Sığır başına 1-3 kilo taze veya kesif yem verilir. Yemleme; Günde 2-3 kez yemleme yapılır.İlk yemleme sabah erken, son yemleme ise karanlık çökmeden yapılmalıdır.
Dana 1 Ayda Ne Kadar Yem Yer? Besi sığırlarına genellikle canlı ağırlığının %2'si kadar kesif yem verilmektedir. Örnek verecek olursak; 200 kg canlı ağırlığa sahip bir danaya günlük 4 kg kesif yem verilir, aylık olarak 120 kg kesif yeme ihtiyaç duyulmaktadır.
Kesif yem olarak mısır besi yeminin % 35 ni tamamlaması gerekir yani 3,5 Kg. Mısır ezmesi, 1 Kg. arpa ezmesi, 1,5 Kg buğday ezmesi ya da elinizde bulunan diğer dane yemleri kullanabilirsiniz. Kaba yem olarak en az 2,5 Kg. mısır silajı diğer kalan1 kg sap saman ve kuru ot eklenerek tamamlanabilir.
Büyükbaş hayvan başı 4 kg/ gün arpa üzerinden aylık 120 kg arpa verilecektir.
başlangıç canlı ağırlıkları ve yaşları sırasıyla 1. grupta 266.0± 3.9 kg, 9-11 ay; ikinci grupta 323.0 ± 0.8 kg, 13-14 ay ve üçüncü grupta ise 370.5 kg ve 15-16 ay olarak belirlenmiştir (Tablo 2).
İlgili 28 soru bulundu
Hayvanlara verilecek günlük yoğun yem miktarı canlı ağırlığa bağlı olarak 4-10 kg arasında değişmektedir. Yoğun yeme ek olarak her gün aynı düzeyde olmak üzere 0.5- 1.5 kg kuru ot veya saman verilmelidir. Beside arpa, mısır, yulaf, buğday gibi değişik tahıllar kullanılmaktadır.
5-7 aylık dişi danalar 6 kg yem ihtiyacının 3.5 kg'mı iyi kaliteli kuru ot ve 2.5 kg'lık kısmı buzağı büyütme yemi ile beslenmeli ya da 2.5 kg iyi kaliteli kuru ot + 1 kg mısır silajı + buzağı büyütme yeminden 2.5 kg verilebilir.
Her ne kadar enerji içeriği mısır ve buğdaydan düşük olsa da ham protein içeriğinin mısırdan daha yüksek ve buğdaya benzer olması, rumen sağlığı ve mikroorganizma popülasyonu (Nikkhah, 2011) ile et kalitesi üzerine olan olumlu etkileri sebebiyle arpa, besi rasyonlarında tercih edilmektedir.
İneklere verilecek kaba yem miktarı 100 kg canlı ağırlık için 2 kg kuru ot olarak hesap edilir. Örneğin 500 kg canlı ağırlıktaki bir ineğe günlük 10 kg kuru ot hesap edilir. Yaşama payını yediği kaba yemlerden sağlayan ineğin süt verimi için ayrıca kesif yeme ihtiyacı bulunmaktadır.
- 1 inek 3 günde 1 balya saman yemektedir. Tüketimin ayda ortalama 90-100 balya olduğunu söyleyebiliriz. - 1 inek günde 10 kg yem yemektedir.
Besiye alınan dana ve tosunların besinin son dönemine girildiğinde (son 2-3 ay) kullanılan bir yemdir.
Ülkemizde kombine sığır ırkları olan simental çeşitleri et verimi yüksek sığır ırkları için önemli olduğundan aynı zamanda etçi sığır ırkları arasındadır. Bununla birlikte dünyada yapılan besi yetiştiriciliğinde etli dana cinsleri olan Şarole olarak biline ve anavatanı Fransa olan Charolais ırk en iyi besi sığırıdır.
Kesif yem yanında, kaliteli kuru ot, kuru yonca da yedirmelidir. Kesif yem günde yarım ile iki kilo arasında verilebilir. İster merada, ister ahırda beslensin, danalara mineral madde ve tuz vermek şarttır. Mineral karması verilebilir ya da önlerine içerisinde bir çok mineral ihtiva eden yalama taşı konabilir.
Besiye alınan hayvanlara verilecek rasyonda hayvanların günlük protein, enerji ve diğer temel gıda ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde, mümkün olduğunca çeşitli yemler bulunmalıdır. Bunlar buğday, arpa, mısır, kepek, pamuk tohumu küspesi veya ayçiçeği küspesi, kireç taşı, tuz, vitamin ve mineral karması olabilir.
Fiyatımız 1 çuval yani 50 kg dir. Bu ürün markası İPEK YEM dir.
İneklerin kilo alması için fabrika yemi ile arpa ve mısırı eşit oranlarda karıştırarak yemlemede kullanabilirsiniz. Yemleme için saman, yonca, arpa, mısır ve besi yemi vermelisiniz. İyi şekilde karıştırdığınız yemleri yavaş yavaş artırarak hayvanların yem tüketimini artırabilir ve kilo almasına yardımcı olabilirsiniz.
bu çiftliğin web sitesini ve sosyal medyasını. ben yönetiyorum. maliyetleri değişiyor. eğer yarın 10 inekle sıcağın içine girerseniz. aylık net 38,000 TL kazanıyorsunuz.
Örneğin 500 kg canlı ağırlığı olan bir ineğe günde 10-15 kg kuru madde içeren kaba ve kesif yem verilmelidir.
Mısır silajı beside ilk başta daha iyi olabilir ama besi sonunda da kullanabilirsiniz. Burada unutulmaması gereken nokta besi sonuna doğru kaba yem ne kadar artarsa hayvan o kadar az yağlanır ve besi süresi uzar.
Bu üretim aşamalarından geçen arpa ,bünyesinde bulunan nişastanın jelatinize edilerek,sindirilebilirliğinin arttırılmasıyla,hayvanın tane ARPA'nın nişasta ve enerjisinin tümünden faydalanmasını sağlayarak et ve süt veriminin % 15 oranında artış yününde olumlu fayda ve verime neden olmaktadır.
* Arpa ezmesi küçükbaş ve büyükbaş hayvanların günlük beslenmelerinde verilebilecek en önemli öğündür. * Besi hayvanlarında özellikle karkas randımanına katkı sağlamaktadır. * Arpa ezmesi sağmal hayvanlarda ise süt verimini artırmaktadır.
Açık ve kapalı ahır sistemlerinde Simental ırkı erkek danalar ile yapılan araştırmada, 148.7 ve 150.9 kg besi başlangıcı ağırlığına sahip Simental danalar 9 ay süren besi sonucunda sırası ile 435.7 ve 443.9 kg canlı ağırlığa ulaşmışlardır.
Öte yandan Simental ırkı ile yapılan değişik besi çalışmalarında, günlük ortalama ağırlık kazancı 1000-1300 g arasında ve yemden yararlanma kabi- liyeti de 8.72 olarak saptanmıştır (2, 15).
Buzağılar günde en az 700-900 gram kesif yem tüketmeye başlayınca sütten kesilebilirler. Sütten kesilen buzağılar, buzağı büyütme padoklarına alınır altı aylık oluncaya kadar burada bakılırlar. Buzağı başına yarım 0.5 kg ile 2 kg arasında kesif yem ve iyi kaliteli kuru ot verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri