlar da bazı bankalarda mevcut.
3 BİN 371 LİRA İSTİSNA
Bu durumda eşinize 250 bin TL ivazsız (karşılıksız) intikal etmiş oluyor. Bu da vergiye tabi oluyor. Eşinizin “bir ay” içinde VİV beyannamesi vermesi gerekiyor. Vergi hesaplanırken, “3 bin 371 lira istisna” düşülüyor ve tarifeye göre “yüzde 5 ila 15” oranında vergi ödeniyor.
3182 sayılı Bankalar Kanunu'nun 83. maddesinde “bankaların mensupları ve diğer görevlieri, sıfat ve görevleri dolayısıyla öğrendikleri bankalara ve müşterilerine ait sırları bu konuda kanunen açıkça yetkili kılınan mercilerden başkasına açıklayamaz” hükmüne yer vermiştir.
Banka, borçlunun kendileri nezdinde açılmış olan mevduat hesaplarına (hesapta bulunan paralara) müzekkere veya ihbarnamede yer alan borç miktarı kadar haczi tatbik edebilir. Böyle bir durumda banka söz konusu hacizli parayı borçluya ödeyemeyecektir.
Boşanmadan önce bankadaki para çekilirse satılan diğer tüm mallar da tespit ve teyit edilir. Mallar halen mevcutmuş gibi mal ve para değeri hesaplanır. Değerler üzerinden bölüşüm yapılır. Eşler birbirinin malından pay ortağı olamaz ancak alacaklı durumuna girer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri