Teknik olarak fikirlerin patentleri alınamaz. Fikir olarak oluşan bir proje prototip safhasına gelirse ve başarılı bir şekilde fikirleri yansıtırsa o zaman patenti alınabilir. Fikir patenti esasında bir ürünün, ürün oluncaya kadar geçen sürede insan zihninde her aşamasıyla düşünülerek planlanarak fikir aşamasına denir.
Fikir Patenti Alınabilir mi? Teknik olarak hayır. Yalnız fikirler patentlenemez. Sadece bir fikirden geliştirilen buluşa patent alabilirsiniz.
İncelemeli bir patent başvurusu, seçilen inceleme ve araştırma otoritesine bağlı olarak 1.850-3.500 USD arasında değişmektedir, incelemeli bir patent başvurusunun belgeye bağlanma süresi ortalama 30 ila 40 aydır.
Genellikle fikir patenti olarak bilinen ibarenin doğru tanımı patent tescilidir. Bir fikrin patentini almak ile fikrinizi henüz faaliyete geçirmemiş olsanız dahi üçüncü kişilere karşı koruma altına alınmasını sağlarsınız. Özetle fikir patenti koruması başvuru yapılması ile başlamaktadır.
Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılacak olan başvuru doğrudan başvuru sahibinin kendisi tarafından ya da Türk Patent ve Marka Kurumu'nun vekili olan yetkili kuruluşların aracılığıyla yapılabilir.
İlgili 26 soru bulundu
TÜRKPATENT'in, "2023 Yılında Uygulanacak Ücret Tarifesine İlişkin Tebliği", Resmi Gazete'nin mükerrer sayısında yayımlandı. Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 26,78 lira, marka tescil ücreti 707,71 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 9,83 lira oldu.
Buna göre, e-Devlet üzerinden yapılan patent ve faydalı model başvuru ücretleri 14,75 lira, marka tescil ücreti 436,78 lira, coğrafi işaret ve geleneksel ürün başvuru ücretleri 6,27 lira oldu. Tasarım tescil başvuru ücreti ise 71,95 lira olarak tespit edildi. Tebliğ 1 Ocak 2022'de yürürlüğe girecek.
Başvuru: Bir fikri mülkiyet hakkı, ilgili kurum veya kuruluş tarafından yapılan başvurular aracılığıyla alınır. Değerlendirme: Başvuru, ilgili kurum veya kuruluş tarafından değerlendirilir ve uygunsa onaylanır. Kayıt: Onaylandıktan sonra, fikri mülkiyet hakkı kaydedilir ve belirli bir süre boyunca geçerlidir.
Öncelikle belirtmek gerekir ki bir iş fikri, Türk hukuk sisteminde herhangi bir şekilde koruma altına alınmıyor. Ancak fikirler bir yazılım ya da bilgisayar programı ile hayat bulduğunda, Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu gereğince” eser” olarak sayılıyor ve tescillenmesi durumunda telif hakları ile korunuyor.
Keşifler, bilimsel teoriler, matematik yöntemleri, zihni faaliyet ile ilgili ticari, mali ve ekonomik konular, şans oyunları, edebiyat ve sanat eserleri, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı buluşlar gibi konular patent koruması dışında kalmaktadır.
Türk Patent'e Ödenen Resmi Ücretler
3. ve sonraki her sınıf için 1.142 TL'dir. Türk Patent'e ödenecek diğer ücret ise, resmi marka tescil ücretidir. Bu ücret, markanın tesciline karar verilmesi halinde ödenmekte olup, başvuruda seçilen sınıf sayısından bağımsız olarak, 2023 yılı için 2.536 TL'dir.
Marka tescil başvurusunu ilk kez 2022 yılında yapacak olanların maliyet hesabı ise şöyledir: -Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa 380,00 TL ve 1.020,00 TL olmak üzere toplamda 1.400,00 TL Türk Patent ve Marka Kurumu'na ödenecek başvuru ve tescil ücretidir.
Buluşunuzun patent alabilmesi; yeni olmasına, buluş basamağına sahip olmasına ve sanayi koşullarında uygulanabilir olmasına bağlıdır. Şimdi bu özellikleri tek tek irdeleyelim: Buluşunuzun yeni olması, dünya üzerinde daha önce var olmaması ve yepyeni bir teknik ile üretilmesi anlamını taşır.
Patent: Tarimda ve sanayide kullanilmak üzere icat edilen buluslara verilen koruma belgesine patent denirken maddeler ve usuller hariç patente konu olabilecek teknik gelisme niteligine sahip bütün ürünlere verilen koruma belgesidir.
Nasıl başvuru yapmalıyım? CEVAP : Fikirler korunmaz. Fikirler tescillenmez. İsteğe bağlı kayıt-tescil işlemleri de, fikirler üzerinden değil, fikirler sonucu meydana gelmiş fikir ve sanat ürünleri yani eserler üzerinden yapılmaktadır.
Koruma süresi, eser sahibi yaşadığı sürece ve ölümünden itibaren 70 yıldır. Birden fazla eser sahibi söz konusu ise son sağ kalanının ölüm tarihi esas alınır. Eser sahibi tüzel kişiyse, koruma süresi aleniyet tarihinden itibaren 70 yıldır.
1-Fikri mülkiyet haklarının tescil edilebileceği bir müessese yoktur. Bir sanat eserinin kamuya sunulmakla koruması başlamış olur. Sınai mülkiyet haklarında ise bir tescil müessesi kurulmuş olup, bunu merkezi Ankarada bulunan Türk Patent Enstitüsü yerine getirir.
Bir buluşun patent ile koruma altına alınabilmesi için 'yeni' ve 'sanayiye uygulanabilir' olması ve o güne kadar var olan Tekniğin Bilinen Durumu'nu aşan bir seviyede olması gerekir. Buluşun yeni sayılabilmesi için, patent başvurusundan önce yazılı, sözlü ya da başka bir şekilde kamuya açıklanmamış olması gerekir.
Logo tescili nasıl yapılır diye düşünenlere bu işlem için ilk olarak gerekli belgelerin hazırlanması gerekmektedir. Eksiksiz ve doğru bir şekilde hazırlanan evraklar ile beraber Türk Patent Kurumu'na başvuru yapılmalıdır.
İncelemeli patentte icadın patent süresi 20 yıllık bir zaman dilimini kapsamaktadır. Bu süreç içerisinde icada dair tüm hakları icat sahibi kişi harçların ödenmesi ve gerekli olan diğer görevlerin eksiksiz bir biçimde yerine getirilmesi koşuluyla elinde bulundurur.
Kurumumuz tarafından verilen hizmetlerle ilgili Türk Lirası cinsinden ücretler; Ziraat Bankası nezdindeki kurumsal tahsilat hesapları, kredi kartı ve bank kart aracılığıyla tahsil edilmektedir.
Tüm gerçek ve tüzel kişiler başvuru evrakları sağladıklarında ve patent/faydalı model tescil Kriterlerine uygun bir buluş yaptıklarında patent/faydalı model başvurusu yaparak buluşlarını tescil ettirebilirler. Ancak buluş sahibi gerçek kişi olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri