Türkiye yerli tavuk ırkları olarak Denizli, Gerze, Sultan ırklarının olduğu ve bunların en tanınmış olanının ise “Denizli” olduğu bildirilmektedir.
1-Ligorin Tavukları: Dünya üzerinde en önemli tavuk türlerinden biridir. Bu hayvanın yumurta verimi oldukça yüksektir. Ortalama yıllık 300 adet yumurta verebilen bu tavuğun, zaman zaman verdiği yumurta sayısı 340 kadar çıktığı görülmüştür. Günümüzde yumurta verimi en yüksek olarak bilinir.
'Etlik piliç' dediğimiz, Ross ve Cobb cinsi özel tavuk ırklarıdır. Bu tavuk ırkları, yıllar süren doğal ıslah çalışmaları sonucunda, en yüksek et verimine ve hızlı gelişme özelliğine sahip tavuk ırklarının melezlenmesiyle elde edilmiş ari ırklardır.
Merak edilen sorulardan biri olan Ataks köy tavuğu mudur ' un cevabını da verelim. Evet Ataks ırkı yerli bir ırktır ve köy tavuğu dediğiniz renk çeşitleri olmasa da Ankara Tavuk Araştırma Enstitüsü tarafından melezleme elde edilmiştir.
5-Amrock (Alman): Amerika'nın melez tavuklarından olan Amrock tavuğu, yıllık 240 ile 250 arası yumurta vermektedir. Bu tavuğun en önemli özelliklerinden biri de etinin lezzetli olması ve tüylerinin hoş bir görüntüsü olmasıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Günümüzde hiç bir tavuk günde iki kere yumurtlayamaz. Bu imkansızdır. Yumurta oluşum sürecinin minimum 24 saat olması, bir tavuğun her gün yumurtlaması anlamına da gelmez, bu süre bir yumurtanın oluşumu için ihtiyaç duyulan zamanı gösterir. Hiç bir tavuk ırkı her gün yumurtlamaz.
Her 7 tavuk için en az bir folluk temin edilecek. Grup folluklarının kullanılması durumunda, azami 120 tavuk için en az 1 metrekare folluk alanı ayrılacak. Her tavuk için en az 15 santimetre keskin kenarı olmayan yeterli sayıda tünek bulunacak.
Horoz eti, bir kümes hayvanı olan horozdan elde edilen beyaz et türüdür. Tavuk eti kadar tüketimi yaygın değildir, buna rağmen köy yerlerinde veya belli başlı dünya mutfaklarında bir miktar daha fazla tüketilir. Tavuk eti ile kıyaslandığında daha sert yapısı vardır ve horozun yapısal özelliklerinden dolayı daha çok ...
Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir. Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
Mavi yumurtanın kökeni Güney Amerika'ya dayanır. Şili'de bulunan Araucana isimli bir tavuk ırkından üretilen bu yumurta türüdür. Yumurtanın mavi renkte olmasının en önemli nedeni ise Araucana tavuklarının genlerinde yer alan renk pigmentleridir.
Bunun sebebi fiyatların arz-talep dengesine göre belirlenmesi. Ülkemizde parça piliç ürünlerine talep bütün tavuğa göre daha fazladır. Bu sebepten dolayı bütün piliç ürünlerinin fiyatı daha düşük oluyor.
Hikayemiz 1968 yılında, Ege'mizin şirin ili Uşak'ın, doğasının yeşilliği ile bilinen Eşme ilçesinde başladı. Kurucumuz, aynı zamanda da Onursal Başkanımız olan değerli büyüğümüz Halil Gedik, canlı tavuk yetiştiriciliği ile firmanın ilk temellerini atmıştır.
Bolez Köylüm Tabaklı Bütün Piliç, iç organları ayıklanmış olup boyunsuz bir şekilde tabakla beraber streçlenir. Pratik ve lezzetli bir şekilde pişirebileceğiniz tavuğu, garnitürlerle çeşitlendirip yanında pilav ya da ızgara sebzelerle servis edebilirsiniz.
Tavuklardan daha fazla yumurta elde etmenin en iyi yolu tavukların iyi beslenmesi ve bakılmasıdır. İyi beslenmeyen tavuklardaki yumurta sayısı düşüktür. Tavuklar iyi yumurta vermeleri için karışık yem ile besletilmelidir. Verilebilecek yemler ise mısır, buğday ve arpadır.
Sadece 24 saat boyunca su olmadan giden tavuklar, bir ay veya daha uzun bir süre yumurtlama yeteneklerini azaltabilir. Uzun süre susuz kalan tavuklar hasarı sürdürebilir ve yumurta yumurtlama sıklıklarını boza bilirler.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Tavuk yiyorsanız bunlara yanaşmayın Birlikte tüketilmemesi gereken gıdaların arasında sırada tavuk var. Tavuk ile birlikte yenmemesi gerekenler arasında; balık, yoğurt, yumurta, yaş peynir ve süt bulunuyor. Bir diğer kural ise tavuk eti ile ekşi gıdaları birlikte tüketmemektir.
Tavuğun Zararları
Antibiyotik, tavuklar üzerinde kullanıldığı için bakterilerin direnç oluşturmasını sağlar. Bu da insan vücuduna girince faydalı bakterilerin ölmesini sağlar. Kız çocuklarının erken yaşta ergenliğe girmesine sebep olur. Tavuklarda açlık hissi oluşturduğu için arsenik kullanılıyor.
Kas lifleri ve demetleri etlik piliçlerde daha ince ve yumuşakken, köy tavuğu olarak adlandırılan yumurta ırkı tavuklarda ise daha kalın ve serttir. Bu durum etin rengine de yansır, köy tavuğunun rengi biraz daha koyudur. Bu nedenle bu tavuklar zor pişer ve etleri de serttir.
500 TAVUKTAN ORTALAMA 400 450 ARASI YUMURTA VERİR BİZ OLMAYACAK Bİ RAKAM OLARAK EN KÖTÜ İHTİMAL 350 ADET DİYELİM 0.50KR DAN 175 TL YAPAR YEM PARASINI CIKTIMUIZDA 110 TL KALIR.
Salman tavukçuluk için gerekli olan malzemeleri sıralama gerekirse en az 1 dönüm arazi, tavuklar için su deposu, 1 dönüm araziye denk gelecek 50 tavuk, 5 adet suluk, 5 adet yemlik, 1 ay yeterli olacak şekilde 3 torba yem, bir adet de kulübeye ihtiyaç vardır. İhtiyaca göre bu malzemelere ek yapabilirsiniz.
Kapalı kümes alanı her 6-7 tavuğa 1m2 olmalı. 1000 tavuğa 140-160 m2 arasında kapalı kümes alanı yeterlidir. Kümes aynı zamanda kedi, fare, gelincik, sansar, tilki gibi canlılardan da korunmalıdır.
Tavuklara yumurtlama devresinde günde 14-16 saat ışık almaları sağlanmalıdır. Gün ışığı ile birlikte akşamları kümeste yapılacak bir aydınlatma programı ile bu süre yakalanmalıdır. Kış ayıyla birlikte kısalan gün ışığı nedeniyle, yeterli ışık süresi sağlanmayan sürülerde verimde düşüş gerçekleşmektedir.
Tavuklar, kümeste horoz olmadan yumurta üretebilirler. Bununla birlikte, döllenmiş bir yumurta üretmek için bir horozla çiftleşmesi gereklidir (o yumurtadan yeni civcivler çıkar).
Çift sarılı yumurta veren tavuk cinsi diye bir ayrım yapmak söz konusu değildir. Çift sarılı yumurta yapan tavuklar, ilk yumurtalarını yumurtlayan ve piliç döneminden yeni çıkmış genç tavuklardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri