Arslantaş, yaptıkları baklavanın tadının cevizli ve fındıklı baklavaya benzediğini belirterek, "Herkese yer fıstıklı baklavayı tavsiye ediyorum. Özellikle pastaneci arkadaşlara örnek olsun. Antep fıstıklı yerine yerli ürünümüz olan yer fıstıklı baklavayı müşterilerine sunsunlar." ifadesini kullandı.
“Baklavaya lezzet katan Antep fıstığıdır”
Baklavada kullanılan fıstığın, rengi, tadı ve aromasından dolayı “boz” olarak hasat edilen fıstığın içini kullandıklarını belirten Deniz, “Antep baklavasının en baştaki özelliği 'boz' fıstıktır. 'Boz' fıstık ilk hasat döneminde toplanır. Yani temmuz ayında hasadı yapılır.
Baklava cevizli mi fıstıklı mı, hangi baklava daha güzel sorusunun yanıtı yöreye göre farklılık göstermektedir. Antep Fıstığının hoş kokusu ve lezzetinden dolayı çoğu kesimin tercihi fıstıklı gibi görünse de bazı ustalar hile ihtimalinin fazla olmasından ötürü cevizli baklavanın daha iyi olacağı görüşünü savunuyor.
Özellikle baklavalarda hileye sıkça rastladıklarını belirten Yapıcı, “Yeşil fıstık yerine soya fasulyesini yeşile boyayla boyayarak, baklavanın içerisine yeşil fıstık görünümü vermek için öğütüp koyuyorlar. Bu mamullerle işportada ve merdiven altı üretim yapılan yerlerde karşılaştık.
İlgili 36 soru bulundu
Kahramanmaraş'ta bir pastanede altın tepside yapılan bülbülyuvası ve baklavanın fiyatı dudak uçuklattı. Altın tepside baklava 2.5 milyon, bülbülyuvası tatlısı ise 500 bin liraya satılıyor.
Baklava denince akla ilk önce Gaziantep gelir. Orijinal Gaziantep Baklavası ustadan çırağa öğretilerek, üretim şekli ve lezzeti ile diğer baklavalardan farklılaşmıştır.
Baklava hamuru için sarı, sert buğday unu kullanırsanız lezzeti daha iyi yakalarsınız. Kimi mısır nişastasını tercih etse de, buğday nişastasını kullanmanız halinde, hamurun oklavaya ve zemine yapışıp dağılmasını önlemiş olursunuz. Tereyağı baklavanın lezzetini artıracaktır.
Baklavanın raf ömrünün ortalama bir hafta olduğunu belirten Fitoterapi Uzmanı Dr. Ümit Aktaş Aktaş, "Bir baklavacı nişasta bazlı şekerle baklava yaptığı zaman bir ay boyunca baklavasını 'çıtır çıtır, taze baklava' diye satar ve o baklava bozulmaz.
“Baklava buzdolabına konduğu zaman çok çabuk şekerlenir ve lezzetini kaybeder. Bunun yerine serin ve kuru bir yerde güneş ışığına maruz bırakmadan 5 güne kadar tazeliğini koruyabilirsiniz.”
içindeki fıstık ve işçilik. diğer pahalı olan şeyler işçiliği, başımızdakiler de fıstığı ve diğer şeyleri pahalı yapıyor. pahalı olması en mantıklı yiyeceklerden biridir.
Yaklaşık 220 çeşit baklava vardır.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, "Baklavada fıstık yerine yeşil renkli sebzeler, bezelye, ıspanak gibi ürünler kullanılabiliyor. Bu ürünler yeşil rengi nedeniyle ufalanıp fıstıkmış gibi satılabiliyor. Bunu ayırt etmek çok zor" dedi.
Bir tepsi baklavanın içinde en az 450 gram Antep fıstığı, 1,5 kilo şeker, 900 gram yufka, 500 gram baklavalık yağ olmalı. Bunun maliyeti de 70 lira. Her bayramda 30-40 liraya baklava satanlar oluyor.
Kaliteli Antep Fıstığı ve yüzde yüz el açması incecik baklava yufkası..
Fıstıklı Kuru Baklava, içeriğinde gluten, fıstık bulunmaktadır. Az miktarda ceviz ve fındık içerebilmektedir. Fıstıklı Kuru Baklava, buğday unu, sadeyağ, Antep fıstık içi, pancar şekeri, su, buğday nişastası, yumurta, tuz içermektedir. Glikoz şurubu içermez.
Öncelikle baklava yemeden önce suyunuzdan bir yudum içmenizi tavsiye ediyoruz. Tercihe göre ister baklava dilimini elinize alarak, isterseniz de çatalı baklavanın ön kısmına batırarak baklavayı ters çevirin. Baklavanın alt kısmı damağınıza gelecek şekilde ağzınıza alın ve yemeye başlayın.
Kuru baklava ile klasik baklava arasındaki en büyük fark daha az şerbet ve dolayısıyla daha az şeker içermesidir. Şerbeti daha kıvamlı olan içine kaymak konulmayan kuru baklava her mevsim afiyetle yiyebileceğiniz bir lezzet.
Baklavacı Güllüoğlu Yönetim Kurulu Başkanı M. Nejat Güllü, “Gerçek baklava, çıtırdama sesinden, renginin parlaklığından ve içerisindeki fıstığın dolgunluğundan anlaşılır. Kesinlikle boğazda ya da midede yanma hissi bırakmamalı ve burnunuza tereyağı kokusu gelmeli” dedi.
Baklava hamuruna maya ya da kabartma tozu konmaz. Klasik baklava hamurunda un, yumurta, su, tereyağı gibi malzemeler olur. Hamurun en önemli püf noktası ise içerisine sirke ilave etmek. Sirke ilavesiyle baklavalar o kıyır kıyır dokusunu daha kolay kazanır ve şekerlenmez.
Baklava hamurunu elde açıyorsan kıvamının kulak memesi kıvamında olması gerekirken hamuru makine açacaksan bu durumda kıvamı daha sert olmalıdır. “Baklava hangi nişastayla açılır?” diye sorduğunu duyar gibiyiz şefim. İşin püf noktası iyi tozan buğday veya mısır nişastası ile açılmasıdır.
Fıstıklı Baklava (1 kg.)
23 - 25 dilim.
Baklava tercihinize göre ürün adetleri 45 ila 90 dilim arasında değişmektedir.
Osmanlı'nın “Türk” olarak algılanması nedeniyle de Yunan ve Arapların bu nitelemeyi hoş karşılamadıklarını ifade eden Güllü, ”Baklavanın ana malzemesi yufkanın anavatanı Orta Asya'dır ve onu ilk kez yapanlar da Türklerdir. Bugünün yufkası, 11. yüzyılda yazılmış Divan-ı Lügati't-Türk'te 'yuvka' olarak geçiyor” dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri