MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, ikinci fıkrada belirtilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilir.
-“Yeni yasanın etkilediği ve eczane açamayacağını sanan meslektaşlarımız” çok da üzülmesinler. Eczane açabilirler yalnız 1 adet taşıma ve 1 adet devir hakkını doldurmuş eczacıların durumu onlar için geçerli olacak.Yani devir eden bir eczacı bulmaları halinde sınırsız bir şekilde eczane devir alabilecekler.
İlçe sınırları içindeki her 3500 kişi için bir eczane açılabilecektir. Eczaneler aynı ilçe içerisinde kısıtlama olmaksızın nakil edilebilecektir. Eczanelerin başka ilçeye naklinde nüfus kriteri aranacaktır. Hiç eczane olmayan yerleşim birimlerinde kısıtlama olmaksızın eczane açılabilecektir.
Mevcut yasadaki isteyen eczacının istediği yere eczane açabilmesi uygulamasına, yasa teklifindeki bir düzenlemeyle son veriliyor. Teklife göre, bulunulan ilçe sınırları içinde “her 3 bin 500 kişiye 1 eczane” olacak şekilde eczane açılabilecek. Böylece, 35 bin kişilik bir ilçeye 10'dan fazla eczane açılamayacak.
Taslağa göre, eczacılık fakültelerinden mezun olanlar hemen eczane açamayacak. Mevcut eczaneler ise yeni düzenlemeden etkilenmeyecek. Sağlık Bakanlığı yetkilileri, 6197 sayılı ''Eczaneler ve Eczacılık Hizmetleri Hakkında Yasa''nın çok eski olduğunu ve değiştirilmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi.
İlgili 44 soru bulundu
Madde 19 – Bir eczane sahibi eczanesi dışında ilaç tertip edemiyeceği ve mesleki dışında bizzat ticaret yapamıyacağı gibi öğretmenlikten ve seçimle elde edilen vazifelerden başka bir iş de kabul edemez.
ECZACININ ECZANEDE BULUNMA ZORUNLULUĞU
Konuyla ilgili olarak; Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 14. Maddesinde “1- Eczanenin hizmet verdiği saatlerde mesul müdür eczacı, varsa ikinci eczacı ve yardımcı eczacıların görevi başında bilfiil bulunması gerekir.
MADDE 9 – (1) (Değişik:RG-28/3/2016-29667) Eczane açmak isteyen eczacılar, Kurum tarafından ilân edilen yerler için ilân tarihinden itibaren otuz gün içerisinde, ikinci fıkrada belirtilen belgeleri eklemek suretiyle elektronik ortamda başvurularını yaparlar. Bu başvurularda en fazla yirmi beş tercih yapılabilir.
Eczacı olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Eczacı maaşı 2023 verilerine göre ortalama 34.100 TL civarındadır.
-6197 sayılı Kanuna göre eczane açma yetkisi olan her eczacı ecza ticarethaneleri de açabilir. -Ecza ticarethanesi bir eczacı mesul müdür göstermek şartıyla eczacı olmayan kişiler tarafında da açılabilirler. -Bir şirket tarafından da ecza ticarethanesi açılabilir.
Madde 8 - Vefat eden veya hacredilen veya meslek ve sanatının icrasından mütevellit devamlı malüliyete duçar olan bir eczane sahibinin karısı veya kocası veya çocukları varsa eczanenin bunlar hesabına bir mesul müdürün idaresi altında işletilmesine Sağlık ve Sosyal Yardım Vekaletince ruhsat verilir.
Eczane çalışma saatleri Türkiye'nin her yerinde aynıdır. Nöbetçi eczaneler dışında tüm eczaneler aynı saatte açılır ve kapanır. İlaçlarını temin etmek isteyen kişilerin akıllarına takılan konular arasında yer alır. Eczaneler hafta içi ve cumartesi günleri saat 09.00 - 19.00 saatleri arasında hizmet vermektedir.
mezun olduktan sonra serbest eczane açmak veya serbest eczanelerde mesul müdür olarak çalışmak için en az bir yıl müddetle hizmet sözleşmesine bağlı olarak mesul müdür eczacı ile birlikte serbest eczanelerde veya hastane eczaner lerinde çalışmaları gerekmektedir.
Her yıl kaç eczacı alınıyor? – Yaklaşık 200-300.
MADDE 8)- ÇALIŞMA SÜRELERİ :
Eczanede, eczane çalışanı /eczane teknisyeninin çalışma süreleri haftanın altı günü, günlük sekiz saattir. eczane çalışanı /eczane teknisyenine bu süre içersinde, bir saat öğle arası ve yarım saatten az olmamak üzere iki kez çay ve sigara molası verilir.
Enflasyondan arındırılmış rakamlarla 2002 yılındaki ortalama eczane cirosuyla 2019 yılı cirosu aynıdır (2002-1.915.700TL, 2019-1.915.500 TL). Ancak serbest eczane brüt kârı 2002 yılında %17,2 iken 2005 yılında %16,8'e 2019 yılında ise %13,8'e gerilemiştir. 2002'den 2019'a brüt kâr kaybı %19,8'dir.
Çok iyi bir konumda büyük bir eczane acarsan... İçinde medikal ekstra ürün satarsan çok rahat 35-70 Bin arası kazanırsın 8.500 - 17.000 Bin Dolar arası yanı...
Buna göre, 100 liraya kadar olan ilaçlarda eczacı kâr oranı yüzde 25'ten 28'e yükseltildi. 100 ila 200 TL arasındaki fiyatlanan ilaçlardaki eczacı kârı yüzde 16'dan yüzde 28'e çıkarıldı. 200-400 TL arasındaki ilaçlarda eczacı kâr payı yüzde 12'den 18'e, 400 TL üzeri ilaçlarda ise eczane kârı yüzde 12'den 13'e çıktı.
Yardımcı eczacı yerleştirmesi yapıldığında yardımcı eczacı çalıştırmak zorunda olan eczanelerin en az 2.300.000 TL KDV hariç yıllık satış hasılatı olmalıdır. Belirlenen bu miktar yerleştirmeye esas alt limittir.
Eczanelerin yapmış oldukları faaliyetler, 193 Sayılı Gelir Vergisi Kanunun 2.Maddesinde Gelire Giren Ticari Kazancın konusunu oluşturmaktadır.
Ankara İl Sağlık Müdürlüğü ile yapılan ortak çalışmalar doğrultusunda 6197 sayılı kanun ve ilgili yönetmeliklerin, eczanelerin nöbet hizmetlerini düzenleyen ilgili hükümleri gereği, tüm eczanelerin nöbet sistemine dahil olması gerekmektedir.
Bu itibarla; eczacı olarak yeniden göreve dönebilmeniz için Sağlık Bakanlığınca yapılacak olan kura ilanını takip etmeniz gerekmekte olup, yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde söz konusu kura sonucuna göre atamanızın yapılabileceği mütalaa edilmektedir.
Eczacılıkta uzmanlık eğitimlerine, merkezi olarak yapılacak eczacılıkta uzmanlık sınavı ile girilecektir. Tıpkı Tus ve Dus gibi Eczacılık dallarında uzman olmak isteyenlerin bu sınava girmesi ve başarılı olunması durumunda eczacılıkta uzmanlık eğitimi alması gerekecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri