Entübe etmek, bir diğer adıyla entübasyon, kısaca hastanın solunum gibi yaşamsal fonksiyonlarını desteklemek için ağızdan veya burundan özel bir tüp takma işlemidir. Entübasyon işlemi çeşitli sebeplerle solunum yetmezliği olan hastalarda solunum desteği sağlamak başta olmak üzere farklı amaçlarla uygulanabilir.
Entübasyon, hastanın bedeni kendi başına nefes alma fonksiyonunu gerçekleştiremediğinde uygulanan bir prosedürdür. Bu prosedürde doktor, nefes alma güçlüğü yaşayan hastanın soluk borusuna boğaz yolu ile bir tüp yerleştirir ve böylelikle havanın ciğerlere girip çıkması kolaylaşmış olur.
Bu kişiler vücutlarının ihtiyaç duyduğu oksijen akışını kendi kuvvetleriyle sağlayamazlar ve bu sebeple ventilatör adı verilen cihaza bağlanarak suni şekilde solunum yaparlar. Entübe edilecek olan hastanın bilincinin tamamen kapalı olması gibi bir şart yoktur.
Entübe hasta iyileşir mi? Entübasyon koronavirüs sürecinde pek çok kişi tarafından olumsuz düşünülse de, entübasyon hastaların nefes alıp vermesini kolaylaştıran, tedaviye yardımcı bir işlemdir. Entübe hasta iyileşir.
Bu sayede hastanın entübe işlemi sırasında acı çekmesi önlenir. Anestezik maddeler ile hastanın solunum yolundaki kasların gevşemesi sağlanır ve hasta uyutulur. Hastanın kafası geriye yatırılır ve laringoskop isimli bir aparat aracılığıyla hastanın gırtlağı görüntülenir.
İlgili 19 soru bulundu
Entübasyonun kaç gün süreceği tamamen hastanın durumuna bağlıdır. Bazı hastalarda entübasyon yalnızca birkaç gün gerekli olurken bazı ağır hastalarda entübasyonun haftalarca devam etmesi gerekebilir. Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar.
Entübasyon sürecinin diğer riskleri arasında boğaz ağrısı, ses kısılması, kanama, kazara trakea yani hava tüpü yerine yemek borusuna entübasyon, trakea travması, kusmuk, tükürük veya diğer sıvıları ciğerin içine çekmek yani aspirasyon, aspirasyona bağlı olarak gelişen zatürree, ventilatörden ayrılamama nedeniyle ...
Entübe hasta, entübasyon işlemi uygulanmış hasta anlamına gelir. Entübasyon, hava yolu kontrolünü sağlayamayan ya da yardım almadan soluk alıp verme işlemini gerçekleştiremeyen hastalara uygulanan bir işlemdir.
Oksijen satürasyonun % 70 düşmesi, siyanoz, uykuya eğilim , yardımcı solunum kaslarının kullanımı, ileri dispne, hava açlığı , solunum sayısının dak. / 30-40 'ın üzerinde olması durumlarında Entübe edilmelidir. Alt solunum yolları sekresyonları aspire edilerek hastaneye kadar solunumu ambu ile desteklenerek götürülür.
Solunum ve dolaşım sistemindeki bozulmalar da bilinci sıklıkla etkilemektedir. Hastanın uykulu olması, aşırı tepki vermesi, uyandırılamaması bilinç bozukluğu olarak değerlendirilirken koma kadar ağır bir durum da gelişebilir.
Entübe hasta kalıbını çok sık duyar hale geldik. Bu, hastaya entübasyon işleminin uygulanmış olduğu anlamına gelir. Hava kontrolünü sağlayamayan veya yardım almadan solunumunu gerçekleştiremeyen hastalar için uygulanır.
Avrasya Hospital Anestezi ve Reanimasyon Uzmanı Uz. Dr. Kadir Doğruer, yoğun bakımda komada olan veya uyutulan kişinin algılarının açık olduğunu, hasta yakınlarının bu duruma uygun şekilde davranmaları gerektiği hakkında bilgi veriyor.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Yoğun bakım hastalarının bilinci organik bir bozukluk sonucu ya da sedasyon verilmesiyle kapanır. İşitme duyusu en son kaybedilen duyudur ve bilinci kapalı hastaların da işitme duyusu devam eder.
Yoğun bakıma yatan hastaların ne kadar çok yada az kalbi çarparsa, oksijeni ne kadar düşerse, tansiyonu değişirse, solunumu bozulursa, yaşı ileriyse, elektrolid dediğimiz sodyum ve potasyum değerleri anormal aralıkta ise hastanın durumu o kadar kötüdür.
Orotrakeal entübasyonda kullanılan tüpün yaklaşık 0.5-1 mm küçüğü kullanılmalıdır. Tüpün üzerine anestezik ve suda eriyen bir jel sürüldükten sonra uygun olan burun deliğinden hafif rotasyonel hareketlerle ilerletilir.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
En iyi girişim, toksisite oluşmadan önlemektir. Düşük yoğunlukta (%24-44) oksijen uygulama sistemidir. 1-5 lt/dk oksijen akışı uygulanmalıdır. Hasta uygulama sırasında konuşabilir, yemek yiyebilir.
Ventilasyon genellikle solunum bozuklukları durumunda kullanılırken, oksijen uygulaması genellikle akciğer yetmezliğinde hastalığın neden olduğu oksijen eksikliğini telafi etmek için kullanılır. Mekanik ventilasyon solunumu desteklenmesinin ve solunumun devam etmesinin bir cihaz yardımıyla sağlanmasıdır.
Hastanın uyutulması ise beynin farklı bölgeleri tarafından ihtiyaç duyulan enerji miktarını azaltarak iyileşme sürecine yardımcı olur. Suni olarak gerçekleştirilen koma ile doğal olarak meydana gelen koma arasındaki temel fark suni komanın tamamen geri dönüştürülebilir olmasıdır.
Yoğun bakım hastaları 3 gruba ayrılmaktadır. 3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder. Bu gruptaki hastaların tedavisini gerçekleştirebilmek için hastanenin yeterli donanıma sahip olması gerekir.
Yoğun bakım üniteleri, her yaştan birey için her türlü hastalığın akut komplikasyonlarının kontrol altına alınması ve acil tıbbi müdahale için hastanın uygun şekilde hazır bekletilmesi, ayrıca enfeksiyon riskinin en aza indirilebilmesi için sağlık kuruluşlarında yer alması gereken birimlerdir.
Koma sırasında kişi bilinçsiz durumdadır. Bilinçli bir tepki veya hareket gösteremez, gözler genelde kapalı kalır ve uyandırılamaz.
Bu nedenler şunları içerir: Hastanın genellikle bir ya da iki haftadan daha uzun bir süre boyunca solunum cihazı kullanmasını gerektiren tıbbi bir durum varlığında. Ses teli ya da gırtlak kanseri gibi solunum sistemi organlarını tıkayan veya daraltan tıbbi durumlarda. Felç gibi nörolojik problemlerin varlığında.
Sedasyon: Midazolam (0.1-0.25 mg/kg), propofol (1-2 mg/kg), tiopental (2-5 mg/kg). Paralizi: Rocuronyum (1 mg/kg), vecuronyum (0.2 mg/kg ) kas fonksiyonları 90 dakikada döner.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri