Değerli kardeşimiz, Bir erkek eşinin sütünü içmesi haram değildir.
Ayrıca bir kimsenin eşinin sütünü içmesi günah değildir. Ancak bu durum günah olmasa da adaba uygun değildir.
Anne sütü, bebekler için mucizevi özelliktedir ve bebeklere gereksinimi olan tüm besin öğelerini tek başına ilk 6 ay sağlayabilen en iyi besindir. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen ilk sarı süt, bebek için çok önemlidir. Çünkü bebeği hastalıklara karşı korur, bebeğin ilk aşısıdır.
Anne sütüyle beslenme süresiyle obesite, kanser, yetişkin koroner kalp hastalığı, belirli alerjik durumlar, Tip 1 diabetes mellitus ve inflamatuar bağırsak hastalığı insidansında azalma olduğu bildirilmiştir.
Yine anne sütünün içinde yağ olması nedeniyle kreması bir tadı vardır. Annenin hormonları,egzersiz, ilaçlar, sigara, alkol de anne sütünün tadını etkiler.
İlgili 20 soru bulundu
Eğer stresten uzaklaşabilir ve beslenmenize önem verirseniz; memeden gelen sütün miktarı beklenenden daha iyi olabilir. Ancak öyle bir zaman olur ki; gebelik şüphesi olmadan ya da doğum yapmadan memeden süt gelmesi durumu yaşanır. Uzmanlar bu durumun araştırılmasını önerir.
Kanser tedavisi için mahrem olmayan kadınlardan süt alınıp içilmesinde bir sakınca yoktur. Fakat anne sütünün satım akdine konu edilmesi caiz değildir.
Dolayısıyla anne sütünde bulunan su, cilt lekelerini önemli biçimde azaltmakta ve hatta yok etmektedir. Anne sütünde bulunan su, besin değerleri ile birleştiğinde cilt lekeleri için çok daha büyük etki yaratmaktadır. Bu nedenle anne sütü cilt için bilinçli kullanıldığı taktirde uygun bulunmaktadır.
Emzirme için maksimum yaş sınırı ile ilgili uygulamada, ailenin itikat etmeyi tercih ettiği fıkıh ( İslam içtihatı) ekolüne göre büyük bir çeşitlilik vardır. İslam alimleri bu konuda çok farklı görüşlerde olsalar da, bu süreç genellikle iki ila yedi yıl arasında değişmektedir.
Anne sütü ile beslenme erken doğan bebekler için de önemlidir. Bebeklerin bağırsak gelişimini kolaylaştırır. Anne - bebek ilişkisini güçlendirir. Çocukluk çağı lösemileri gibi bazı kanserlere, çölyak, diyabet, alerjik hastalıklar gibi pek çok kronik hastalıklara karşı koruma sağlar.
el Cevab: Evet. Çocuk doğumundan itibaren kaç ay içinde bir kadının sütünü emerse ya da içerse onun süt çocuğu olur konusunu daha önce açıklamıştım. Süt akrabalığı ancak doğumdan itibaren belli bir zamana kadar süt içilirse gerçekleşir.
Helal diyenler olduğu gibi haram diyenlerde olmuştur. Ama işin içinde satım olmazsa ve herhangi bir ihtiyaç veya zaruret durumu varsa kişi anne sütünü sağlık için kullanmasında bir beis gözükmemektedir ve caizdir denilebilir.
Dr. Nalan Karabayır, 'Özellikle 6 aydan daha uzun süre emzirilen bebeklerin çocukluk çağı lösemi ve lenfoma riskini azalttığı saptandı. Anne sütü ile beslenme anneyi de kanserden korur. Bir yıldan uzun süre emzirmek kadınlarda meme ve yumurtalık kanseri riskini belirgin oranda azaltır.
Gebelik döneminin sonunda ya da emzirme sürecinde, memeden süt gelmesi doğal kabul edilir ancak hamilelik dışı dönemlerde memeden süt gelmesi fizyolojik, farmakolojik nedenlerden ya da hipofiz adenomlarından kaynaklanır. Galaktore çoğunlukla kadınlarda görülse de bazı erkeklerde de memeden süt gelme sorununa rastlanır.
Annesi ölmüş ya da sütten kesilmiş yeni doğmuş bir bebeği öz ablası emzirebilir. Yani ablanın bebek olan erkek ve kız kardeşini emzirebilmesi caizdir.
Kur'ân-ı Kerîm'de, sütanneler ve süt kardeşlerle evlenmek yasaklanmıştır (en-Nisâ, 4/23). Hz. Peygamber de (s.a.s.) “Nesep bakımından haram olan süt bakımından da haramdır” (Buhârî, Şehâdât, 7 [2645]; Müslim, Radâ', 12 [1447]) buyurmuştur.
Emziren kadında sütün meydana gelmesine sebep olan erkek süt baba, bunun kardeşleri süt amca ve süt hala, emzirenin kardeşleri süt dayı ve süt teyze olurlar.
Bunun için mümkünse, gerek kız, gerekse erkek İmam-ı Âzam'ın içtihadına göre otuz ayı geçirmemeli. Ancak çocuğun beslenme problemi varsa, uzatılmasında da bir mahzur bulunmamaktadır.
Hatta doktorların bile bebekleri emzirme süresi ile ilgili değişik görüşleri olduğunu görürsünüz. Ama bunlar aklınızı karıştırmasın. Siz ve bebeğiniz mutlu olduğunuz sürece bebeğinizi istediğiniz kadar emzirebilirsiniz.
Bebeğin sağlıklı gelişimi için en az 2 yıl anne sütüne devam etmesi büyük önem taşıyor. Bebeğin ilk 6 ay yalnızca anne sütü sonrasındaki dönemde ise anne sütü ile birlikte ek gıdaya geçilmesi önerilmektedir.
Bildiğimiz kadarıyla İslam'da “süt parası” diye bir kavram yoktur. Bir annenin çocuğu emzirmesi -formel hukuk açısından olmasa da- dinî bir sorumluluktur. Âlimlerin büyük çoğunluğuna göre, gerek anne olsun, gerekse çocuğun bakımı ve emzirmesini üstlenmiş yabancı bir kadın olsun, bu hizmetine karşılık bir ücret alamaz.
Özel sağlık durumları haricinde hamileyken çocuk emzirmede herhangi bir sakınca yoktur. Anne adayı, daha önce düşük yapmışsa, ikiz ya da üçüz bebeğe hamileyse veya rahimde ağrı ya da kanama varsa önlem alınması gerekebilir.
Keçi sütü; vitamin A, fosfor, magnezyum ve selenyum miktarı açısından anne sütüne en yakın süttür. Keçilerin diğer süt veren hayvanlardan daha az süt vermesinden dolayı oldukça zor bulunan, laktoz oranı bakımından yüksek proteine sahip, değerli besin öğeleri içeren keçi sütümüzü şubelerimizden temin edebilirsiniz.
Ancak bebeğimiz uyurken en geç üç saatte bir uyandırıp emzirmeyi öneriyoruz. Süt üretiminde ve salgılanmasında hormonların etkisi oldukça fazladır. Bu konuda prolaktin ve oksitosin hormonları önemli yer tutmaktadır. Prolaktin salınımı geceleri arttığı için gece emzirmeleri bu açıdan da önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri