Yapması oldukça basit olan bu işlem, fermantasyonu tamamlanmış ve şişelenmeye hazır hale gelmiş biralara uygulanır. Bu işlemde biranın sıcaklığı hızlı bir şekilde düşürülür. Şoklama etkisi, maya ve proteinler nedeniyle ortaya çıkan bulanık görüntüyü yok eder.
Şoklama yöntemi, haşlanan sebzelerin bekletilmeden hızlı bir şekilde buzlu soğuk su dolu bir kabın içine koyulmasıdır. Soğuk su ve buz, sebzelerin diri kalmasını sağlar. Sıcak suyun etkisiyle gevşeyen sebzeler, soğuğun etkisiyle canlanır. Böylece dondurucuya atılmaya hazır hale gelirler.
ŞOK SOĞUTMA CİHAZLARI
Ürünlerin ısısını çok kısa süre içinde istenen ısıya getirmek için üretilen ve kullanılan cihazlara şok soğutma cihazları adı verilir. Isının kısa sürede istenen seviyeye getirilmesi işlemine ise şoklama denir.
Ürünler Neden Şoklanır? Ürünlerin içeriğinin değişmemesi için, uzun süreli saklamak ve ürünün öz ve doğal hallerini korumak için şoklama işlemi yapılır. Şoklama işlemi en sağlıklı saklama işlemidir.
Şoklama kaç derecede olur? Şoklama işlemi, ürün üzerinden yüksek hızda (5 m/s) soğuk hava (-35° C – 40° C) geçirmek suretiyle ürünün dış civardan başlayarak çekirdeğe doğru donmasını sağlamaktadır.
İlgili 34 soru bulundu
Şok Soğutma
Diğer soğutma yöntemlerinden en önemli farkı soğutma tünel sıcaklığının -25/-30 °C gibi çok düşük sıcaklıklara kadar düşürülmesidir. Bu soğutma işlemi iki safhada gerçekleştirilmektedir. Buna rağmen, asıl soğutma işlemi -25/-30 °C'lik depo sıcaklığında 1,5 saat süre ile yürütülen 1. Basamakta yapılmaktadır.
Taze yeşil yapraklı ıspanaklar ve semizotları temizlenip, iyice yıkanır ve doğranır, 1 yemeklik olacak şekilde poşetlenerek doğrudan veya şoklayarak derin dondurucuya kaldırılır. Dondurucuda yeriniz az ise 2 dakika süre ile şoklama işlemi yapın.
Havuza ilk defa su doldurulduğunda, Havuz suyu çok ciddi oranda değiştirildiğinde, Havuz suyunda bulanıklık, yosunlaşma ve kararmalar meydana geldiğinde, Klor miktarı düştüğünde şoklama işlemleri yapılır.
Şoklama işlemleri oldukça hızlı yapılması gereken bir durumdur. Ürün içeriye girdiği andan itibaren zaman kaybına uğramadan dış sıcaklık ile iç sıcaklık dereceleri hızı ile -35 hatta -40 derecelere kadar donması sağlanmalıdır. Ürüne bağlı olarak belirlenen maksimim süre gıda güvenliği açısından da önemlidir.
Bir fiziksel dezenfeksiyon yöntemidir. Termik dezenfeksiyon metodunda; sistem sıcaklıkları 30 dakika boyunca 70°C ya da daha üstüne çıkmakta ve sıcak su, tesisattaki tüm açıklıklardan akıtılmaktadır. Su sıcaklığının çıkışlarda mutlaka 60oC'den yüksek olması sağlanmalıdır. Bu sıcaklık sağlanamazsa işlem başarısız olur.
Genel olarak soğutma, havalandırma sistemlerinde kullanılan soğutucu akışkanlar sanayi ve endüstriyel alanlarında kullanılır. Daha önce belirttiğimiz gibi ısıyı emme özelliği olan soğutucu akışkanların bu sayede ortamda soğutma işlemini gerçekleştirmiş olur.
Eğer ürün derin dondurucuda (-18 C'de) muhafaza edilecekse, gıdanın çekirdek ısısı -18⁰C'ye getirilerek dondurulur. Bu işleme ŞOK DONDURMA (BLAST FREEZING) denir. Gıdalarınızı -18⁰C'deki derin dondurucularda dondurmak veya +3⁰C'deki soğuk dolaplarda soğutmak, gıda güvenliği açısından TEHLİKELİDİR.
Çalışırken ya da oyun oynarken donanımlar kasılmaya ve donmalara neden oluyor. Sıcaklık artmaya devam ettiğinde ise bir daha kullanılamaz hale gelmesini önlemek için bilgisayar aniden kapanmaya başlıyor. Bu tarz olumsuz durumları önlemek için bilgisayarların içerisinde soğutucu fan sistemi yerleştiriliyor.
İlk olarak temizlenen bezelyeyi yıkıyoruz. Ardından kaynar suda 2-3 dk fazla başlamadan hemen alıp buz dolu soğuk suya ( buz kalıpları olur ben buz olmuş bir şişe koydum leğene) hemen alıp şoklama yapıyoruz. Ardından süzgeçe koyup fazla suyunu süzdürüyoruz.
Basitçe söylemek gerekirse, şoklama odası sadece çok düşük sıcaklıkta bir soğuk hava deposudur. Bu tür dondurucuda saklanacak ürünler genellikle gıda maddelerinin veya taze ürünlerin sıcaklığını çok hızlı bir şekilde düşürmek ve onları çok hızlı bir şekilde dondurmaktır.
Özellikle bireysel havuzlarda yosun, bakteri, bulanıklık ve kararma engelleme en önemli bakım ve onarım işlemlerini ifade eder. Havuz şoklama işleminde suyun normal bir günde içerdiği pH değerinin 4 katı kadar klorun havuz suyuna dağılımlı biçimde eklenmesi söz konusudur.
Suyu buharlaştırmak için gereken ısı, vakumla soğutulan ürünün iç enerjisinden alındığından soğutma işlemi gerçekleşmektedir. Kullanım alanları; Unlu-yarı pişmiş ekmek, ekmek, pasta, pizza, soslar, çorbalar, meyve konsantresi soğutma işleminde kullanılır. En yaygın soğutma çevrimidir.
Soğuk hava deposu standartları gereği, soğutma +15°C ile -5°C aralığında olmalıdır. Dondurma aralığı ise 0°C ile -40°C olup nem kontrolü, muhafaza edilecek ürün türüne göre ayarlanmaktadır.
Haftada üç kez klor atılması gerekir. Daha az sıklıkta ve daha fazla sıklıkta kullanılması soncunda farklı zararlar ortaya çıkar. Aylık olarak belirli havuz kontrol periyotları vardır. Bu periyotlara göre klor atılması gerekir.
Suda ayrışma işlemlerinin meydana gelmesi tamamen doğal ve kaçınılmaz bir durumdur. Yüksek sıcaklık, oksijen, güneş ışığı ve suda bulunan organik kirleticilerin etkisiyle çeşitli mikroorganizmalar gelişir. Bu gelişmeyi engellemek için havuzunuzdaki suya şok klorlama yapmanız yeterlidir.
Havuz Suyu Şoklama Nasıl Yapılır? Havuz nasıl şoklanır sorusuna cevaben; şoklamada daima klor, suya ilave edilerek yapılmalıdır. Yani su, klorun üzerine ilave edilmemelidir. Bu işlemde sıcak su, şok kimyasalını, soğuk sudan daha iyi çözmektedir.
Şok verme işleminden önce çoğu kez sizi uyutacak ilaç verileceğinden ağrı duymazsınız. Tanısal amaçla yapıIan elektrofizyolojik incelemeler 30-60 dakika kadar sürer. Eğer tedavi edici bir girişim gerekirse bu 1-4 saat kadar sürebilecek bir işlemdir.
Uzmanlar tarafından sunulan önerilere bakıldığında derin dondurucunun -18 derecede çalıştırılması öneriliyor.
Kurulumu tamamlanan derin dondurucu dik bir konumda ve elektriğe bağlanmadan 4 saat bekletilmelidir. 4 saat sonra derin dondurucunuzun fişini takabilirsiniz. Ancak yiyecekleri yerleştirmeden önce 12 saat daha beklemeniz gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri