İşte bir cam panelin temperli olup olmadığını anlamanın bazı yolları: Pürüzsüz kenarlar: Temperli camın kenarları, normal camın keskin kenarlarının aksine pürüzsüz ve eşittir. Parlak görünüm: Temperli cam, camın hızla ısıtılıp soğutulmasını içeren üretim süreci nedeniyle ışıltılı bir görünüme sahiptir.
Tavlanmış camın çok yüksek bir sıcaklık derecesinde ısıtılması ve ardından hızla soğuk suyla soğutulmasıyla yapılır. Hızlı soğuma, camın dış yüzeyinin sıkışmasına ve çok sertleşmesine neden olur. Bu, temperli camı normal plaka camdan beş kat daha güçlü hale getirerek kırılmaya karşı daha dayanıklı olmasını sağlar.
Normal camlar kırılma sonrası keskin parçacıklara ayrılıp yaralanmalara neden olabilirken, temperli camlar ise kırıldıklarında küçük ve keskin olmayan parçalara ayrılırlar. Bundan dolayı yaralanma riski en aza indirgenmiş olur. Orijinal cama kıyasla 4-5 kat daha fazla dayanıklıdır.
Görüldüğü üzere bu tarz camların etkili bir düzeyde kullanım alanı bulunmaktadır. Bundan dolayı da temperli kırılmaz camlar her zaman tercih edilmektedir. Cep telefonu ekranı dayanıksız olduğu için en ufak darbede ya kırılır ya da çizilir.
Normal şartlarda temperli camlar kolay kolay kırılmamaktadır. Ancak belli başlı bazı nedenlerden dolayı temperli cam kırılması da meydana gelebilmektedir. Örneğin ani sıcaklık değişimi, yüksek basınç, sürekli noktasal darbeler, fiziksel zorlamalar, şiddetli çarpmalar gibi nedenlerden dolayı kırılabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Elbette ki temperli camlar da kırılabilir. Hatta bu tarz camların kırılması çoğu zaman patlama olarak da tanımlanır. Ancak temperli camların kırıldıktan sonra çevreye parçacıklar halinde dağılmadıkları da bilinmektedir.
İlk önce, temperli camınıza (güçlendirilmiş camınıza) bulaşık sabunu ve su karışımı püskürtün. 10 saniye kadar bekleyin ve sonra yumuşak bir sünger ile camı silerek temizleyin. Yüzey için çok pürüzlü olacağından dolayı süngerin yumuşak tarafını kullanın.
Temperli camlar, eşit kalınlıktaki normal camlara göre yaklaşık 5 kat daha dayanıklıdır. Isıya dayanıklılığı da normal camlara göre daha fazladır. Kırıldığı zaman zar büyüklüğünde küçük parçalara ayrılması nedeniyle kullanıcıların yaralanmasına neden olmayan Emniyet Camı sınıfında bir üründür.
Eğer camın üzerindeki bu gerilim veya daha sonrasında uygulanan zorlamalar fazla olursa (ani veya sürekli noktasal darbebeler, basınç, ani sıcaklık değişimleri, mekanik zorlamalar, çarpma, temizleme esnasında ovarken kırılması, sivri uçlu ev eşyaları veya ciddi bir darbe vs.) cam patlayabilir.
Her cam gibi temperli camlarında kırılabilmesi diğer tabirle patlayabilmesi mümkün oluyor. Temperli camlar kırıldıkları anlarda binlerce farklı parçaya ayrılarak canlıları koruyor. Her camın kırılma özelliği olduğunun unutulmaması gerekiyor.
Kalınlık açısından pek çok çeşit sunar. Füme, bronz, mavi ve yeşil renkleri bulunur. Geniş bir kullanım alanına sahiptir. Temperli camlarda darbelere dayanıklı olduğu gibi ısıya karşı da dayanıklıdır.
Temperli camın metrekare fiyatının ortalama olarak 100 TL kadar olduğunu ifade etmek de mümkün olur. Ancak kimi zaman temberli cam fiyatları metrekare bazlı olarak 200 TL civarında da olabilmektedir.
En sık kullanılan 8 mm ve 10 mm olan temperli camlar standart camlara göre 5 kat daha yüksek dayanıklılığa sahiptir. Dolayısı ile patlamalara karşı dayanıklıdır. Görüldüğü üzere temperli camların ebatları söz konusu olduğunda karşımıza farklı seçenekler çıkmaktadır.
kadar sıcaklık değişimlerine dayanabilmektedir. Camlar, temperli cam haline geldikten sonra üzerinde. kesme, taşlama, talaş kaldırma işlemleri. yapılamamaktadır.
Standart camlara uygulanacak 40 derecelik ısıl işlem camın kırılmasına neden olur. Temperli cam ise 300 santigrat derecelik ısıya dahi dayanıklıdır. Temperli camın dayanıklılığını test etmek için 2 metreden 500 gramlık bilye atılır. Ancak 6 mm kalınlığındaki cam kırılır.
Temperli camların kalınlığı 4 mm, 5 mm, 6 mm ve 8 mm gibi seçeneklerde üretilebilmektedir. Bu camlar kolay kırılmamakla birlikte olası kırılma durumuna karşı da hayati bir tehlike oluşturmazlar. Çünkü kırıldıkları zaman buz misali 3 – 4 mm gibi çok küçük parçacıklara ayrılır ve insana hayati bir zarar vermezler.
Kırıldığı takdirde temperli camlar, mikron parçalara ayrılarak, zarar vermeden dağılır.
Temperli cam ise 8 mm 10 mm veya daha kalın camların fırın odasına sokularak 1000 derece ısıtılarak bir bütün hale gelmesi sağlanır. Daha sonra iç katman ve dış katman sağlamlaştırılır. Temperli camın kırılması imkansızdır.
KURŞUN GEÇİRMEZ CAMLAR
Gerektiğinde cam katları temperli olarak kullanılabilir.
Temperli cam, yapısı itibariyle normal camdan daha dayanıklı bir cam türü olarak biliniyor. 700 derecelik sıcaklığa maruz bırakılan cam birden soğutularak bu özel cam elde edilmekte. Temperli cam, darbe aldığı anda normal cama nazaran boncuk boncuk parçalanarak dağılıyor. Yani temperli cam kimseye zarar vermiyor.
Temperlenmiş bir cam farklı özelliklere sahip olur. Bu camların diğer camlara göre farklılıkları ve özellikleri; Temperlenmiş cam 300 santigrat derece ısı şoklarına dayanabilir. Ancak normal camlarda bu seviye sadece 40 santigrat derecedir.
Kırılma Özelliği: Tempersiz cam, kırıldığında büyük ve keskin parçalar halinde dağılırken, temperli cam küçük ve künt parçalara ayrılır. Bu özelliği, kişisel yaralanma riskini azaltır ve güvenliği artırır. Isı Dayanımı: Temperli cam, tempersiz camdan daha iyi bir ısı dayanımına sahiptir.
Sirke, etkili bir temizlik sunmasıyla hemen hemen her evde bulunmaktadır. Sprey şişesine 3 su bardağı su, 2 su bardağı beyaz sirke, bulaşık deterjanı koyarak sileceğiniz camların ışıltısına şaşıracaksınız.
Peki; cam balkona sonradan delik açılabilir mi? Temperli camlar sonradan hiç bir şekilde kesilemez ve dolayısı ile de sonradan delik açılamaz.
1 yemek kaşığı bulaşık deterjanı. 2 yemek kaşığı parlatıcı. ve 3 yemek kaşığı sirkeyi koyduktan sonra. sıcak suyla buluşturup. güzelce çalkalayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri