Mantolama uygulaması, +5°C ile +30°C sıcaklık aralığında yapılmalıdır. Uygulamaya başlamadan önce bina üzerindeki cam, ahşap, vb. yapı elemanları kirlenmeye ve zarar görmeye karşı korunmalıdır. Binanın geneli ve mantolama yapılacak yüzey nemli olmamalı, döşeme şapları, iç ve dış duvar sıvaları kurumuş olmalıdır.
En az 15mm kalınlıkta uygulanmalıdır. Kullanım miktarı 1,4 kg /m²'dir (Her 1mm için). Donatılı kalın sıva uygulaması üzerine, dekoratif ve kalın sıvayı korumak amacıyla TSE ve/veya TSEK belgeli, çimento, akrilik veya silikat esaslı boya ve kaplama malzemeleri uygulanabilir.
Bununla birlikte varsa eğer çatlak ya da kabarmış yüzeylerin tamiri yapılmalı, mantolama tatbikatı için sağlam, dökülme yapmayacak temiz bir zemin elde edilmelidir. Isı yalıtım plakalarının yapışacağı yüzeyde 2 cm'yi geçen eğrilikler varsa, mantolama uygulaması öncesi kaba sıva ile düzeltilmelidir.
Binaların dört bir yanına kaplayan dış cephe mantolamanın kış aylarında soğuk yaz aylarında ise sıcak havadan korumak için uygulanan bir işlemdir. Mantolama sisteminin yaz aylarında serinletebilme özelliği yalnızca klimadan beklenirken, klimalar sadece belli bir sürece kadar serinlik sağlayabilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Bunlarada bölgesel olarak müdahaleler yapılabilir ve ısı yalıtımı kaldığı yerden devam edilebilir. Sonuç olarak mantolamamızın ömrü 1999 yönetmeliğinden sonra 80 ile 100 yıl arasında, yani bina ömrü kadardır.
Taş Yünü: Taş yünü, doğal taşların eritilmesi ve daha sonra sıkıştırılmasıyla elde edilen bir mantolama malzemesidir. Bu malzeme, yüksek ısı yalıtım performansı, yüksek dayanıklılık ve yangın dayanıklılığı özellikleri nedeniyle en iyi mantolama malzemeleri arasında yer alır.
Su hasarı: Su sızıntıları veya nem, duvarın sıvasının bozulmasına ve çatlakların oluşmasına neden olabilir. Sıva kalitesi: Sıva kalitesi düşük veya uygulama sırasında hatalı yapıldıysa, duvar çatlamaya daha yatkın hale gelebilir.
Kenar ve köşe profilleri uygulandıktan sonra file sıva uygulanır, ardından dekoratif sıva uygulaması ve bunu takiben dış cephe boyama yapılır. Yapının ihtiyaç duyduğu alana göre mantolama uygulama aşamaları sırası ile ve doğru malzemeler kullanılarak yapılmalıdır.
Sıvasız duvara mantolama yapılır mı, evet yapılır ama kaba sıvalı olursa daha iyi olur. Bazı duvarlarda çok çukurlu ve terazisi bozuk olursa mecburi kaba sıva ister. Sıvasız veya tuğlalı duvarlar yapılacak işlemler hemen hemen aynı.
Ortalama olarak, mantolama işleminin metrekare fiyatı 120-390 TL arasında değişebilir. Ancak, daha kaliteli malzemeler kullanılırsa veya işin yapılacağı bölgenin zorlu şartları varsa bu fiyatlar artabilir. Fiyatlandırma için mantolama firmaları ile iletişime geçmeniz ve fiyat teklifi almanız önerilir.
Isı yalıtım levhaları termal gerilmelerden ötürü hareketli yüzeylerdir. Bu gibi durumlarda; Isı yalıtım sistemindeki sıva katının üzerine seramik vb. yapıştırmak için alttaki ısı yalıtım levhası ile uyum sağlayabilen, elastik yapıda bir seramik yapıştırıcısı gereklidir.
Mantolama işlemi genellikle ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında yapılması tercih edilen bir uygulamadır. Bunun nedeni, bu dönemlerde genellikle hava sıcaklıklarının +5°C ile +35°C arasında değişiyor olmasıdır. Bu sıcaklık aralığı, mantolama işleminin etkili bir şekilde gerçekleştirilmesi için idealdir.
5cm Karbonlu Mantolama İzolasyon Levhası *1 Paket 5 m2 Alan Kaplamaktadır. 1 Paket İçeriği 10 adet Levha Dan Oluşmaktadır. *Yapıştırma Ve Sıva İşlemleri İçin Satışımızda Bulunan Mantoyapı levha Sıvası Ve Lehva Yapıştırıcısını Kullanmanızı Öneririz .
Kuruması süresi +23 santigrat derece de %50 nispi nem oranında 1 gündür. Tam kuruma 3–4 gündür.
Isı yalıtım Sıvama Harcının sarfiyatı yaklaşık m2 başına 5 kg olmaktadır. 25 kg ambalajlarda olan bir torba ile 5 m2 bir alan kaplanır. Örneğin 100 m2 bir alan için 20 Torba bu üründen alınması gerekmektedir.
Sıva Filesi İle Mantolama İşlemlerinin Kalitesini Artırmak Mümkün. Sıva filesi dış cephede kullanılan ve çimentonun hareketlerine karşı dayanıklılığıyla öne çıkan bir filedir. Bu sayede dış cephe sıvasının çatlamasını önler. Sıva fileleri etkili bir yalıtım sağlamak için hem iç cephede hem dış cephede kullanılabilir.
İlk işlem olarak binanın cephe sayısı belirlenir. Her cephenin eni ölçülür ve kat sayısına bakılır ve her kat 3 metre olarak baz alınır. Ayrıca her cephenin eni ve boyu hesaplanır. Cepheler kaç metre kare geldiyse hepsi toplanır ve boşluklar düşüldükten sonra binanın mantolama yapılacak alanı net olarak ortaya çıkar.
Briket tuğla ve gazbeton gibi yüzeylerin üzerine mantolama nasıl yapılır ? Bu tür yüzeylerin üzerine direkt olarak mantolama yapılmasını önermiyoruz.. Bu yüzeylere FİXA Kaba Sıva atılarak yüzeyin mastara getirilmesi gerekmektedir.
Yapının inşası sırasında karkas bitiminin ardından, mümkünse 1 yıl beklenmesi, karkasın tüm hava koşullarına maruz kalmasının sağlanması sonrasında duvar örülme işlemine geçilmesi zamanla sıvada oluşabilecek çatlakları en aza indirgeyebilecek önlemlerden biridir.
Mantolama levhalarının üzerine mantolama sıvası uygulanır. Mantolama sıvası– ısı yalıtım sıvası çeşitli akrilik polimerlerle dayanımı arttırılan, donma ve çözülme gibi hava etkilerine ve suya dayanıklı, su geçirmeyen fakat su buharı geçiren su ile karıştırılarak hazırlanan çimento esaslı sıvadır.
Tüm cephelerin toplam alanı hesaplanır. Cephedeki tüm boşlukların ( pencere, balkon,kapı vb.) toplam alanı hesaplanır. Toplam cephe alından, tüm boşluklar düşüldükten sonra uygulama yapılacak alan m2 cinsinden belirlenir.
Taşyünün daha fazla avantajının olmasının sebebi malzemenin yanmaz, ses yalıtım, ısı yalıtım, izolasyon vb. gibi bir çok özelliği strafora göre daha fazla olması sebebiyle taşyünü malzemesini daha öncelikli malzeme olmasını sağlamaktadır. Taş yünü yangına karşı çok dayanıklı bir malzemedir.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Sektörde kabul gördüğü tabirle 16-18 Dansite denmektedir. Dansitenin yüksek olması ile sağlamlığı ve koruyuculuğu paralellik göstermektedir. Yani dansite yüksekse daha uzun ömürlü ve sağlam olup daha uzun korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri