Günlük hayatta sıklıkla kullandığımız atasözlerinden biri olan bir elin nesi var iki elin sesi var, yardımlaşmanın ve birlikte hareket etmenin önemini vurgular. Bu söz aynı zamanda tek başına başarılması imkanlar dahilinde olmayan işler için mutlaka yardım alınması gerektiği anlamına gelir.
Sizler için Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var atasözünü, ayrıntılarıyla derledik. Bir Elin Nesi Var İki Elin Sesi Var; insanların zor ve büyük işleri tek başına yapamayacağını, fakat yardım aldığı takdirde başarı sağlanacağını anlatan bir atasözüdür.
Çoğunlukla insanlar büyük işleri tek başına yapamaz. Başkasıyla iş birliği yapmalıdır ki önemli bir varlık gösterebilsin.
Doğrulanmış Cevap. Mecaz'dır. Not:Ama eğer şıklarda kinaye varsa o da olabilir. Çünkü iki elin sesi olamaza bu bakımdan mecazdır ama birlik beraberlik bakımından gerçek de olabilir.
“Eğer ayrı ayrı olursanız sizi kırmak kolay olur. Ancak birleşirseniz, sizi kimse kıramaz” demiş. Bu hikayeden anlıyoruz ki, birlik olmak, bir hareket etmek her zaman daha fazla güç getirir. İki el, birleşirse bir elden daha fazla ses çıkarırlar, daha güçlü olurlar.
İlgili 19 soru bulundu
BİR ELİN NESİ VAR İKİ ELİN SESİ VAR TDK SÖZLÜK ANLAMI
İki kişinin kolayca halledebileceği bir iş, tek kişi için zorluk çıkarabilir. Dolayısıyla bu atasözü, kişinin tek başına üstlenemeyeceği yükleri almak yerine yardım istemesinin daha doğru olduğunu ifade etmekte, yardımlaşmayı tavsiye etmektedir.
İlk başta küçük bir avuçtu ama zamanla biriktirdikleri, büyük bir çuval dolusu oldu. ◾ Sonunda, adam çuvaldaki taneleri sattı ve iyi bir fiyat aldı. Küçük şeyleri çöpe atmayıp biriktirmenin ne kadar önemli olduğunu öğrenmişti. "Damlaya damlaya göl olur" sözü de tam olarak bu anlamda kullanılır.
b. Mecaz Anlamlı Atasözleri: Sözcüklerden en az birinin gerçek anlamı dışında kullanıldığı sözlerdir. * Acı patlıcanı kırağı çalmaz. * Rüzgâr eken fırtına biçer (Rüzgâr ve fırtına mecaz anlam taşımaktadır.)
Atasözlerinde kelimelerin bir kısmı gerçek anlamıyla kullanılırken bir kısmında mecaz anlamıyla kullanılmıştır. Buna göre, anlamları bakımından atasözleri üçe ayrılmıştır: Gerçek anlamlı, kısmen mecaz anlamlı ve mecaz anlamlı atasözleri. Gerçek anlamlı atasözlerinde, bütün kelimeler gerçek anlamda kullanılmıştır.
Bana Arkadaşını Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim Atasözünün Anlamı (TDK) Nedir? TDK'ya göre Bana Arkadaşını Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim; İnsanlar yakın temas içinde bulunduğu kimseden etkilenir manasında kullanılan bir söz. Bir kişi, arkadaşlarını veya yakın temas içinde olduğu kimseleri iyi seçmelidir.
[1] İnsan tek başına yetersiz olabilir. Başka insanlar ile birlikte olursa daha fazla şey başarabilir.
Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü'ne göre "kalp kalbe karşıdır" atasözü; "Hisler karşılıklıdır, insan kendisini seveni sever; kendisinden hoşlanmayan kişiden ise hoşlanmaz" anlamında söylenir.
Geçmişten günümüze gelen, uzun deneyimlerden yararlanarak kısa ve özlü öğütler veren, toplum tarafından benimsenerek ortak olarak kullanılan kalıplaşmış sözlere atasözü denir. Türkçe'de "sav" ve "irsal-i mesel" olarak da adlanılır.
Kötü günler için paramızın bir kalanını saklayıp kötü günde kullanmalıyız.
GÜN DOĞMADAN NELER DOĞAR ATASÖZÜNÜN AÇIKLAMASI
Beklenmedik bir sırada umut verici durumlarla da karşılaşma imkânı vardır. Dünyada Tasasız Baş Bostan Korkuluğunda Bulunur atasözünün anlamı demek?
Cevap: Yükte hafif pahada ağır deyimi gerçek anlamda kullanılmıştır.
Herhangi bir duruma alıştığı için gelecekteki benzer kötü durumların onu etkilememesi.
Eski Türkçe bir sözcük olan kırağı, kış aylarında bitkilerin üzerinde oluşan donmuş çiy anlamına gelir. Kırağı çalmak ise, donmuş çiy nedeniyle bitkilerin ve toprağın zarar görmesi demektir.
Ağzı kulaklarına varmak: Çok sevinmek, sevindiği her hâlinden belli olmak. Ağzında bakla ıslanmamak: Sır saklamayı becerememek, sırrı hemen açığa vurmak. Ağzından çıkanı kulağı işitmemek: Sözlerini tartmadan, düşünmeden, öfke içinde, nere varacağını hesaplamadan konuşmak.
ÇAM DEVİRMEK, POT KIRMAK: Başkalarını kızdıracak, üzecek, gereksiz, münasebetsiz söz söyleme anlamında bir deyimdir.
Testiyi satın alan köle sanki aradan 1 sene geçmemiş gibi koşarak eve gittiği sırada ayağı takılmış ve yere düşmesiyle birlikte testi de parçalanmış. Ağlayan kölenin ağzından birden ”acele edersen böyle olur, acele işe şeytan karışır” sözleri dökülüvermiş.
Doğrulanmış Cevap
bir gün 2 arkadaş halil ve onur oyun oynuyorlarmış.ama onurun huyları hasanal görüştükten sonra bozulmuş.o huylarını halille ynadıkça ona benzetmiş.halilinde huyları bozulmaya başlamış bunu anlayınca onunla arkadaşlığı kesmiş kendine daha iyi arkadaşlar bulmuş. ÜZÜM ÜZÜME BAKA BAKA KARARIR.
Ne ekersen onu biçersin atasözünü şu anlama gelir: Kişi ne ile uğraşıyor, vaktinin çoğunu neye harcıyorsa, gelecekte bunun karşılığını mutlaka alır. Örneğin zamanının çoğunu tembellikle geçiren bir kişi, gelecek günlerde bunun pişmanlığını mutlaka yaşar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri