Bebeklere İlk Ne Zaman Su Verilmeli? Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Normal şartlarda anne sütü alan bebeklere 6 aydan önce su verilmez. Bebek, ihtiyacı olan suyu anne sütünden karşılar.
Erken dönemde bebeklere verilen su ishal ve pişiğin yanı sıra ağız içi bakterilere de yol açar. Ayrıca anne sütünün yaklaşık yüzde 70 ve ya 80'i su içermektedir. Bu şekilde anne sütü de bebeğin su ihtiyacını gidermiş olur.
12 aylık sürece kadar yavrularınıza su vermemeniz gerektiğini, fakat 6 aylık dönemde ek gıdaya geçiş sağlandı ise mamanın ardından çok az miktar su verilebileceğini söylemiştik. Bunun sebebi, bebek mama yedikçe susuzluk hissedebilir ve dışkılamada kabızlık meydana gelebilir.
Anne sütü; ilk 6 ay bebeğin beslenme ihtiyacının %100'ünü, 6 ila 12 ay arasında %50'sini karşılamaktadır2. Gelişimden doğan bu ihtiyaçla bebekler ek besine başlar. Ek besine geçilen dönem ise “Bebek ne zaman su içmeye başlamalı?” sorusunun cevabıdır. 6 ay itibariyle bebeğe su verilmeye başlanabilir3.
İlgili 25 soru bulundu
Su, tüm canlıların yaşam kaynağı; her canlının suya ihtiyacı var. Fakat yeterli miktarda anne sütü ile beslenen bir bebeğin, ilk 6 ay su içmesine gerek yoktur. Çünkü bebeğin gelişimi için ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gerekir ve anne sütünün %80'inden fazlası sudan oluşur.
Suyun bebeğe hiçbir zararı bulunmuyor. Ancak, bebeğe su verilmemesinin temel sebebi, zaten çok az miktarlarla beslenen bebeğin anne sütü yerine su içmesinin önüne geçmek. Buna karşın, bebek anne sütü haricinde mama gibi ek bir gıda alıyorsa, bebeğe su vermek gerekebiliyor.
Bebeğinizin susuz kalması halinde vereceği belirtiler öncelikle ağız ve çevresinde kuruluk, cansızlık, huysuz ve asabi davranış sergilemesi, ağladığında ise gözyaşının olmaması gelir. Susuz kalan bebekler uzun süre mesela 6-7 saat boyunca bezlerini ıslatmayabilirler.
Dolayısıyla emzirmek yeterlidir. Peki, mama ile beslenen bebeğe su verilir mi? Zannedilenin aksine, formül mama ile beslenen bebeklerin de ayrıca su içmeye ihtiyacı yoktur.
Bebek gelişim tablosuna göre 2 aylık kız bebeğin boyunun, ortalama 57 cm., ağırlığının 4750 gr. ve baş çevresinin 38,3 cm olması beklenir. 2 aylık erkek bebeklerin boyu ortalama 58,5 cm. ağırlığı 5200 gr. ve baş çevresi 39,1 cm olarak hesaplanır. Tüm bu değerlerin ortalama değerler olduğu unutulmamalıdır.
Anne sütüyle beslenen ya da biberonla beslenen bebeğinize, sıcak havalarda ek olarak kaynatılmış ılık su verebilirsiniz. Gece uyanıyorsa, süt içmek istiyor olabilir, sütünü içmiş ise su vermek denenebilir.
Bebeğin kulaklarına su kaçtığında herhangi bir müdahalede bulunulmasına gerek yoktur. Çünkü kulağa kaçan su daha sonra kendiliğinden atılır. Eğer bebek su yutarsa da hapşırarak ya da öksürerek yuttuğu suyu kendiliğinden çıkaracaktır.
Yenidoğan bebeklerde, beslenme sıklığı 3-4 saatte birdir ve bir beslenmede, 30 ml ile 60 ml arasında anne sütü alınır. 0-2 ay arası bebeklerde, bir beslenmede 118 ml anne sütü alınırken, beslenme sıklığı ise 4 saat ile 7 saatte bir arası değişebilir.
Yenidoğan Bebekler
2-3 saatte bir beslenmesi gereken yenidoğan bebeklerin her iki tarafta da 10-15 dakika emzirilmesi gerekir. Ortalama 20-30 dakikalık bir beslenme, bebeğin yeterince anne sütü almasını sağlar. Bazı yenidoğan bebeklerde bu süre 45 dakikayı bulabilir.
Su onları hasta edeceği için değil, midelerini boşuna suyla doldurmak yerine, susuzluklarını anne sütüyle gidermek istediğimiz için önermeyiz. Ama çocuk hastaysa, özel bir durumu varsa, mama eklenmişse ya da ek gıda alıyorsa o zaman çocuğa mutlaka su vermek gerekir.
En yaygın görülen yenidoğan hastalıklarından biri olan yenidoğan sarılığında kulaktan dolma bilgilerle bebeğinizi tedavi etmeyin, bir doktora götürün.
- 6. aydan itibaren ise su zehirlenmesini düşünmeden bebekler su tüketebilirler. Bebeklere su biberonla mı verilmeli? Ek gıdaya başlandığında biberon ile bebeklere su vermek, ağız ve diş sağlığını olumsuz etkiler ve sağlıksız beslenmeye yol açar. Bu dönemde suyu bardak veya suluk ile verilmesi önemlidir.
Emzirirken dikkat edilmesi gereken yiyecekler olduğu gibi sıvı alımı da önemlidir. Emziren annenin normal dönemde tükettiği su miktarından daha fazla su tüketmesi gerekmektedir. Bu nedenle günde 2 litre su içebilirsiniz. Bol miktarda sıvı tüketimi anne sütünün artmasına yardımcı olur.
Anne sütü, bebeğin besinsel ihtiyaçları dışında su ihtiyacını da karşılıyor ve sütün yaklaşık yüzde 88'i sudan oluşuyor. Yani su tüketiminiz ne kadar azsa süt üretiminizin de o kadar az olduğu düşünülebilir. Bu nedenle öncelikli olarak su tüketimini artırmalısınız. Günde en az 2.5-3 litre su içmeye özen gösterin.
Bebek/yetişkin çok fark etmeksizin, birçok insan (sağlık durumuna da bağlı olarak) 7-8 güne kadar susuz ve aç yaşayabilir. Bebeklerde bu 6 günü aşabilir.
Bebeklere su verirken, özellikle çeşme suyu verilecekse 10 dk kaynatıp dinlendirilmiş olarak verilmesi önerilmektedir. Suyu birden fazla kaynatmak mineral dengesini bozacağından uzmanlarca pek önerilmemektedir. Bilindik markaların suyu satın alınıyorsa kaynatılmaya ihtiyaç yoktur.
Öncelikle, bebek suyu yani bebeğe verilecek olan su yaklaşık 5-10 dakika kaynatılıp ılıtılmalıdır. Suyun bu şekilde sterilize edilmesi, sudan bebeğe mikrop geçme ihtimalini ortadan kaldıracaktır. Ancak uzun süre ve tekrar tekrar kaynatılmamalıdır. Aksi halde suyun mineral içeriği değişebilir.
Bebek kolun iç yüzeyine, baş dirsek boşluğuna gelecek şekilde yerleştirilmelidir. Ardından sırtı boyunca popoya kadar el ile desteklenmelidir. Bebek vücut olarak tamamen anneye dönük, karın karına olmalıdır. Bebeğin emzirme esnasında baş ve vücudunun aynı düzlemde olmasına dikkat edilmelidir.
3 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Erkek bebeklerin boyunun, 55 ila 65 cm., ağırlığının ise 4150 ila 7500 gr. aralığında olması beklenir. Hekim, bebeğin baş çevresini ölçtükten sonra bebeği, bebek gelişim tablosundaki büyüme eğrilerine göre değerlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri