Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Kanal tedavisi dişte oluşan hasara bağlı olarak tek seansta ya da iki seansta gerçekleşir. Dişte bulunan enfeksiyon çok yaygınsa kanal tedavisi üç seansta tamamlanabilir.
Tek seansta halledilebilen kanal tedavisi, bazen 2 seansa uzayabilir. Hatta enfeksiyon çok fazla yayıldıysa; Tedavi 3 seansa kadar uzayabilmektedir. Seans aralıkları diş doktorunuz tarafından belirlenir. 1 seansta tedavi tamamlanırsa toplamda 1 ya da 1.5 saatlik bir işlem süreci olacaktır.
1 Kanal tedavisi kaç dakika sürer sorusunun yanıtı ise ortalama olarak bir seans 30 - 60 dakika arasında sürebilir şeklindedir. Ancak kanal tedavi yapılacak dişin birden fazla kökü varsa bu işlem 2 saate kadar uzayabilir. Karmaşık durumlar veya ek tedaviler gerektiren durumlarda da tedavi süreleri daha uzun olabilir.
Birden fazla seansta tamamlanacaksa kanalların uzun vadeli dezenfeksiyonu için kanal içinr antiseptik uygulanarak geçici dolgu ile kapatılır. İkinci seans kanal içine yerleştirilen Ca(OH)2 (kalsiyumhidroksit) temizlenir. Kök kanalı tekrar yıkanır ve kurulanır.
İlgili 29 soru bulundu
Dişte hassasiyet: Kanal tedavisinde diş sinirleri çıkarıldığı için ısı değişimlerine karşı bir hassasiyet olmaz. Ancak tedavi başarısızsa dişlerde sıcak veya soğuğa karşı hassasiyet gelişir.
Ortalama bir kanal tedavisi yaklaşık olarak 30 ila 90 dakika arasında sürebilir. Bazı vakalarda örneğin, bir enfeksiyon varsa, diş hekimi dişi temizlemek için içeri ilaç koyacağı için dişi kapatmadan önce bir hafta beklenir.
Pulpası canlı bir dişte yapılan kanal tedavisinin tek seansta bitirilmesi esastır. Ancak dişin canlılığını yitirdiği, kök ucunda enfeksiyonun olduğu ve kanal tedavisinin tekrar edildiği durumlarda; seans sayısı iki veya daha fazla olabilmektedir.
Kanal Tedavisi bir günde biter mi? Dişin kanal sistemi içerisinde herhangi bir akıntı olmadığında bilimsel veriler doğrultusunda kanal tedavisini aynı gün aynı seansta bitirmek mümkündür.
Ancak, modern teknikler sayesinde kök kanallar bir ya da iki seans sonunda nispeten ağrısız ve konforlu bir şekilde tedavi edilebilir. Genel kanının aksine, hastalar kanal tedavisi sırasında ağrı hissetmez.
Diş çevresinde de kemikte normalleşme süresi ve hissiyatların tamamen normale dönmesi benzer şekilde çok hızlı gerçekleşmez. Kanal tedavisi günümüzde uygulanan etkili anestezik maddeler sayesinde acısız, sızısız gerçekleşebilen bir işlemdir.
Kanal tedavisi seansında ağız içinde ağız içinde geçici dolgu olduğundan sert şeyler yemekten kaçınılmalıdır. Geçidi dolgu yapılan hastalar ağrı geçtiğinden tedaviyi yarım bırakmaktadır. Bu tedavinin tamamlandığı anlamına gelen yarım kalan bir diş olduğundan bir süre sonra dişin çekilmesi gerekebilir.
Uygulanan tedavi sonrasında 2 saat boyunca bir şey yememeye özen gösterin. İyileşme süresine giren dişlere dolgu yapıldıysa o taraflarda iyileşme hızını arttırması açısından sert zarar verecek yiyecekler yemekten kaçının. Yapılan uygulamanın ardından hafif bir şekilde ağrı olması olağan ve normaldir.
Tedavi süresi dişin kanal sayısı, ağızdaki lokasyonu ve enfeksiyon durumuna göre değişebilmektedir. Kanal tedavisi pulpada herhangi bir enfeksiyon ya da kist oluşumu yoksa tek seansta bitebilir. Genellikle diş enfeksiyonlu geldiği için tedavi 2 seans sürmektedir.
Kanal tedavisinin yenilenmesi, İlk seansta kanallardaki kök kanal dolgu materyalleri çıkarılır. Yerine bakterileri yok etmek ve enfeksiyonu ortadan kaldırmak için özel ilaçlar yerleştirilip diş geçici dolgu malzemesi ile kapatılır. 7-10 gün sonra bu ilaçlar çıkarılıp kanallar temizlenip kanal dolgusu yapılır.
Dişin üzerine basıldığında ağrı olması veya en küçük bir temasın bile ağrı nedeni olması dişin sinirinde bulunan iltihabın, kök ucundan dışarı yayıldığı anlamına gelir. Bu durumda yapılması gereken tedavi; “Kanal Tedavisi”dir. Hemen bir diş hekimine veya Endodontiste gitmelisiniz aksi halde her an bir apse gelişebilir.
Günlük olarak işlem süresi ortalama 1 saat sürede tamamlanır. Ancak dişteki enfeksiyon durumu ve bunun temizlenmesine bağlı olarak bazı durumlarda dişi temizlemek için içeri ilaç konulur. Dolayısıyla iyice temizlenmesi için de dişi kapatmadan önce 1 hafta kadar beklenebilir.
Apseli bir dişin kanal tedavisinde önce dişin içindeki iltihaplı pulp çıkarılarak enfeksiyon temizlenir, sonra da kanalları sterilize edilerek tedavi gerçekleştirilir. Böylece kanal tedavisi yapılan apseli olan dişin etrafındaki apse de ortadan kalkar ve dişin sağlığı korunur.
Bir günde kaç dişe dolgu yapılabilir? Bu konuda her hekimin bir uygulama şekli olabilir. Ancak genellikle bir gün içerisinde en fazla iki dişe dolgu yapılmaktadır.
Bu süreç ortalama olarak 2 ila 3 hafta arasında sürebilir. Eğer ağrı kesiciyle geçmeyen herhangi bir ağrınız bulunuyorsa; hekiminizle bu noktada iletişime geçmek faydanıza olacaktır. Tek seans ya da çoklu seanslı tedavi olmasına göre de; ağrı durumu tekrar tekrar boy gösterebilir.
Kanal tedavisi ağrıya neden olmaz; aksine ağrının giderilmesi için uygulanır. Kanal tedavisi yapılacak diş ve çevre dokular lokal anestezi ile uyuşturulur. Tedavi sırasında hasta ağrı hissetmez. Bununla birlikte bazı vakalarda hasta az da olsa rahatsızlık duyabilir.
Yani sözün özü; uygulanan kanal tedavisi sonrasında diş üstüne basamama, zonklama ve diş ağrısı gibi durumlar normaldir, endişelenecek bir durum değildir. Bir iki gün içinde geçer gider.
1-Kanal tedavisi zor ve kompleks bir tedavidir.
Kök kanalı denilen bu boşluk içinde dişin gelişiminden, beslenmesinden ve savunmasından sorumlu dişe canlılık veren pulpa adı verilen bir bağ dokusu bulunuyor.
İyi bir kanal tedavisi yapılan diş, doğru ağız-diş bakımı ile bir ömür boyu kullanılabilir. Tedavi edilen dişte tekrar çürük oluşması riskine karşı düzenli olarak ağız-diş bakımı yapılarak, hekim muayenesi ihmal edilmemelidir.
Kanal tedavisinde cerrahi müdahale uygulanacak bölgeye lokal anestezi yapılır ve bu sayede hasta tedavi esnasında herhangi bir acı ya da ağrı hissetmez. Lokal anestezi yapılması esnasında diş etine batırılan iğne ise sadece birkaç saniyeliğine “sinek ısırığı - arı sokması” gibi oldukça hafif bir his verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri