Pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine elma dilimlerini üst üste gelmeyecek şekilde, yan yana dizin. Önceden ısıtmaya başladığınız 100 derecedeki fırında kontrollü bir şekilde pişirin. Ortalama 1,5-2 saatin sonunda kuruyan elma dilimlerini fırından çıkarın, oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin.
Elmaları orta incelikte halka şeklinde dilimleyin ve elmaları fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 100 dereceli fırında 1-2 saate kadar kontrollü bir şekilde pişirin. Elmalar kuruduktan sonra fırın tepsisini çıkartın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
Elma : 4-5 mm kalınlığında dilimlenerek kararmaması istenirse limon suyuna bandırılıp 50C de 10-12 saat da kurutulabilir.
Elmaların serin, karanlık ve yeterince nem alan bir yerde saklanması çok önemlidir. Havalandırması olan bir kiler bu iş için çok uygundur: eğer elmalarınızı saklayacağınız mekanın nem oranı yeterli değilse bu sorunu odaya su dolu kaplar koyarak çözebilirsiniz.
İlgili 37 soru bulundu
Elma kurusu lif zengini yapısı ile öne çıkmaktadır. Bu sayede tokluk hissi verir ve sindirim sistemi için son derece yararlıdır. Elma kurusu, bağışıklığı kuvvetlendirici etkilerinin yanı sıra enerji verici özelliklere de sahiptir.
Kuru meyveler nemi ve sıcaklığı sevmezler, bu nedenle yeterince kuru ve serin bir yerde olmalıdırlar. Meyve ve meyveleri kilerde veya tavan arasında depolamak en iyisidir. Sadece bu koşullar altında, kurutulmuş gıdalar tüm faydalı özelliklerini uzun süre koruyacaktır.
🤗. 🍋eğer ısınma sisteminiz yerden ısıtma ise sizin için tek çare fırın✌🏻. Bunun için yağlı kağıda dizilmiş meyvelerinizi 70 derecede ısıtılmış bir fırında gerçekleştirmelisiniz. Bu şekilde 8-10 saate kuruma gerçekleşir.
Kuru meyve her ne kadar tazesine göre daha dayanıklı olsa da uygun koşullarda muhafaza edilmediği taktirde bozulabilir. İlk olarak kuru meyveleri saklayabileceğimiz kuru ve serin bir yer bulmaktır.
Elma ile yapılan kurabiyeler dışında pekmezi, reçeli, elmalı keki, sirkesi, elmalı tartı, şerbetli tatlısı ve hatta elmanın kereviz ile salatası bile yapılır. Cevizle, tarçınla mis kokulu tadına doyulmayan elmalı kekleri yapılır. Elmalı kek severler ise kurabiyesini sevenler kadar düşkündür bu lezzete.
Elma yaklaşık %88 oranında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 10 kg elmadan 1 kg kuru elma kalmaktadır.
Elmalar ince ince dilimlenir. (Ben dilimleyici kullandım.) Yağlı kağıt serili tepsiye dizilir, üzerine tarçın serpilir, 30 dakika kadar pişirilir. Benim dilimlerim çok ince olduğu için 30 dakikada kurudu elmalarım. Dilimlerin kalınlığına göre pişme süresi değişebilir.
Elma, kurutulmuş şekilde atıştırmalık olarak tercih edilebilen bir meyvedir. Organik kuru elma ile çay demlemek ve bu şekilde tüketmek de mümkündür. Kurusu kadar elmanın çay olarak tüketilmesi de faydalıdır. Kabızlığa ve hazımsızlığa iyi gelen elma aynı zamanda zayıflamaya da yardım eder.
Daha da önemlisi kaynağından emin olmadığımız bazı kuru meyvelerde tüketmek ve bünyemize almak istemeyeceğimiz çeşitli kimyasal maddeler de olabilir. Tüm bu kirleticilerden sağlıklı kuru meyvelerimizi arındırmanın en kolay ve pratik yöntemi ise onları yıkamaktır. Kuru meyveleri yıkamak evet sağlıklıdır.
Fırın tepsinize serdiğiniz yağlı kağıdın üzerine ince ince doğradığınız elmaları dizin. Üzerine mutfak fırçası yardımı ile limonları sürün. En son olarak tarçını her tarafını alacak şekilde serpin. Önceden 100 derece ısıtılmış fırında bir saat pişirin.
Meyveler: Kurutulmaya hazırlanan meyvelerden elma, armut ve şeftali, kararmamaları için 10 dakika süreyle tuzlu su eriyiğinde tutulur. Tuzlu su eriyiği, 3 çorba kaşığı tuz, 4 1/2 litre suda eritilmek suretiyle elde edilir.
Meyveler arasında kurutmaya en elverişli elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve duttur. Sebzelerden ise bamya, biber, fasulye, patlıcan ve kabağını sayabiliriz. Yeşillikler arasında ise nane, kekik ve biberiye ilk sıralarda gelir. Sebze ve meyveleri açık havada, fırında ve kurutma dolaplarında kurutabilirsiniz.
Sabaha kadar vaktiniz varsa çamaşırı kurutmak istediğiniz odada hava sirkülasyonu sağlayın. Çamaşırı hızlı kurutmak için yapılabilecek en mantıklı ve en çok tercih edilen yöntemlerden biri de kaloriferin üzerine sermektir. En çok tercih edilen yöntemlerden bir diğeri de fön makinesi ile çamaşırı kurutmaktır.
Meyveler arasında ise kurutmaya en elverişli olanları elma, armut, vişne, erik, kayısı, üzüm ve dut, kivi, mango, muz, çilek, ananastır.
Kuru meyveler rafine şeker yerine tercih edilebilecek sağlıklı ara öğün alternatifi olup kişilerin tatlıya olan isteğini karşılamaya yardımcı olurlar. Fruktoz adı verilen doğal bir şeker içerirler.
Pişirme kağıdı serdiğiniz bir fırın tepsisine elma dilimlerini üst üste gelmeyecek şekilde, yan yana dizin. Önceden ısıtmaya başladığınız 100 derecedeki fırında kontrollü bir şekilde pişirin. Ortalama 1,5-2 saatin sonunda kuruyan elma dilimlerini fırından çıkarın, oda sıcaklığında tamamen soğumasını bekleyin.
Hazırladığınız taze meyveleri buzdolabı poşeti içine yerleştirin. İleride kullanırken daha rahat edebilmek adına mümkün olduğunca meyveleri buzdolabı poşeti içinde yayın. Ardından bir pipet yardımı ile içinde fazla havayı alın. Bu sayede hem buzdolabında daha az yer kaplayacaktır hem de iyi muhafaza olacaktır.
Eğer bol miktarda gıdanız kurtlanmışsa ve atmaya kıyamıyorsanız mikrodalgaya da girmeye uygun kuru gıdalarsa mikrodalgada 10 saniye gibi sürede ve yüksek ısıda tutup çıkarın . İçindeki kurtlar ve larvalar ölecektir. Bu şekilde en azından kurtlanma ve larva dönemi sona erecektir ayıklayıp kullanmaya devam edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri