“i. İslam'da hem çalgı çalmak hem de müzik dinlemek Kur'an'da dolaylı olarak hadislerde ise açıkça yasaklanmıştır. ii. Müzik var olan gücüyle inananları doğru yoldan ayıracak derecede tehlikeli bir etkinliktir.
Müziğin kendisi bizatihi haram değildir. Kur'an-ı Kerim'de ve sahih sünnette müzikle meşgul olmayı veya bir müzik parçasını dinlemeyi yasaklayan bir emir yoktur. Hz. Peygamber'in bayramda eğlenip müzik aletleri çalan kişilere engel olmadığı biliniyor.
Dünya arzusu ve şehvet hisleri ile dolup taşan kimseler için yalnızca bu duyguları tahrik eden sesler haramdır. Vakitlerinin çoğunu buna veren, meşguliyeti âdet haline getiren kimse için mekruhtur. Allah sevgisi ile dolup taşan, duyduğu güzel ses kendisinde yalnızca güzel sıfatları tahrik eden kimse için müstehaptır.
“İnsanlardan öylesi var ki; bilgisizce (insanları) Allah'ın Yolundan saptırmak ve sonra onunla alay etmek için, boş sözü satın alırlar! Onlar için alçaltıcı bir azap vardır!” Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Lokman Suresi 6. ayet bu husus için (yani müzik için) indirildi!”
Lokman sûresinin 6. âyetindeki lehv-el hadis ifadesini âlimler musiki, çalgı aleti olarak bildirmiştir. İbni Mesud hazretleri yemin ederek lehv-el hadis'ten kasıt, çalgı aleti ve musiki olduğunu söylemiştir.
İlgili 15 soru bulundu
İnsanlardan, asılsız ve boş lafları satın alan var, halkı, bilgisi olmadığı halde Allah yolundan saptırmak ve Kur'an'ı alaya almak için; onlar, öyle kişilerdir ki onlaradır horhakir bir hale getiren azap.
Özet olarak, kişi de nefsanî zevk veya ümitsizlik (Batsın bu dünya gibi) aşılayan müzikler helâl olmadığı anlaşılmaktadır.
Müziğin hükmünü tayin eden delillere geçmeden önce fıkıh mezheplerinin telâkkisini özetleyelim: 1. Hanefî mezhebine göre mûsıkî icrâsı ve bunu dinlemek haramdır.
İslam'a göre haramı övmeyen, dini ve ahlaki değerler ile çatışmayan, günaha girmeyi sempatik göstermeyen ve her şeyden önemlisi Allah'tan ve İslam'dan uzaklaştırmayan müziklerin dinlenmesi günah değildir. Bu tür müziklerin aksine olumsuz içerikli şarkılar, şeytanı ve kötülüğü kışkırtır.
Kadının okuduğu mevlidi veya ilahiyi CD'den, kasetten, banttan erkeğin dinlemesi de mi haram oluyor? Erkeklerin bizzat kadından dinlemeleri haram, bu aletlerden dinlemeleri ise mekruhtur.
Başta Hanefi ve Şâfiî imamları olmak üzere, mezhep sahibi müçtehid imamlarımızın kanaatleri de bu merkezdedir. Hattâ bütün fıkıh kitaplarında şu hükmü görüyoruz: "Cumhura göre kadının sesi avret değildir. Yani bazı alimler dışında bütün müçtehidlere göre kadının sesi haram değildir."
Bütün bunlar gösteriyor ki çalgı aleti çalmak haram değildir; ancak kullanıldığı yere ve duruma göre helal ve haramlık kazanır.
Anlattıklarımız erkek veya kadının evlenmek istediğine meyletmesinin haram olduğunun anlamına gelmez. Sevgi kalp ile ilgili bir duygudur. Bilinen veya bilinmeyen bir sebeple kişinin kalbine atılır. Ancak bu sevgi haram olan birliktelik, konuşma ve bakışmadan dolayı meydana gelmişse o zaman bu sevgi de haram olur.
Bu hadise göre, ezan okunurken müzik çalmak günah mı? Değerli kardeşimiz, - Evet, -bazı istisna durumlar hariç- ezanı dinlemek sünnettir. “Ezanı duyduğunuzda siz de müezzinin dediklerini deyin/tekrar edin.” (Müslim, Salat, 7) hadisi sahihtir.
Hectopat. Eskiden müzik yoktu, olsa olsa ses çıkarmak günah olabilir ki o da Kuran'da yazmıyor; hadislerde anca olabilir. Kulaklıkla dinlemek günah değildir.
Nihat Hatipoğlu'nun programına katılan genç bir izleyici, "Duş alırken müzik dinlemek günah mı?" sorusunu yöneltti. Hatipoğlu bu soruya "Duş alırken müzik dinlemek günah değil. Sizi rahatsız etmeyen şey İslam'ı da rahatsız etmez. Duş alırken mutlaka Kelime-i Şehadet getir, abdestini al" yanıtını verdi.
Müzik dinlemek gece rutininizin bir parçası haline gelirse, müziğin uyku üzerindeki olumlu etkileri çoğalabilir. Müzik sadece sizi sakinleştirmeye ve rahatlatmaya yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yatmadan hemen önce müzik dinlemenin rutinleşmiş olması, vücudunuza dinlenme zamanının geldiğinin sinyalini de verir.
- Günaha girmemek için nelere dikkat etmek gerekir? Değerli kardeşimiz, Öncelikle şunu ifade edelim ki, dizi izlemek günahtır veya caizdir şeklinde genel bir hüküm yok. Onun içerik, konu, ses ve görüntü bakımından seyretmesi, caiz, haram ve sevap gibi farklı hükümler söz konusudur.
Tarikatçıların yaptıkları gibi, raksetmek, dönmek, el çırpmak, def, dümbelek, ney, saz çalmak, söz birliği ile haramdır.” Tekkelerde de, önceleri bağırmak çağırmak yoktu çünkü haramdır.
"Şarkı söyleyen kadın olur, dinleyen de kadın sesinin şehvetini tahrik edeceğinden korkarsa dinlemek haramdır. Burada haram hükmü müzikten değil, kadının sesinden gelmektedir." "Şarkı ve türkünün güftesi bozuk, İslâm inancına ve ahlâkına aykırı ise, bunu müzikli veya müziksiz söylemek ve dinlemek haramdır."
- Kumara vesile yapılması, ibadetlere engel olması ve aşırı derecede zaman kaybına yol açması durumunda satranç oynamak caiz değildir. Bu şartlara riayet edilerek sadece eğlence amaçlı oynandığında dini sakıncası yoktur.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günde bir saatten fazla müzik dinlemenin zararlı olabileceği konusunda uyardı. Dünya Sağlık Örgütü, bir milyarı aşkın gencin uzun sürelerle yüksek sesle müzik dinlediği için işitme kaybına uğrama riski ile karşı karşıya olduğunu söyledi.
4.Arapça Cennet Dilidir
Buna göre başta hadis literatürü olmak üzere rivayet kültürümüzde yer alan değerlendirmeler, dini düşüncenin ve toplumsal yapının oluşmasında önemli rol oynadığı bilinen bir husustur.
Peygamber Efendimiz (asm) şöyle buyurdu:
Cennette gece yoktur. Gündüzler vardır.
Ahirette, mahşerde Allahü teâlâ görülecektir. Bu demek hâşâ, (Allah ahirettedir, mahşerdedir) demek değildir. Allah Cennette de görülecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri