Pişmiş balığın buzdolabında saklama süresi maksimum 1 ya da 2 gündür. Daha uzun süre buzdolabında pişmiş balığı muhafaza etmek hem balığın besin değerlerinin düşmesine sebep olur hem de gıda zehirlenmesine sebep olur. Bu nedenle pişmiş balık buzdolabı ortamında en fazla 1 – 2 gün dayanır.
"Sağlıklı bir yaşam için balığı haftalık sınırlamayla değil günlük alışkanlıkla tüketin. Balık tüketiminde haftalık zorunluluklara bağlı kalmamalıyız. Evet haftada 2 yada 3 kez yememiz sağlık açısından çok yararlı ama bunu bir alışkanlık haline getirmeliyiz. Biz günlük tüketim olarak tavsiye ediyoruz.
Düzenli balık tüketimi, ölümcül kalp hastalıklarına yakalanma riskini %36 oranında azaltır. Bunun yanında depresyon, yüksek tansiyon, bazı romatizmalar, inme (felç) ve bazı kanser türleri üzerinde olumlu etkileri vardır.
Sofranızda haftada 3 gün bulundurduğunuz balık sayesinde kalbinizi ve sağlığınızı koruyacak, yükselen kolestrolle hiç çaba sarfetmeden savaşacaksınız. Haftada en az 2 kez mutlaka tüketilmesi gereken balık, farklı pişirme alternatiflerine açık olan yapısı sayesinde tüketirken sıkılmayacağınız besinlerden.
Balıklar genellikle oda sıcaklığında (20 C) 24 saat süre ile tazeliklerinden bir şey kaybetmeden durabilirler. Bu kış ayları için geçerli olup yaz aylarında klimasız yerlerde bu süre oldukça kısalır. Eğer bu süre 24 saati geçecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır.
İlgili 43 soru bulundu
Balıklar kış aylarında oda sıcaklığında yaklaşık bir gün tazeliklerini koruyabilir. Eğer daha uzun süre muhafaza edilecekse muhakkak temizlenip buzdolabına konulmalıdır. Buzdolabının +5 derecelik bölmesinde 3 güne kadar balıklarınızı saklayabilirsiniz.
Bir aylıktan daha genç yavruların dışında balıklar, birkaç gün hatta birkaç hafta zarar görmeden aç kalabilirler. Yemlenmedikleri bu süre içinde, akvaryumda kalmış artıklar, yosunlar ve vücut rezervleriyle idare edebilirler.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Balık: Gece geç saatlerde yemek yiyecekler tercihini balıktan yana da kullanabilir. Besin açısından zengin olan somon balığı veya pisi balığı tercih edebilirsiniz. Ayrıca bu balıklar içerdiği omega-3 yağ asitleriyle, vücuttaki yağları parçalama yeteneği ile ünlüdür.
Ancak, çok fazla balık yemek sağlığa zarar verebilir. ABD'de yaklaşık 500 bin kişinin incelenmesiyle yapılan yeni bir araştırma, haftada iki porsiyon balık yemenin, türünün en ölümcülü olan cilt kanseri (melanom) riskinin artmasıyla bağlantılı olduğunu gösterdi.
Balık zehirlenmesi genel olarak balık tükettikten sonra 2-3 saat içinde kendini belli eder. Daha sonra bu zehirlenme 3 güne kadar sürebilir.
Kırmızı ete oranla daha az yağlı, beyaz ete oranla da daha fazla besleyici olduğu için sık sık tüketilmesi önerilen balık ürünlerini haftada iki porsiyondan fazla tüketmenin sağlıksız olduğu ortaya çıktı.
Triptofan içeriği yüksek olan besinler, uyku hormonu ve serotonin üretimini etkileyerek uykunuzun gelmesine neden olabilir. Peynir, balık, yumurta, tofu ve ıspanak, triptofan bakımından zengin besinlerdir.
Denizlerdeki ağır metal kirliliğinden nasibini alan balıklar, bu kirli denizlerden beslendikleri için bünyelerinde ağır metalleri biriktiriyor. Bu ağır metaller de tüketilen balıklarla insan vücuduna geçiyor. Bu ağır metallerin vücutta fazla birikmesi ise bazı sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Balık yağının yağlı olmasından dolayı kilo aldırdığına dair bir inanç vardır. Fakat balık yağı, kilo aldırmayan bir gıda takviyesidir. Düzenli ve doğru tüketildiği takdirde, kilo vermeye bile yardımcı olmaktadır. Özellikle spor yapan kişilerde daha çok işe yarar.
Balık zehirlenmesine iyi gelen yiyecekler elma, muz, limon ve haşlama sebzeler olabilir. Zehirlenmeden dolayı yorulan midenizi çorba ve sulu gıdalar ile rahatlatmanız tavsiye edilir.
Balığın üstüne limon sıkılmaz. Limon, omega-3 ile etkileşime girdiğinde onu bozar, etkisini yitirmesine neden olur.”
Bunun için en iyi seçenekler ise hardal yağı, kenevir yağı, su yosunu yağı, ceviz yağı, kanola yağı, soya yağı, kabak çekirdeği yağı, hurma çekirdeği yağı ve keten tohumu yağı olabilir. Fındık, ceviz, çekirdek, fıstık gibi birçok kuru yemiş çeşidi omega-3 açısından oldukça zengindir.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Balık yemek, vücut direncini arttırır, enfeksiyonlara karşı korur, kolesterolü düşürür, kalp damar sistemini destekler, beyin ve hücrelerin gelişimine katkıda bulunur, yaşlanmayı geciktirir, depresyona karşı mutluluk duygusunu artırır.
Cıva seviyesinin normalin çok üstünde olduğu balıklar şunlardır: Köpek Balığı, Kılıç Balığı, Meksika körfezinden çıkan Tilefish ismindeki balık ve Kral uskumru (Türkiye'deki uskumru değil) ile anılan balık. Türkiye'de yaşayanların karşılaşabileceği bunlardan köpek balığı ve kılıç balığıdır.
meyveve sebzeler 15-20 dkda sindirilir. balık 45dk ve 1 saat gibi sürede sindirilir.bu ve bunun gibi daha çok besin bilgisine ulaşmak istersen kaynakta mevcuttur.
Pişmiş balıklar buzdolabında 1-2 gün, derin dondurucuda 20 gün saklanabilir. Balık suyu buzdolabında 2-3 gün, derin dondurucuda 3-4 ay saklanabilir. Burada unutulmaması gereken şudur: İlk dondurulan balık ilk önce tüketilmelidir. Saklama sadece buzla değil, tuzla da yapılabilir.
Sabah suyu, sabah gün doğumundan öğlen 11'e kadar sürer. Akşam suyu ise kabaca 15'den 21'e kadar olan saatler denilebilir. Bunun dışındaki saatlerde de şüphesiz balık tutabilirsiniz lakin en verimli saatler sabah ve akşam suyudur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri