Hafif çatlaklı kirişler, epoksi ve çimento şerbeti enjeksiyonu, ile onarılabilir. Betonun ezilmesi veya donatının kopması gibi hasarın ağır olduğu durumlarda, geçici olarak askıya alınması uygundur.
Çatlakların genişliğine, uzunluğuna ve/veya derinliğine bağlı olarak beton, zemin veya kiriş, kolon çatlakları epoksi enjeksiyonuna benzer farklı yöntemler ve teknikler kullanılarak onarılır.
Hafif çatlaklı kirişler, epoksi veya çimento şerbeti enjeksiyonu ile onarılabilir. Kirişlerde çatlak onarımında epoksi enjeksiyonu işleminin başarılı olması için, betonun yeterli dayanıma sahip olması gerekir.
Binaların sağlamlığı ile doğrudan ilgisi olan kirişler, zaman içerisinde çeşitli sebeplerden dolayı yıpranabilmekte, hasar görebilmektedir. Bu gibi durumlarda kısa süre içerisinde kiriş güçlendirme işleminin yaptırılması tavsiye edilmektedir.
Eğilme çatlakları mesnetler civarında çok genişse, kiriş ağır hasarlıdır (Şekil 11). Ancak eğilme çatlaklarının yanında, kesme çatlakları da varsa kiriş, ağır hasarlı olduğu gibi, tehlikeli duruma gelir. Çünkü kesme çatlakları sünek olmamaktan ileri gelen gevrek ve istenmeyen bir kırılma türüdür.
İlgili 21 soru bulundu
Kirişte, Şekil 25'ekine benzer eğik kesme çatlakları varsa ve bu çatlaklar genişlemişse, ağır hasar vardır. Geniş kesme çatlaklarının varlığı tehlikeye de işarettir.
Eğer sıva altında bulunan kolonun üzerinde düşey çatlaklar bulunuyorsa bu tehlikeli kolon çatlağının habercisi olabilir. Özellikle çatlak genişliği 1.5 ya da 2 milimetre üzerinde ise anında yetkililere haber verilmelidir. Küçük bir çatlak dahi olsa, bu büyük bir felaketin öncüsü olarak sayılmalıdır.
Yapıdaki hasarın geniş çaplı olması halinde kiriş ve kolonların kesiştiği noktalarda çelik lama gibi güçlendirme elemanlarının özel malzemelerle yapıştırılması sağlanır. Bazı çalışmalarda ise sadece sargılamaların kullanılması yeterli olabilmektedir.
Kiriş güçlendirme uygulaması bu ekstra çalışmalara göre şekil almakla beraber aynı zamanda uzman görüşüne göre de belirlenmektedir. Ortalama bir ay gibi bir süre verebiliriz.
Bina zarar gördüğü zaman istenen şudur. kolonlara bir şey olmasın. kirişler çatlasın önce. çünkü herhangi bir yerden kırım olursa artık rijit bir yapı ortada kalmadığı için deprem etkisi epey azalıyor. o yüzden kiriş kırılması kolon kırılmasından daha iyidir. çünkü kiriş kırıldığı zaman bina komple çökmez.
- Kullanım biçimi, - Zemin analizi. Binanın mevcut durumunun tespit edilmesinin ardından ortaya çıkacak maliyet, daire başı 5.000 TL'den 900.000 TL'ye kadar değişebilmektedir. Deprem Güçlendirme Derneği(DEGÜDER), bina güçlendirme maliyetinin daire başı ortalama 250.000 TL civarında olduğunu belirtiyor.
Yönetmeliğe göre kirişin herhangi bir şekilde delinmesi mümkün değil.
Betonarme bir kiriş yüksekliği, kendine bağlanan döşemelerin yüksekliğinin en az üç katı olmalıdır. Bir betonarme kirişe bağlanan döşeme 12 cm yüksekliğinde ise, kiriş yüksekliği 12×3=36 cm(en az) olmalıdır.
Kemik çatlaklarının genellikle 4 ile 6 hafta arasında değiştiği belirtilebilir. Bu süre zarfında çatlak kemik, eski haline kavuşacak ve herhangi bir ağrı söz konusu olmayacaktır. Çatlağın oluştuğu ilk zamanlar; şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan kısımda tedavi etkisi arttıkça normale dönmeye başlar.
Cilt üzerinde oluşmuş bulunan çatlakların kendiliğinden geçmesi gibi bir durum söz konusu olamaz. Bununla birlikte ergenlik döneminde oluşmuş veya kilo alımı ve hamilelik sonucunda oluşan çatlaklarda azalma dahi gözlenmez.
Çatlakları kesin olarak önlemenin veya tedavi etmenin ideal bir yolu yoktur. Cilt iki tabakadan oluşur. Bunlardan üstte bulunan ve temas ettiğimiz yüzeyin adı epidermistir. Dermis ise onun altında ki besleyici tabakadır.
Bina Güçlendirmede Ev boşaltılır mı ? Güçlendirme yapılacak binada eğer ki sadece zemin ve temele güçlendirme yapılacak ise binada yaşayanlar evi boşaltmalarına gerek yoktur. Fakat Güçlendirme tüm binaya yapılacak ise binanın komple boşaltılması gerekebiliyor.
Bina ağır hasarlı veya orta hasarlı ise kullanıma uygun değildir, boşaltılmalıdır. Orta hasarda kullanıma devam etmek için güçlendirme yapılmalıdır. Hasarsız ya da Hafif hasarlı olması durumunda gerekli tadilatlar yapılarak kullanılmaya devam edilebilir.
Taze betonda iri agrega taneleri dibe doğru çökerken, çimento partiküllerini içeren su yüzeye çıkar. Yüzeye yakın kiriş ve döşeme donatıları bu yer değişimine karşı koyar ve taze beton bu bölgelerde tam olarak oturamaz. Oturmasını yapamayan beton demir boyunca çatlar.
Temellerde kullanılan bağ kirişlerine deprem (ya da zelzele) kirişi adı da verilir. Yatay olanlarına kiriş, dikey olanlara ise kolon denir. Kolon ve kirişler deprem anında ortaya çıkan tüm enerjiyi taşır; kolonlar genellikle kirişlerden gelen yükleri temele, dolayısı ile zemine aktarırlar.
Kiriş Hasarı
Beton dayanımının düşük olması ve yeterli etriye kullanılmaması kesme çatlaklarına sebebiyet verir ve 45° açılı çatlaklar olarak karşımıza çıkar. Eğilme çatlakları genellikle 45°'den daha dik bir açıyla kirişin biraz daha ortasında kendini belli eder.
Betonarme kiriş açıklığının üst sınırı yaklaşık 6~7m'dir. Açıklığın bu sınırı zorlaması halinde kolon veya perde konularak kiriş açıklığı azaltılır.
👉🏻 Çatlak kemik, kendiliğinden iyileşebilen bir durum değildir. Bir uzman doktor tarafından tedavi yapılması gerekmektedir. Doktor tarafından uygulanan çatlak tedavisi kısa süre içerisinde etkisini gösterecektir. Hastanın durumuna, çatlağın yerine ve boyutuna göre tedavi süresinde değişkenlikler olabilmektedir.
Deri çatlağı, kadın, erkek fark etmeksizin her insanda görülebilen ve vücudun birçok bölgesinde farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen deformasyondur. Tıbbi adı 'stria' olarak bilinen derinin dermis tabakasının fazla gerilmesi sonucu ortaya çıkar.
Makat çatlağı tekrarlar mı? Anal fissürler kolayca tekrarlayabilir, tamamen iyileşmiş bir fissür sert bir dışkılamayı takiben tekrar gelişebilir. Ağrı ve kanama geçse bile düzenli bağırsak alışkanlıklarının korunması ve liften zengin beslenmeye devam edilmesi önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri