Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Bir hakime dava açılabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Bir hakime dava açılabilir mi?

Bu doğrultuda hâkimlerin, görevlerini yerine getirirken yapmış oldukları işlemler veya vermiş oldukları kararlardan dolayı zarar görenler, hâkime değil, Devlet aleyhine tazminat davası açma imkânına sahiptirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: baskahukuk.com

Hâkime dava acilabilir mi?

Davacı eğer davayı esastan kaybederse, disiplin para cezasına çarptı- rılır. Hâkim yargılama faaliyeti sırasında yargılama faaliyeti ile ilgili ol- mayan bir haksız fiil işlerse, zarar gören, genel hükümlere dayanarak hâkime genel mahkemelerde tazminat davası açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tbbdergisi.barobirlik.org.tr

Hakimin sorumluluğu davası nerede açılır?

Görevli yargı merciine ilişkin olarak 6100 sayılı Kanun'un 47. maddesinde; “Devlet aleyhine açılan tazminat davası, ilk derece ve bölge adliye mahkemesi hâkimlerinin fiil ve kararlarından dolayı, Yargıtay'ın ilgili hukuk dairesinde açılır ve ilk derece mahkemesi sıfatıyla görülür” hükmü yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakimin hukuki sorumluluğu nedir?

HMK madde 46/1'e göre hakimin hukuki sorumluluğu sebepleri şu şekildedir: a) Kayırma veya taraf tutma yahut taraflardan birine olan kin veya düşmanlık sebebiyle hukuka aykırı bir hüküm veya karar verilmiş olması. b) Sağlanan veya vaat edilen bir menfaat sebebiyle kanuna aykırı bir hüküm veya karar verilmiş olması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukif.com

Hakim yanlış karar verirse ne olur?

Hakim, verdiği yanlış karardan dolayı devlet tazminat öderse, bu tazminatı bir yıl içinde devlete vermek zorunda kalacak. Hakimler, verdikleri yanlış karardan dolayı devletin vatandaşa tazminat ödemesi durumunda, bu tazminatı bir yıl içinde devlete ödemek zorunda olacak.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: t24.com.tr

HAKİM KARŞISINA ÇIKACAKLARA TAVSİYELER

İlgili 30 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Hakimler nereye nasıl şikayet edilir?

Yargı mensupları yanlış bir karar alırsa HSK'ye (Hakimler Savcılar Kurulu) şikayet yapılabileceğini belirten Gül şunları söyledi: "Suistimal edildiği, yanlış yapıldığı düşünülen konuyu HSK, müfettişler marifetiyle inceler. Yanlış yapıldığı düşünülüyorsa başsavcılığa, savcılığa şikayet edilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: gazeteduvar.com.tr

Hakim davayı reddedebilir mi?

Mahkemelerde. Hakimin tarafsız bir şekilde davaya bakamayacağı hallerde, hakim ya kendi kendini reddeder veya taraflardan biri hakimi reddedebilir. Hakimin reddi sebepleri (md. 29), çekinme sebepleri (md. 28) gibi tahdidi değildir, az veya çok takdire bağlıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ermumcu.av.tr

Hakim hangi davalara bakamaz?

1) Hâkim, aşağıdaki hâllerde davaya bakamaz; talep olmasa bile çekinmek zorundadır: a) Kendisine ait olan veya doğrudan doğruya ya da dolayısıyla ilgili olduğu davada. b) Aralarında evlilik bağı kalksa bile eşinin davasında. c) Kendisi veya eşinin altsoy veya üstsoyunun davasında.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: muratocal.av.tr

Hâkimin verdiği süre kesin midir?

Kanundaki bu açık düzenleme sebebiyle, hâkimin belirlediği süre (kanundan dolayı) kesindir; hâkim bunların kesin olmadığını belirleyemez ve verdiği süreyi sonradan değiştiremez ve verilen süre içinde gereğinin yapılmaması halinde hâkim yeni (ek) süre veremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hâkimin reddi kim isteyebilir?

Reddi Hakim Usulü ve Süresi. Reddi Hakim Talep Edebilecek Kişiler: Cumhuriyet savcısı; şüpheli, sanık veya bunların avukatı; katılan veya vekili, hâkimin reddi isteminde bulunabilirler. Bunlardan herhangi biri istediği takdirde, karar veya hükme katılacak hâkimlerin isimleri kendisine bildirilir. (CMK m.24/3-4).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yenisafak.com

Hakimin ifadesini kim alır?

İfade Verme ve Sorgu Nedir? (CMK 147)

İfade alma, jandarma, polis gibi kolluk görevlileri vasıtasıyla veya doğrudan savcılık tarafından yerine getirilir. Soruşturma aşamasında yapılan ifade alma işlemi kanunda belirtilen bu görevlilerden başka kişiler tarafından yerine getirilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakimin reddi sebepleri nelerdir?

Reddi Hakim Sebepleri Nelerdir?
  • Davada, iki taraftan birine öğüt vermiş ya da yol göstermiş olması. ...
  • Davada, iki taraftan birine veya üçüncü kişiye kanunen gerekmediği hâlde görüşünü açıklamış olması.
  • Davada, tanık veya bilirkişi olarak dinlenmiş veya hâkim ya da hakem sıfatıyla hareket etmiş olması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: topo.av.tr

Hakimin reddi nasil yapilir?

(2) Hâkimin reddi, dilekçeyle talep edilir. Bu dilekçede, ret talebinin dayandığı sebepler ile delil veya emarelerin açıkça gösterilmesi ve varsa belgelerin eklenmesi gerekir. (3) Hâkimin reddi dilekçesi, reddi istenen hâkimin mensup olduğu mahkemeye verilir. (4) Ret talebi geri alınamaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hakim dokunulmazlığı var mı?

Hukukumuzda Hakimlerin yargı muafiyeti ve dokunulmazlıkları bulunmamaktadır10. Hakim, kişisel kanaat inanç ve ön yargılardan uzak bir tarafsızlıkla yasama yürütme ve çevreden gelecek baskılara karşı bağımsızca yürürlük- teki hukuk kurallarını vicdani kanaati ile uygulamakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hakim davayı nasıl açar?

Dava, yetkili ve görevli mahkemeye verilecek dilekçe ile açılır. Yargılamanın yapılabilmesi için gerekli harç ve gider avansı, Hukuk Muhakemeleri Kanunu hükmünce peşin olarak mahkeme veznesine ödenmek zorundadır. Bu işlemlerin ardından dilekçenin mahkeme esasına kaydedilecek ve davanız açılmış sayılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erdemakcay.av.tr

Hakimin verdigi kesin karar bozulur mu?

Bu yollar mevzuata ve usule uygun biçimde tamamlanmış olursa ancak bir mahkeme kararı "kesinleşmiş mahkeme kararı" haline gelebilecektir. Kesinleşmiş Mahkeme Kararı Nasıl Bozulur? Olağan yargı yolunda "kesinleşmiş mahkeme kararının" bozulması normal şartlar altında mümkün değildir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hurriyet.com.tr

Hakim kararını değiştirebilir mi?

Tavzih, kelime anlamı itibariyle açıklama, aydınlatma anlamına gelmekte olup, değişiklik, ekleme yada çıkarma kavramlarını içermemektedir. Hakim, karar verdikten sonra bu kararını tarafların talebi olsa dahi değiştiremez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Hakim kararını neye göre verir?

Hiçbir organ, makam, merci veya kişi, yargı yetkisinin kullanılmasında mahkemelere ve hakimlere emir ve talimat veremez, genelge gönderemez, tavsiye ve telkinde bulunamaz. Hakimler, görevlerinde bağımsızdırlar; Anayasaya, kanuna ve hukuka uygun olarak vicdani kanaatlerine göre hüküm verirler.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mevzuat.gov.tr

Hakimin reddi en geç ne zamana kadar istenebilir?

Sonradan ortaya çıkan veya öğrenilen sebeplerle duruşma veya inceleme bitinceye kadar da hakimin reddi istenebilir. Ancak bu istemin, ret sebebinin öğrenilmesinden itibaren 7 gün içinde yapılması şarttır (CMK m.25/2).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sen.av.tr

Hâkimin Yasaklılığına kim karar verir?

Yasaklılık hallerinde, çekinme kararını hakim bizzat kendisi verir. Haki- min de bizzat çekilmesi mümkündür. Fakat, çekinmeden farklı olarak, hakimin reddinde, ret sebeplerini inceleyen bir merci vardır (HMK m. 40; HUMK m. 33).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hakimlerin yetkisi nelerdir?

Hakim, mahkemelerde çalışan ve hukuk kuralları çerçevesinde kalarak herhangi bir konuda karar alınmasını sağlayan kişidir. Hakimler, şahısların devlet ya da yine şahıslarla yaşadığı anlaşmazlıkları çözüme kavuşturur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kariyer.net

Yasaklı hakim davaya bakarsa ne olur?

Aşağıda belirtilen yasaklardan birinin bulunması halinde taraflar istemese bile hakim davaya bakamaz, kendiliğinden çekinmek zorundadır.Aksi halde, yani davaya bakması yasak olan davaya hakim tarafından bakılması, yargılanmanın yenilenmesi sebebidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kaydulhukuk.com

Hakim taraf tutar mı?

Vakıaların mahkemeye sunulması ve ispatlanması da taraflara ait bir ödevdir. Hâkim, iki taraftan birinin söylemediği şeyi veya vakıaları kendiliğinden dikkate alamaz ve kendiliğinden delil toplayamaz. İddia edilen vakıaya bağlanan hukukî sonuçtan kendi lehine hak çıkaran taraf kural olarak ispat yükü altındadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Hakim karşısına nasıl çıkılır?

Hâkimin sağ tarafında Cumhuriyet savcısı durur. Hâkime göre sağ taraf davacının (iddia eden-şikâyetçi) sol taraf ise davalının (savunma yapan- sanık) yeridir. Diğer bir ifade ile yüzünüz hâkime dönükken sol tarafınız davacının, sağ tarafınız ise davalının yeridir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: alperbayrak.av.tr

Hakim kendi reddini isteyebilir mi?

Hakimin davaya bakamayacağı ve yargılamaya katılamayacağı haller doktrinde “görev yasağı halleri” olarak adlandırılmaktadır. Görev yasağı hallerinin bulunduğu durumlarda hakimin kendiliğinden çekinmesi gerekir. Görev yasağı hallerinde hakim çekinmese bile taraflar reddi hakim talebi ileri sürebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT