Domateslerinizi ısıya dayanıklı bir kap içerisinde eğer varsa mikrodalgaya koyarak 10 saniye orada ısıtmalısınız. Çıkarttıktan sonra yumuşayan domates kabuklarınız kolayca soyulacaktır.
LİKOPENİ KAYBETMEMEK İÇİN KABUKLARI KULLANIN
Özyaral, özellikle konserve yaparken domatesin kabuğunun kullanılması gerektiğine dikkat çekti. Domatesin kabuğunun ziyan olmaması için konservede rende tekniğini kullanan Özyaral, “Kış domatesi güneşle tanışmamış oluyor ve içinde D vitaminini yaşatmıyor.
- Domatesi kaynar suyun içinde 10 ile 12 saniye kadar tutunuz. Suyunu süzdükten sonra soğuk suyun içerisine koyunuz. - Kaynar sudan soğuk suya atılan domatesin kabuklarının çatladığını göreceksiniz. Soyulmaya hazır domatesin kabuklarını yavaşça tutarak soyunuz.
Domates konservesine tuz konulmasının sebebi tadından ziyade, konservenin uzun süre dayanmasını sağlamaktır. Domates konservesine konulan tuz, doğal bir koruyucu görevi görmektedir. Kısa zaman içinde tüketmeyi planlıyorsanız, tuzsuz ya da az tuzlu olarak domates konservesini hazırlayabilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Domatesleri gönül rahatlığıyla buzluğunuza kaldırabilirsiniz. Bu şekilde domateslerinizi 10-12 ay kadar güvenle kullanabilirsiniz. Bütün haldeki domatesleri buzluktan çıkardıktan sonra kullanmak için bir süre bekleyin, zaten siz dilimlemeye başladığınızda domatesin kabukları kendiliğinden çıkmaya başlayacaktır.
Yapacağınız yemeklerde kullanacağınız kadar domatesi ayrı ayrı poşetlere koyun. Poşetin havasını alıp, dibinden düğüm atın. Ardından dondurucuya kaldırın. Hazırladığınız kışlık domatesleri 9-10 ay kadar dondurucuda saklayabilirsiniz.
Domates sosu, kışlık menemen, domates konservesi, sarımsak ve fesleğen eklenen aromalı domates sosları, buzluğa domates atma ve listede göreceğiniz değişik değişik yöntemler… Damak zevkinize uyacağını düşündüğünüz bir yöntemi seçerek hazırlıklara başlayabilirsiniz.
1 kg domates için yaklaşık 1 tatlı kaşığı kadar tuz yeterli olacaktır. Bu oranı damak zevkinize göre arttırıp azaltabilirsiniz. Orta ateşte pişirmeye başlayın.
Domatesler suyunu saldıktan sonra ocağın altını açın ve ağır ateşte domateslerin kendi sularında güzelce ezilene kadar pişmesini bekleyin. Sık sık karıştırın. Pişirme aşamasında dilerseniz içerisine karabiber, kekik ve sarımsak da ilave edebilirsiniz. Domatesler piştikten sonra el blenderı yardımıyla güzelce ezin.
Kurutmak istediğiniz domateslerin üzerine bir miktar tuz serpin. Bu yöntem, domateslerin daha lezzetli olmasını sağlayacaktır; ancak bir yandan da domateslerin sulanmasına neden olup kurumasını geciktirecektir. Bu nedenle tuz miktarını fazla kaçırmamaya dikkat edin.
Kışlık menemen yapmayı seviyorum ama domatesi soymayı sevmiyorum :) hem soyunca kabuğunun faydaları da gidiyor diye düşünüyorum. Bu nedenle bu şekilde yaptım çok da lezzetli oldu tavsiye ederim deneyin mutlaka. Domatesleri yıkayıp sap kısımlarını ayırıyoruz dörde beşe bölüyoruz ve tencereye alıyoruz.
Domatesler bir parçalama makinesinde mayşe haline getirilip, derhal ısıtıldıktan sonra, palperlerde aşamalı olarak inceltilir. • Parçalanmış domatesler, domates suyu, kabuklar, çekirdekler ve domatesin yapısındaki tüm parçaların karışmış haline pulp denir.
Kaynayan suya atılan domateslerin kabukları çatlamaya başlayınca sudan çıkarılıp, soğuk suya atılması ile kabuklarının kolayca çıkarılması sonrası domateslerin ikiye kesilip çekirdekleri çıkarıldıktan sonra tavla zarı büyüklüğünde doğranması işlemi.
Şeker, domatesin tüm lezzetini daha çok ortaya çıkaracaktır. Dilerseniz aynı şekilde elma veya üzüm sirkesi de ilave edebilirsiniz. Onlar da domates sosa pek yakışıyor. Sos koyulaştıktan sonra içerisine eğer attıysanız kekik, biberiye, defne gibi malzemeleri çıkarın.
orta hararetli ateşte en az 45-60 dk kaynatılır. Kaynatma süresi çok önemli. 45 dk pişirdim altını kapatayım demeyin, bu noktada domatesin su miktarı size yol gösterici olacaktır. Eğer çok suluysa biraz daha kaynatın. Fotoğraflarda gördüğünüz gibi benim domatesim çok sulu olduğu için 1,5 saat kadar kaynattım.
Konservenin daha dayanıklı olması için 1 litreye ortalama bir yemek kaşığını geçmeyecek şekilde tuz koyulduğuna vurgu yapan Özyaral, “Konserveyi kullanırken o yemeye asla tuz ilave etmiyoruz. Vücudun ihtiyacı olan tuzu aşmamak gerekiyor.
Sadece bitkilerini al ve onları daha sıcak olan iç mekâna taşı. Doğrudan güneş ışığı alan bir pencerenin yakınına bırak. Daha yüksek sıcaklık ve güneş ışığı domateslerin olgunlaşmaya devam etmesine yardımcı olur. Sonra olgunlaştıkça ve kırmızıya döndükçe domatesleri topla.
Kabukları, yağlı kağıt veya silikon may serilmiş fırın tepsisine, üst üste gelmeyecek şekilde dizin. Önceden 90'C ısıtılmış turbo ayarlı fırında 3-4 saat veya güneşte birkaç gün kurutun. Püf noktası: Ben 3 ayrı tepsiye dizdiğim tüm kabukları aynı anda fırınlıyorum. 4 saat sonunda hepsi tamamen kurumuş oluyor.
Kesilen ve tuzlanan domatesleri yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. Bu esnada fırınınızı 60 dereceye ayarlayın. Domateslerinizi dizdiğiniz tepsiyi fırına sürün. Yaklaşık 12 saatinizi bu işlem için ayırmanız gerekmektedir hatırlatalım.
Domatesler kaynadıktan sonra ocağın altını kısın. Ardından tuzunu ekleyin ve bir tahta kaşık ile karıştırın. Yaklaşık 20 – 25 dakika kısık ateşte, domateslerin fazla suyu uçup, sos kıvamına gelene dek pişirin.
Yine de ortalama bir rakam söylemek gerekirse, 10 kilo domatesten 1-1,5 kg civarında salça elde edebilirsiniz.
1. aşama: Domatesler yıkanarak arka kısımlarına fotoğraftaki gibi çarpı atılır, tencereye dizilir. Kettle da kaynattığınız su üzerine dökülür, kapağı kapatılarak 10 dakika beklenir.
Domatesler yıkanıp kurulandıktan sonra poşetlenerek derin dondurucuya kaldırılır. Kullanacağınız zaman domatesi musluk suyuna tutarsanız kabuğu kolayca sıyrılacaktır. Dondurulmuş domatesleri rendeleyerek veya doğrayarak yemeklerde kullanabilirsiniz.
Domates yaklaşık %94-95 civarında özünde su ihtiva eder. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 15 kg domatesten 1 kg kuru domates kalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri