Askerliğe elverişli değildir raporu emekli olmanızı sağlamaz, tek göz görmemesi durumunda da % 32 verirler. Bu oranda sizi emekli etmez. % 40 ve üzeri olması gerekir. Başka rahatsızlığınız yoksa sadece görme kaybıyla erken emekli olamazsınız.
Arkadaşlar her iki gözü 10/1 gören %59 Heriki gözü 10/2 gören kişini alacağı rapor oranı %35 tir tek gözü görmeyen ise %24 hiç görmeyen ise %85 oranında Yeni Yönetmeliğe göre rapor alıyor..
Görme azlığı veya göz hastalıkları sonucunda meydana gelen hasarlar sebebiyle de engelli raporu alınabilir. Tek gözün tamamen görmemesi diğer gözün de görüyor olması durumunda alınabilecek en yüksek engelli raporu oranı yüzde 32 olur.
Malulen emeklilik sağlayan çok sayıda göz hastalığı bulunurken vatandaşlar yaş şartı olmadan hemen emekli olabilirler. Göz hastalıkları bilinenin aksine SGK tarafından oldukça önem görüyor. Göz hastalığı olan vatandaşlara Sosyal Güvenlik Kurumu tüm koşulların sağlanması durumunda malulen emeklilik hakkı sağlıyor.
Görmesinde belirgin bir şekilde kayıplar olan, doktor kontrolüne gittiğinde % 40 ve üzeri görme kaybı yaşadığı anlaşılan kişiler görme engelli olarak nitelendirilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Engelli ya da malulen emeklilik için en az yüzde 40 oranında raporunuzun bulunması gerekmektedir. Başka rahatsızlıklarınız varsa bu oran yüzde 40'a çıkabilir ancak sadece tek göz kaybı varsa alacağınız rapor oranı yüzde 32 olacaktır. MALULEN EMEKLİLİK ŞARTLARI NELERDİR?
Tek Gözde Görme Engel raporu %32. fakat gerek toplum gerek iş hayatında engelli olarak görülmemize rağmen, resmi olarak engelli haklarına sahip değiliz. Empati kurularak bu mağduriyetin ortadan kaldırılması için tek göz engel oranının en az %40 ve üzerine çıkartılmasını rica ediyorum.
3600 gün malulen emeklilik maaşı şartları nedir? 1 Ekim 2008'den önce işe giren ve maluliyet oranı %80'den yüksek olanlar, 15 yıl ve 3600 gün prim süresini tamamladıkları takdirde malulen emeklilik şartlarını taşıdıkları kabul edilmektedir.
Askerliğe elverişli değildir raporu emekli olmanızı sağlamaz, tek göz görmemesi durumunda da % 32 verirler. Bu oranda sizi emekli etmez. % 40 ve üzeri olması gerekir. Başka rahatsızlığınız yoksa sadece görme kaybıyla erken emekli olamazsınız.
%40'ın altında rapora sahip bireyler, engelli emeklilikten faydalanamaz. Engel derecesi hem erken emeklilik şartlarını hem de prim indirimini belirler. Yüzde 46 engelli emeklilik şartları, bireyin en az 18 yıl çalışması ve 4680 gün prim ödemesini kapsar.
TEK GÖZÜ OLANLAR
Monoküler kişiler (A1), (A2), (B) ve (F) sınıfı sürücü belgesi alabilecek, ticari araç kullanamayacak.
Tek gözünüz olmadığı için sürücü belgesi alabilirsiniz ancak ÖTV indirimden faydalanmanız mümkün değil…
(4) Görme alanı; a) Santral 20 derece içerisinde skotom olmamalıdır. Her iki gözde santral skotom olanlar, hiçbir sınıf sürücü belgesi alamaz. Tek gözde santral skotom olanlar ve bu maddenin ikinci fıkrasının (ç) bendindeki görme derecesine sahip olanlar monoküler sürücü belgesi alabilir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün açıkladığı rapora göre dünyada şu anda 284 milyon insan görme engelli, 39 milyon insan ise kör. Dünyadaki körlüğün %60 'ının tedavi edilebileceğini ve %20'sinin önlenebileceğini söylemek mümkün.
Sağlık Bakanlığı: Görme engellilerin "öğretmen olabilir" raporu almasında kısıtlama yok!
Rapor almak için kişinin Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş bir hastaneye başvurması ve muayene olması gerekmektedir. Muayene uzman doktor tarafından yapılmalıdır. Daha sonra muayene sonuçları sağlık kurulunda değerlendirilmektedir ve muayene sonucuna göre rapor verilmektedir.
Sigortalılık şartı olarak en az 10 yıllık sigortalılık süresi ve bu süre içinde en az 1800 gün prim ödenmiş olması aranmaktadır. Sağlık şartı olarak da işe girmeden evvel en az % 60 oranından az hastalık veya rahatsızlığınız olup da sonrada bu oranın % 60 veya daha fazla oranda olması aranmaktadır.
Malullük oranı %60'tan düşük olması halinde de oranın %40'tan büyük olması şartı aranmaktadır. Bu kapsamda da aranan bazı şartlar bulunmaktadır. Sağlık raporunda oranın %40 ila %49 arasında olması halinde sigortalının 18 yıllık sigortalılık süresine sahip olması ve 4100 gün prim ödemiş olması gerekmektedir.
Malulen emekli olabilmek için gerekli ilk ve en önemli şart, çalışma gücünde en az %60 kayıp olduğuna dair sağlık kurulu raporudur.
Malulen emekli olabilmek için yaş şartı bulunmamaktadır. %40 üzeri rapora sahip olan kişilerin, emekli olma yaşı malulen olacak kişiler için geçerli değildir. Malulen emekli olabilmek için sigortalı kişinin çalışma gücünde en az yüzde 60 olacak şekilde kayıp olması gerekmektedir.
E-devlet platformu olan turkiye.gov.tr üzerinden ilgili raporlara ulaşmak mümkündür. Raporlar özel ya da devlet hastanelerinden alınabilmektedir. Sağlık kurulu raporu sorgulama e-devlet üzerinden basit bir arama sorgusuyla ulaşılabilen bir işlemdir.
Gözleri görmeyen insana ne denir? Kör, âmâ, görme özürlü, görmez, görme engelli!
Görme engelli bireylerin sağlık kurulu raporuna göre toplam engellilik oranları %90 veya üzerinde olması durumunda ÖTV muafiyetli araç satın alabilmektedir.
Engelliler için sağlık kurulu raporu, Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş hastanelerden alınmaktadır. Yetkili hastaneler Sağlık Bakanlığı internet sitesinde yayımlanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri