Dünyada zorunlu askerlik Avrupa'nın iki önemli ülkesi Fransa ve Birleşik Krallık'ta zorunlu askerlik kaldırılmıştır. Bu ülkelerde askerlik profesyonel olarak uygulanmaktadır, kişilere aylık para ödenir. Almanya'da zorunlu askerlik uygulaması 2011 yılında kalkmıştır.
Amerika, Japonya, Kanada, Avustralya, İspanya, İtalya, İsveç, İngiltere, Fransa, Almanya gibi birçok ülkede zorunlu askerlik yoktur.
Pek çok Avrupa ülkesinde de durum benzer. Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 29 NATO üyesinden yalnızca altısı 1993'ten bu yana zorunlu askerlik hizmetini sürdürüyor. Birleşik Krallık, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada, 50 yıl veya daha uzun süredir yalnızca profesyonel ordulara sahip.
TBMM Araştırma Merkezi'nin 2013 yılında yaptığı araştırmaya göre zorunlu askerlik; Avrupa Birliği (AB) ülkeleri içinde Avusturya, Güney Kıbrıs, Danimarka, Estonya, Finlandiya ve Yunanistan'da; 28 üyeli NATO'da ise Danimarka, Estonya, Norveç, Türkiye ve Yunanistan'da uygulanmaktadır.
Danimarka, Norveç ve İsveç ile birlikte kadınların silahlı kuvvetlerde görev yapmasını zorunlu kılan üçüncü Avrupa ülkesi olacak. Danimarka, savunma bütçesini artıracağını duyurarak, ilk kez kadınları askere almayı planladığını açıkladı.
İlgili 26 soru bulundu
Kadınlar dünyada birçok orduda farklı görev alsalar da aktif cephe görevi veren ülke ordularının sayısı azınlıktadır. Kadınlara aktif cephe görevi veren ülkeler arasında Yeni Zelanda, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, Norveç, İsrail ve İsviçre sayılabilir.
Amerikan ordusunda kadınlar şu anda cephe görevleri alabiliyor, ama kara muharebesine katılan birliklere verilmiyorlar. Savunma Bakanlığı Pentagon'un sözcüsü Leon Panetta'nın bakanlığı döneminde Amerikan ordusunda kadınlara 14.500 muharip kadro açıldığını söyledi.
Kuzey Kore en uzun süre zorunlu askerlik yapılması gereken ülke. Erkekler 11, kadınlar ise 7 yıl askerlik yapmak zorunda.
18 yaşına gelen erkekler üç yıl, kadınlar ise iki yıl zorunlu askeri hizmette bulunmakla yükümlü. Yahudi dindarlardan askerlik hizmetine dahil edilmeyen kesim, ülkede uzun yıllardır tartışma konusu oluyor. Ultra-ortodoks Yahudiler, İsrail nüfusunun yaklaşık yüzde 13'ünü oluşturuyor.
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı her erkek için askerlik çağı, nüfus kayıtlarına göre, 20 yaşına girilen yılın 1 Ocak'ından başlayıp, 41 yaşına girilen yılın 1 Ocak gününde sona erecek. Yeni askerlik sisteminde "yedek astsubay" olacak.
İsrail'de 18 yaşına giren erkekler 2 yıl 8 ay, kadınlar ise 2 yıl zorunlu askerlik yapmakla hükümlü.
"Her Fransız bir askerdir ve kendisini vatanın savunmasına borçludur" diyen 1798 tarihli Jourdan Yasası, evrensel askerlik hizmeti kavramına öncülük etmişti. Ancak bundan neredeyse iki asır sonra, eski Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, zorunlu olan askerlik hizmetini kaldırdı.
İsrail'de zorunlu askerlik süresi 18 yaşına gelen erkekler için 3 yıl (Tam olarak 32 ay) kadınlar için ise 2 yıl 24 ay olarak uygulanıyor. Gençlere sadece insani, tıbbi, dini ve yasal gerekçelerle bazı muafiyetler tanınıyor.
İsviçre, askerî bakımdan tarafsızdır. Bu nedenden dolayı silahlı kuvvetler, başka ülkelerdeki silahlı çatışmalarda ve BM Barış Güçlerinde görev yapmaz. İsviçre'de bütün erkekler zorunlu askerlik hizmetini yerine getirirler.
Ayrıca seferberlik ve savaş halinde silah altına alınabilecek 300.000 civarında yedek personel de bulunmaktadır (IISS, 2020: 184). Azerbaycan'da zorunlu askerlik sistemi uygulanmakta olup, hizmet süresi üniversite mezunları için 12 ay, diğer yükümlüler içinse 18 aydır (CIA The World Factbook, t.y.).
7179 sayılı askeralma kanunu'nun 9. maddesi kapsamında sürekli hale getirilen bedelli askerlik uygulamasında askerlik çağına girmiş olan yükümlüler için herhangi bir yaş sınırı yoktur.
Bu trendi takip eden diğer ülkelerden İspanya 2001 yılında, Portekiz 2004 yılında, Çek Cumhuriyeti 2005 yılında, Lübnan ve Romanya 2007 yılında, Bulgaristan ve Hırvatistan 2008 yılında, Polonya 2009 yılında ve Arnavutluk 2010 yılında zorunlu askerliği kaldırmış.
Bedelli askerlik sadece Türkiye'de
Günümüzde ise bedelli askerliğin uygulandığı tek ülke olarak Türkiye dikkat çekiyor.
Askerlik. Yunanistan'da şu an 18 yaşın üstündeki erkeklere 12 ay zorunlu askerlik uygulanmaktadır. Kadınlar da Silahlı Kuvvetleri'nde hizmet edebilir. Ancak askerlik yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.
Askerlikleri bittiği halde yedi yıldan beri orduda yedek asker olarak tutulanlar terhis edilecek. Suriye'de 2011'den bu yana devam eden savaş başlamadan önce bir düzenleme yapılmış, askerlik süresi 18 aya indirilmişti. Ancak ilkokul mezunları için bu süre 21 aydı.
Komünist Bulgaristan'da 1946-1990 arasında iki yıllık zorunlu askerlik bulunuyordu ancak 1990'da süresi azaltıldı. Zorunlu askerlik 2008'de kaldırıldı ve tüm askerler maaş karşılığı çalışmaya başladı.
Türkiye'de kadınlar için zorunlu askerlik hizmeti bulunmamaktadır. Ancak 21 yaşını dolduran erkekler, belirli bir süre boyunca askerlik yapmak zorundadır.
Günümüzde er olarak askerlik süresi 6 ay, yedek subay ve yedek astsubay olarak askerlik süresi 12 aydır. 26 Haziran 2019 tarihinde yürürlüğe giren yeni askerlik kanunu ile bedelli askerlik kalıcı hâle getirilmiştir. Buna göre bu ücreti ödemeyenler için zorunlu askerlik 6 aydır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri