Dış hemoroid patlarsa ne olur? Dış hemoroidin patlaması kişiye ciddi anlamda acı ve ağrı verebilir. Öyle ki bu durumu yaşayan hasta günü rahat geçiremeyecek kadar acı içerisinde geçirebilir. Hasta bu durumu acı dışında dışkılama esnasında kanama gördüğünde de fark edebilir.
Basurun patlaması içerdiği kan damarları nedeniyle kanamaya neden olur. Bu kanama, genellikle baskı ile kendi kendine duran bir kanama olabileceği gibi bazen (özellikle kan sulandırıcı kullanımının olduğu durumlarda) kontrol edilemeyen acil cerrahi müdahale gerektirebilecek bir karakter kazanabilir.
Basur patlarsa ne olur? Basur memesi patlarsa kişiye ağrı ve acı verebilir. Bir başka deyişle tromboze basur olarak tabir edilen bu meme kişilerin rahatsız olmasına neden olur. Basur memesinin patlaması ile her dışkılamada kanama oluşması hastada kansızlığa sebep olmaktadır.
Kanama bu hastalarda önemli bir şikayettir. Tedavi edilmezse can sıkıcı kanamalar sürer gider; çok miktarda kan kaybı olduğunda, kansızlık gelişebilir. Tedavi edilmemiş hemoroidlerde, boğulma (akut tromboze hemoroid) dediğimiz şiddetli ağrılı şişlik gelişebilir. Bu durum hemoroidin ilk şikayeti olarak da görülebilir.
Hasta, makatının hemen kenarında eline sert ve ağrılı şişliğin (memelerin) geldiğini söyler. Bu içi pıhtı (tromboze hemoroid) ile dolu olan ağrılı şişlik (meme) yırtıldığı zaman kanama şikayetine neden olur.
İlgili 39 soru bulundu
Bu yüzden hastanın hastaya poliklinik kontrolü tavsiye edilmelidir. olan hastalar genel cerrahiye acil konsülte edilmelidir. hemoroidlerde şiddetli ağrı önemli bir bulgudur.
Bu durum genellikle birkaç hafta içerisine kendi kendine düzelir. Bu düzelmenin görülmesi için kişinin asitli, baharatlı, acı tatlardan uzak durması ve gerekiyorsa sıcak oturma banyosu yapması önerilir.
Halk arasında basur olarak da bilinen bu hastalığı olan kişilerde, makatta kanama ya da dışkıda katran benzeri görünüm olması durumunda mutlaka sağlık kuruluşlarına başvurulmalıdır. Özellikle makatta kanamanın görülmesi, basur dışında birçok ciddi hastalık nedeniyle oluşabildiği için göz ardı edilmemelidir.
Hemoroid ameliyatsız tedavi edilir mi? Evet, günümüz teknolojisi ile hemoroid artık acısız ağrısız bir şekilde tedavi edilmektedir. Kliniklerde steril şartlar altında uzman doktorlar tarafından ameliyatsız lazer tedavisi uygulanmaktadır.
Evre 1'de makatın içinde anal yastıkçıklarda genişleme vardır ancak sarkma izlenmez. Evre 2'de genişleme haricinde makata sarkma olur ancak kendiliğinden düzelir. Evre 3'te ise hemoroidler makattan dışarı sarkarlar ve parmakla içeri itilmeleri gereksinimi olur.
Dış basur tedavisinde genellikle bir tedavi yöntemi uygulanmamaktadır. Kendiliğinden geçen dış basur memesi bazen makat bölgesinde ağrı ve kanamalara neden olabilir. Böyle durumlarda kişilerin mutlaka uzman bir doktora gitmesi gerekir. Doktorlar dış basur memesi tedavileri için kremler verebilir.
Dış hemoroid ,basur tedavi edilmezse bu rahatsızlık ilerleyebilir. Dış hemoroidin neden olduğu rahatsızlık kişilerin günlük yaşamlarını olumsuz etkilemektedir.
Hemoroid memeleri, hiçbir müdahale ile içeri itilemez. Bu evre en fazla sorun teşkil eden evredir.
Hemoroidal hastalık hiçbir zaman kansere çevirmez.
Ancak kolon kanserinin bulguları hemoridal hastalıkla çok karışır. Hastalar bu nedenle yıllarca hemoroid olduğunu düşünebilirler. Bu nedenle rektal kanaması olan her hastada mutlaka kolon kanseri ayırıcı tanısı yapılmalıdır.
Bu noktada kişinin rahatsızlık durumu oldukça önemlidir. Eğer kişi herhangi bir ağrı sızı hissetmezse herhangi bir müdahalede bulunulmaz. Dış hemoroid memeleri çoğunlukla 1 haftalık süre içerisinde geçmesi gerekiyor. Geçmemesi durumunda mutlaka doktorunuza görünmelisiniz.
Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür.
İlaç tedavisi ve diyet programı ile kontrol altına alınabilir. Üçüncü ve dördüncü evre hemoroidler ise ameliyat aşamasına gelmiş kabul edilir. Hastalığın tanısı konulduğu sırada eğer üçüncü evre söz konusuysa, ilerlemeden ameliyatı yapmak gerekir.
Özellikle lifli yiyecekler ile zeytinyağlı yemeklerin tüketilmesi basurun geçmesi için oldukça önemlidir. Beslenme düzeninin dengeli olması gerekmektedir. Bunun yanında basurun erken dönemlerinde oturarak sıcak su banyosu yapılması basurun geçmesinde oldukça etkili olmaktadır.
Dış hemoroid oturma sırasında zorlanmaya neden olabilir. Bunun dışında hemoroid kaşıntı, ağrı, acı gibi istenmeyen pek çok durumu beraberinde getirir. İlerleyen evrelerinde bu belirtilerin şiddetlenmesi beklenir. Ancak hemoroidin günümüzde tedavi edilebilir bir durum olduğu unutulmamalıdır.
Hemoroid türleri, internal ve eksternal olmak üzere ikiye ayrılır. İnternal hemoroid ya da farklı bir deyişle iç hemoroid, çoğunlukla ağrıya yol açmazken eksternal olarak tanımlanan dış hemoroid, genelde sancılıdır. Genişleyen damarlarda pıhtı oluşur, şiddetli ağrı, şişlik ve kızarıklık gibi basur belirtisi görülür.
Makattan kan gelmesi ne zaman tehlikeli olur? Makattan kan gelmesi ve bunun yanında dışkıda kan görülmesi, karın ağrısı, halsizlik, kilo kaybı gibi şikayetler yaşandığında en kısa sürede vakit kaybeden doktora başvurulması ve hastalığın teşhisi yapılarak tedaviye başlanması gerekir.
Hemoroid kanamaları parlak kırmızı renktedir.
Makat çevresindeki damarların sarkmasıyla ve bağırsak duvarının zayıflamasıyla ortaya çıkmaktadır. Ne yazık ki, dış hemoroid kendiliğinden geçebilen bir rahatsızlık değildir. Ara sıra şikayetleri hafifletmek için ılık su banyosu gibi yöntemler uygulanabilir. Bu, dış basurdaki ağrının rahatlamasını sağlar.
İçerisinde vazelin, at kestanesi yağı, kantaron yağı, nane yağı ve üzüm çekirdeği yağı olan hemoroid için doğal kür tarifi veren Kunak, kremin hemoroidli bölgeye uygulanmasını tavsiye etti.
Hemoroidli bölgenin kaşınması ya da temizlenmesi çoğu zaman hasta şikayetlerinin artmasına sebep olmaktadır. Bu nedenle basur oluştuktan sonra hiç müdahale etmeden bir doktora başvurulması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri