Ocak Dikim Sistemi: Ülkemizde fındık üretim alanlarında uygulanan geleneksel dikim sistemidir. Ocaktaki dal sayısı 5-6'yı geçmemelidir. Ocaklar arası mesafe en az 4 m olmalıdır. Sık dikim fındık bahçelerinde ilerleyen yıllarda kültürel uygulamaları yerine getirmek oldukça zor olmaktadır.
Fındık ocaklarında fazla dalların kesilmesinden dolayı olan verim düşüklüğünü önlemenin ve verimi hedef verim seviyesine çıkarmanın en iyi yolu bahçelere fındık üretim tekniğine uyarak yeni dikim yapmak, fındık ocaklarını 5-10 Kg fındık verecek şekilde yani tam dallı ve ömür boyunca sabit sayıda (5-9 dallı) ...
Fındık ucuz, çiçek pahalı
Buna göre, fındıkçı, 1 dekardan, 480 lirası fındıktan, 22 lirası yan ürünlerden olmak üzere toplam 502 lira kazanıyor ve net 249 lira kâr elde ediyor.
Fındık Üreticilerine Müjde! 1 Dekarda 600 Kilo Fındık Üretilecek - YouTube.
Bakıma, arazi ve iklim şartlarına bağlı olarak, bir dönümden yılda 80 ile 200 kilogram arasında fındık elde ediliyor.
İlgili 40 soru bulundu
İlimizde dekara ortalama 80–90 kg olan fındık veriminin, oluşturulan örnek bahçelerimizde 250-300 kg'a kadar çıktığını görmek üreticileri mutlu etti.
Dönüm başına 50 kilogram olan verimlilik yapılan çalışmalar sonucu uygulama yapılan bahçelerde 250 kilograma kadar yükseldiği tespit edildi.
Tam verime geçen bir fındık ağacı bir yılda 25 kiloya kadar ürün üretebilir ve her yıl verimi devam eder. Ancak dikim yapıldıktan 7-8 sene sonra ağaç tam verime geçer. Yani yeni dikilen fındık fidanları ağaç odunsu gövdeye ulaşana kadar meyve vermez.
Ocak Dikim Sistemi: Ülkemizde fındık üretim alanlarında uygulanan geleneksel dikim sistemidir. Ocaktaki dal sayısı 5-6'yı geçmemelidir. Ocaklar arası mesafe en az 4 m olmalıdır. Sık dikim fındık bahçelerinde ilerleyen yıllarda kültürel uygulamaları yerine getirmek oldukça zor olmaktadır.
Fındık fidanları genellikle dikildikten sonra 3-4 yıl içinde meyve vermeye başlar.
Günde 8 ila 10 ton arasında fındık topluyor. Arazi düz ve temizse bir günde 35 dönüm arazide fındık toplayabiliyor.
Düz arazilerde ise sıralar arasındaki mesafe 4-5 m. olmalıdır. Arazi hazırlığı bu şekilde yapıldıktan sonra 1.5-2 m. aralıkla, 50 cm. genişliğinde ve 30-40 cm. derinliğinde çukurlar açılır, ikinci sıradaki açılacak olan çukurlar birinci sırada açılmış olan iki çukurun orta aralığına gelecek şekilde ayarlanır.
Fındık fidanı dikim mesafesi toprağın kalitesine ve verimine göre değişiklik göstermektedir. Verimli topraklarda 6 ile 8 metre aralıklar verilmektedir. Daha düşük verimli topraklarda ise 4 ile 5 metre mesafe bulundurmak gereklidir. Sıra aralıkları ise 4 veya 5 metre olmaktadır.
Fındık Bitkisinin Ne Kadar Suya İhtiyacı Vardır? Fındık bitkisi, genellikle yaz aylarında daha fazla suya ihtiyaç duyar. Fakat meyve oluşumu döneminde suya olan talebi artar. Ortalama olarak ise bir sulama işlemi sırasında fındık bitkisine 10 ila 20 litre su verilir.
20-24 kg saf azot verileceği düşünüldüğünde; %26 CAN gübresinden ocak başına Mart ayının 15' inden sonra 1. uygulama olarak 650 gr, Mayıs ayının 15 inden sonra 2. uygulama olarak da 650 gr olmak üzere toplam 1.300 gr verilmelidir.
Birincisi, fındık fidanları tam verim çağına geldiğinde, saçak kökleri sıra aralarına kaplayacak şekilde yapılabilir. Bu nedenle, toprak analiz sonucuna göre dekara 20-‐25 kg Triplesüperfosfat veya aynı miktarda DAP gübresi ile toprak bünyesine göre dekara 40-‐ 50 kg Potasyum Sülfat tüm alana serpme uygulanır.
Ekonomik ömrü oldukça uzun olan fındık ağaçlarının gelişimi orta hızlıdır. Ağaç ortalama 4-5 metre boya ulaşır. Bu hızlı gelişim için dikim esnasında leonardit içerikli organik gübre, dikim yapıldıktan sonra baharla beraber map ve sacaka gübreleri kullanılmalıdır.
Sivri Fındık Çeşidi
Sivri fındık: Fındık üretilen hemen her bölgede görebileceğiniz sivri fındık oldukça verimli ve üretimi kolay bir fındık çeşidi olarak bilinir.
Fidan başına yarısı Mart ayı başında, diğer yarısı da Mayıs ayı sonu Haziran ayı başlarında olmak üzere % 26'lık Kalsiyum Amonyum Nitrat (CAN) gübresinden 40 gr. verilmelidir.
Dönümde 85-90 kilo geçiyor ama Tarım Bakanlığı bunu 125-150 kilo yaptı. Siz dönümde 300 kilo yapabiliyorsanız TMO'ya en fazla 125-150 kilo veriyorsunuz.
Peki verim nasıl? Fındık ağaçları bir öbek şeklinde toplanır. Bu nedenle bir öbeğe biz ocak deriz. Sakarya çevresinde bir ocak ortalama 2,5 - 2,8 kilo fındık verir. 60 ağaçtan hesap edersek dönümde yaklaşık 160-180 kilo verim alırız.
Kabuğu kırılmış, zarar görmüş veya bozulmuş fındıklar, tüketilmeye uygun değildir ve çıkarım oranını etkileyebilir. Bu nedenle, iç fındık çıkarırken kaliteli ve sağlam fındıkları tercih etmek önemlidir. Sonuç: Sonuç olarak, 1kg kabuklu fındıktan yaklaşık olarak 400-500 gram iç fındık çıkarabilirsiniz.
1 Ton Kaç Kilogram Eder? Ton, büyük kütleleri ifade etmek amacıyla kullanılan bir ölçü birimidir. Buna göre 100 kilogram kütlesindeki her bir madde ton olarak ifade edilebilir.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2023 fındık fiyatlarını açıkladı! Buna göre: Giresun kalite kilogram başına 84 lira, Levant kalite için kilogram başına 82.50 kuruş oldu.
Dr. Faruk Özkutlu, fındık üreticilerine çinkolu gübre kullanımını önererek, "Diğer gübreleri de mutlaka fındıkla buluşturacaksınız ancak çinkolu gübreyi de verdikten sonra veriminiz yüzde 25 artıyor." dedi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri