Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanları gerekli bakımları yapıldığında 4 ile 5 yıl içerisinde meyve vermektedirler.
Fındık Ağacı Kaç Kilo Meyve Verir? Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer.
Fındık Fidanı Kaç Yılda Meyve Verir? Fındık fidanların gelişimi hızlı olsa da dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez. Ağacın dikilmesinden 2 ila 5 yıl sonra ilk fındık üretiminin olması beklenmelidir.
Fındık ağacı, 8 yıl içinde meyve vermeye başlamaktadır. Yaşam süresi sağlıklı koşullarda 50 yılı bulabilmektedir.
1 dönüm fındık ne kadar kazandırır? İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti.
İlgili 21 soru bulundu
Buna göre, fındıkçı, 1 dekardan, 480 lirası fındıktan, 22 lirası yan ürünlerden olmak üzere toplam 502 lira kazanıyor ve net 249 lira kâr elde ediyor.
Rakım azaldıkça bahçelerin dönüm bedelinin fiyatı daha da artıyor. Destek ödemelerinden önce fındık bahçesinin dönümü 5- 10 bin TL arasında giderken, bugün dönümü 30- 50 bin TL arasında değer kazandı.
Fındık tomurcukları kış döneminde -10 dereceye kadar zarar görmezler, -15 dereceden itibaren en az 12 saatte zarar görürler, -20 derecede tamamen ölürler. Burada fındık çeşitleri önem taşımaktadır.
Fındık Ağacı Sulaması
Fındık ağacının veya toprağın etrafındaki toprağın tamamen kurumasına asla izin vermeyin. Kuru aylar sırasında haftada bir su verin. Fındık ağacı etrafına verdiğiniz suyun toprağın derinliklerine nüfuz etmesi önemlidir.
Fındık verimini %54 oranında arttırdığı belirlenen gidya, içerisinde yüksek oranda kireç bulundurmaktadır. Karadeniz toprağı bol yağış aldığı için çok az miktarda kireç taşır. Gidya, tam da bu durumda fındığın ihtiyaç duyduğu her şeyi bünyesinde barındırmaktadır.
Fındık fidanı dikiminde fidanların güneye bakan yerlerde dikilmesi gerekmektedir.
Fındık fidanı gelişimini hızlandırmak için gübre uygulaması yapılmalıdır. Gübre uygulama şekli ve dönemleri şu şekildedir: dikim yapılır iken en az 200 gr tabandan leonardit içerikli organik gübre dikim toprağına karıştırılarak fidanı yerleştirip üzeri kapatılmalıdır.
Düz arazilerde ise sıralar arasındaki mesafe 4-5 m. olmalıdır. Arazi hazırlığı bu şekilde yapıldıktan sonra 1.5-2 m. aralıkla, 50 cm. genişliğinde ve 30-40 cm. derinliğinde çukurlar açılır, ikinci sıradaki açılacak olan çukurlar birinci sırada açılmış olan iki çukurun orta aralığına gelecek şekilde ayarlanır.
580–650 adet kabuklu fındık 1kg. Gelmektedir.
Çakıldak Fındık Çeşidi
Çakıldak fındık her türlü iklim ve toprak koşullarına uyum gösterebildiğinden en çok verim alınabilen fındık çeşitleri dediğimizde aklımıza gelecek türdür.
Kışların ılık geçtiği nemli ve humuslu toprağı sever. Yıllık 1000–2000 mm kadar yağış ister.
Besin maddelerince zengin, tınlı, humuslu topraklar ile alüvyal ve geçirgen topraklarda iyi büyür. Hafif asidik (pH'sı 6-6.5) topraktan hoşlanır.
Ocaklarda kurumuş, kırılmış, yaşlanmış ve hastalıklı dal olmamalıdır. Fındıkta budama, dikimle başlayan ve ağacın ekonomik ömrünün sonuna kadar devam eden en önemli kültürel uygulamalardan biridir.
Yağmurlama sulama sistemiyle sulama yapılır. Su donarken çevresine ısı vererek toprak yüzeyinde sıcaklığın düşmesini önler. Don olacağı beklenen gecelerden önce bahçeler sulanır. Toprağın üzeri hasır, plastik örtü malzemeleri ile örtülerek ısı kaybı önlenebilir.
Fındık, nemli ve ılıman iklimleri sever. Uygun yetiştirme alanlarında yıllık ortalama sıcaklık 13-16 derece olmalıdır. Kışın sıcaklık -8 ve -10 dereceden aşağı düşmemeli, yazın ise 36 dereceyi geçmemelidir. Yıllık yağış miktarı ise 750 mm üzerinde olmalıdır.
Fındık, yapraklarını döküp toprakta humus meydana getiren ağaçların gölgeliklerine, soğuk bölgelerde güneye bakan, kuzeye kapalı yerlere dikilmelidir. Fındık tohumundan, çelikle, daldırma ile aşı ile üretilebilirse de en iyisi kök diplerinden süren fışkınlarla yetiştirme türüdür.
Bölgede daha çok uygulanan hasat şekli; daldan el ile toplama şeklindedir. Dalda olgunlaşan fındık çotanakları teker teker toplanarak sepetlere doldurulmakta ve daha sonra bu sepetlerdeki fındıklar çuvallara aktarılarak harmana taşınmaktadır. Özellikle meyilli arazilerde fındık hasadı bu yolla yapılmaktadır.
Fındık fiyatları açıklandı (Fındıkta alım fiyatı ne kadar?)
Bunu göre; fındığın ortalama alım fiyatına kilogram başına 54 lira ödenecek. TMO 2021 yılında fındık kalitesine göre kilogram başına 25.5 lira ile 27 lira arasında değişen fiyatlarda ödeme yapmıştı.
Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir. Ordu'yu 1,2 milyon da ile Giresun ve 936 bin da ile de Samsun takip etmektedir. Fındık üretimi; Türkiye'de 2017 yılı itibariyle fındık üretim miktarı 675 bin ton'dur. Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri