Araçların yola teması sadece lastikler vasıtasıyla gerçekleşir ve bu nedenle de lastik hava basıncı aracın yol tutuş özelliklerini doğrudan etkiler.
Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız.
Lastik hava basıncı düşük olursa aşağıdaki sorunlarla karşılaşabilirsiniz: Lastiğin orta kısmında aşınma meydana gelir. Lastik dişleri kısa sürede aşınır. Lastiğin yol tutuş kabiliyeti azalır ve sürüş güvenliğinde risk oluşur.
İlgili 27 soru bulundu
Lastik havalarının fabrika verilerinden daha az şişirilmesi bu tip aşınmaya neden olur. Bunun sonucunda ise lastiğin taban kısmının kenarları daha fazla aşınırken orta kısmı çok daha az aşınarak dengesiz bir aşınma meydana gelir. Lastiğin yere temas alanı da azaldığından dolayı yol tutuş azalır.
Lastik hava basıncının yüksek olması durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da; Aracın yol tutuşu gerekenden fazla olur.
Yüksek Lastik Basıncı Uygulanırsa...
Oto lastiklere fazla basınç uygulamak da doğru olmaz. Oto lastiklerinize gereğinden fazla basınç uygularsanız lastiklerin tabanları kısa sürede aşınır, basıncı az olan lastiklerin omuz kısımlardaki dişleri kısa sürede aşınır, lastik aşırı ısınır ve yakıt tüketimi de artar.
Aracın ağırlığına, uzunluğuna ve taşıma kapasitesine göre değişmekle birlikte genellikle 34 Psi ve 38 Psi basınç değerlerinde lastik dolumu yapılması önerilir. Sürücü ve önde tek yolcu ya da sadece sürücü şeklindeki normal sürüşlerde 205 55 R16 lastik hava basıncı önlerde 36 Psi ve arkalarda 34 Psi şeklinde olmalıdır.
Üreticinin tavsiyesinin altında 3 psi'lik bir lastik basıncına sahip olmak, aynı yolculuk için %10 daha fazla lastik aşınmasına ve %1'e kadar daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir.
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor, arka kısım boş ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 38 psi, Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 40 psi, Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 42 psi olmalı
Ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka kısım boş ise, lastik hava basıncı ön lastikler için 34 Psi arka lastikler için 32 Psi olmalıdır. Ön ve arka kısımda ikişer yolcu seyahat ediyor ise, önler 36 Psi ve arkalar 34 Psi olmalıdır.
Ön koltuklarda 2 ve arka koltuklarda iki kişi olması halinde tüm lastikler 38 psi basınç değerine sahip olmalıdır. Aracınızın kapasitesi tamamen dolu olduğunda yani ön koltuklarda 2, arka koltuklarda 3 kişi olması halinde ön lastikler için 38 psi arka lastikler için 40 Psi basınç değeri uygulanmalıdır.
Lastiklerin aşınması ve hava basıncının düşmesi, lastiklerin işlevsizleşmesine sebep olurken sürüş performansını ve yol güvenliğini olumsuz şekilde etkiler. Sürüş performansı düşmeden güvenli bir sürüş deneyimi için araç lastiklerinin belirli aralıklarla kontrol edilmesi gereklidir.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
S: 112 MPH, 180km/h. T: 118 MPH, 190km/h. U: 124 MPH, 200km/h. H: 130 MPH, 210km/h.
Araç üreticisinin acil/geçici yedek lastiklerle ilgili verdiği ek bilgileri de dikkate alınız. Lastikler soğukken, havasını araç üreticisinin belirlediği basınca ayarlayın. Lastikler sıcakken asla havasını boşaltmayın ya da lastik basıncını düşürmeyin. Sürüş esnasında hava basıncının artması normaldir.
Yeni bir arabadaki lastiklerin en az 60.000 km dayanması beklenir, ancak lastik ömrü kaç yıl sorusunun cevabı birçok faktöre bağlıdır. Araç lastik ömrü için yapılan araştırmalar ise ortalama mesafenin 30.000 ile 100.000 km arasında olduğunu gösterir.
Geniş tabanlı lastiklerin en büyük dezavantajı, takılı olan aracın yakıt miktarını arttırır. Aracın yakıtını arttıran en büyük etmen ise taban alanında ki artan sürtünme kat sayısı. Taban alanı genişleyen lastik yere daha fazla sürtünür. Daha fazla sürtünme aracı daha fazla enerji harcatmaya iter.
Uzun zamandır aracın kullanılmamış olması, lastiklerin havasının inmesine yol açar. Bu durumun en önemli nedeni lastiklerin zaman içerisinde hava bırakmasıdır. Jant, meydana gelen hasarlar sonucu hava kaçırabilir.
Soğuk hava lastik şişmesini nasıl etkiler? Genel bir kural olarak, sıcaklık 10° C düştüğünde, lastik basıncı 0,07 ila 0,14 bar veya inç kare başına 1 ila 2 pound (PSI) arasında düşer. Ayrıca, yüksek rakımın olduğu bir yerde yaşıyorsanız veya bu yere seyahat ediyorsanız lastik basıncı daha da düşer.
Kış lastikleri, yapıları gereği yüzeye daha çok tutunur. Bu nedenle kış aylarında bile yakıt tüketimini artırır. Kış lastikleri, yaz aylarında hem yumuşak hamurları nedeniyle kayma gibi sorunlara hem de genlerinde olan tutunma eğilimi nedeniyle fazla yakıt tüketilmesine neden olur.
Çünkü yapısı sert olmasından dolayı kış lastiklerinin aksine sıcak havalarda asfalta daha iyi tutunurlar. Fakat yaz lastiği soğukta büzüştüğü ve sert bir hamur yapısı olduğu için frene bastığınızda, hele ki yağmur ve kar varsa kayma olasılığı çok yüksektir.
Sabah ilk iş olarak yapabilirsiniz. Sibop kapağını döndürerek açın ve ölçeri sibopun üzerine yerleştirin. Hafif hava çıkışı sesi duyarsanız endişelenmeyin, bu normaldir. Ölçerdeki basıncı okuyun ve lastiğiniz için tavsiye edilen bar veya psi değeri ile karşılaştırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri