ilk anda gerekli öğeler olmadığını, asıl aranması gereken şeyin müzikali- te olduğunu vurgulayarak söz konusu şiirini savunmuştur. , "Bir Günün Sonunda Arzu"yu neredeyse bir mit haline getirmiş tir.
ÖZET Ahmet Haşim'in "Bir Günün Sonunda Arzu” adlı şiiri yayımlandığı zaman, şiir bir çok tenkit alır. Tenkidin nedeni, şiirin açık ve anlaşılır olmadığı meselesi idi. Savaş, açlık ve yoksulluk dönemin en önemli prob- lemleri olmasına rağmen, Haşim şiirinde bu tür sosyal problemlere yer vermedi.
O Belde şiirinde uzaklarda ismi olmayan bir şehirden, o şehirde yaşayan kadınlardan ve o kadınların şairin aşık olduğu kadına benzerliklerden bahsedilir. Anlamın kapalı, ifadelerin muğlak olduğu şiirde, düşsel imgelerle geçek iç içe geçmiştir.
Şiirin, tamamen kişisel bir alan olduğunu vurgulamış ve bu yönde sayısız eser ortaya koymuştur. Aşk, hüzün, karanlık, sonbahar gibi konulara şiirinde sıkça yer vermiş edebiyat dünyasında Akşam Şairi olarak anılmıştır.
Şairin etkiIendiği akım, şiirin diIi, konusu ve biçimseI özeIIikIerine bakınca da bu metnin, Fecr-i Âti edebiyatı ürünü oIduğu anIaşıImaktadır. İşte Bir günün sonunda arzu şiirinin sözleri.
İlgili 38 soru bulundu
Ancak Haşim'in en çok eleştiri konusu olmuş şiiri, herhalde ilk kez 1921 yılında Dergôh'ıs yayımlanan ünlü "Bir Günün Sonunda Arzu"dui. · Şiir, özellikle yazıldığı dönemde anlamsız ve kapalı bulunmuştur'.
Beşir Ayvazoğlu'nun anlattığına göre 1928 yılında Haşim ciddi bir biçimde hastalanır. Kalbinden ve böbreklerinden rahatsızdır.
Ahmet Haşim'in şiirleri 2. Meşrutiyetin edebi karmaşasında kendini göstermiştir.1921 yılında basılan ilk şiir kitabı Göl Saatleri Ahmet Haşim'in en önemli eseridir.
Ahmed Haşim (1887, Bağdat - 4 Haziran 1933, Kadıköy, İstanbul), Fecr-i Ati topluluğu üyesi Türk şair ve yazar.
Ahmet Haşim (1887, Bağdat- 1933, Kadıköy İstanbul) şiir, deneme, gezi yazısı, türlerinde eserleri bulunan, sembolizmin öncülerinden; bilinen toplam eser sayısı otuz dört olan şair ve yazardır.
Nitekim alt-metinde karanfil - yârin dudağı - alev- katre kavramları arasında kurulu bağıntıya değinilmiştir. Varşova'da on bin kişinin ölmesinin mübalağa sanatı kadar “güzel” bulunmaması, söz sanatlarının yanı sıra şiirde muhteva hususuna yönelik bir gönderimdir.
Türk edebiyatının önemli şairlerinden bir tanesi Ahmet Haşim'dir. Bu önemli şairin en önemli eserlerinden biri olan Merdiven şiiri; insanı hüzne boğan ve oldukça duygu dolu bir şiirdir.
Mustafa Apaydın-Ahmet Haşim'in Bir Günün Sonunda Arzu Şiiri Üzerine Düşünceler. 1921 yılında Dergâh'ta. yayımlanan ünlü “Bir Günün Sonunda Arzu”dur1. Şiir, özellikle yazıldığı dönemde anlamsız ve kapalı bulunmuştur2.
İlk şiiri olan "Hayal-i Aşkım", Mecmua-i Edebiye'de (7 Mart 1901) yayımlandı. Ahmet Haşim şiir hakkındaki görüşlerini, "Bir Günün Sonunda Arzu" şiirini kapalı ve anlamsız bularak eleştirenlere cevap olarak yazdığı "Şiirde Mana" adlı yazısında anlatır.
Akşam, yine akşam, yine akşam, Göllerde bu dem bir kamış olsam! Ahmet Haşim.
Ahmet Haşim, Tük edebiyatının önemli isimlerinden biridir. Önceleri Tanzimat sanatçıları olan Abdülhak Hamit ve Muallim Naci'nin şiirlerinin etkisinde kalan şair daha sonra Servet-i Fünun sanat anlayışına uygun şiirler yazar.
Ütopik algının şiirde yoğunlaştığı Servet-i Fünûn döneminde de bir kaçış tematiği olarak ortaya konulan arzu'lar, ütopik olarak değerlendirilmiştir. Fecr-i Âti şairi olarak Ahmet Haşim de bu arzuları işaret eden birçok metin ortaya koymuştur. “O Belde” şiiri, bu metinlerin en dikkat çekicisidir.
Ayrıca birçok şair gibi Ahmet Haşim'de başka şairlerden etkilenmiştir. Ahmet Haşim, 1884 tarihinde Bağdat'a doğmuştur. Fizan Mutasarrıfı Arif Hikmet Bey'in oğlu olan Ahmet Haşim, çocukluk dönemini Bağdat'a geçirmiştir. Babası oldukça sevilen birisi olan Ahmet Haşim, son derece iyi bir çocukluk geçirmiştir.
Edebiyat hocası Ahmet Hikmet o cevheri hemen keşfetti. Herkes “Arap Haşim” derken ona, hocası “Şair” diye çağırmaya başladı Haşim'i. Türkçe yazdığı o muhteşem şiirlerle, onu “Arap” diye aşağılayanların yüzüne bir tokat gibi inmeye başladı bir süre sonra. Yine de lakabı “Arap” kaldı.
"Ömrüm benim için bir ateşti" diyen usta yazar, yaşamının son günlerinde "Güzin" ismiyle seslendiği Zarife Özgünlü ile evlendi. Haşim, hastalığı yeniden nüks edince 4 Haziran 1933'te Kadıköy'deki evinde, 49 yaşındayken vefat etti ve Eyüp Mezarlığı'na defnedildi.
Ahmet Haşim, şiirlerinde musikiye de yer verirken empresyonizmle sembolizmin etkisiyle eserlerini ele aldı. "Sanat için sanat" anlayışını benimseyen başarılı edebiyatçı, şiirlerinde imge ve iç ahenk bakımından zengin bir üslup kullanırken Türk edebiyatında "akşam şairi" olarak tanındı.
Ahmet Haşim | “Akşam şairi” olarak tanınan, modern Türk şiirinin kurucularından; şair ve yazar #AhmetHaşim.
Şiirin dış görünüşüne “biçim”, iç görünüşüne de muhteva deniliyor. Şiir, biçim bakımından “nazım şekli, nazım birimi, kafiye, vezin ve dil özellikleri”; muhteva bakımından da iç ahenk, mecazlar, söz sanatları, konu ve tema şeklinde inceleniyor.
Ahmet Hamdi Tanpınar Zaman Şiiri - 1000Kitap.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri