Ancak yapılan hatmin hediye edilmesinde ise bir kişi kısıtlaması bulunmamaktadır. İstediğiniz kadar kişiye yaptığınız hatmi hediye edebilirsiniz.
Kişi, okuduğu Kur'ân-ı Kerîm'in, yaptığı hatmin ve işlediği bir hayrın sevabını başkasına bağışlayabilir. İster sağ ister ölmüş olsun, kendisine sevap bağışlanan kimsenin, bundan yararlanacağı umulur.
Bir hatim bir kişi için mi olur, yoksa bu okuduğum hatimi birkaç kişiye verebilir miyim? Değerli kardeşimiz, Okuduğunuz hatimin sevabını, bahsettiğiniz kişilerin hepsine bağışlayabilirsiniz ve istediğiniz kişiye hediye edebilirsiniz. Hatta bütün ölmüş insanların ruhlarına hediye edebilirsiniz.
Hediye edenin kendi sevabından hiç azalmadan, bütün müminlere de sevabı erişir. Yani sevap, hediye edilenlere, taksim edilmeden, herbirine bütünü kadar erişir. Her ibadetin sevabı, Resulullah efendimizin mübarek ruhuna da gönderilebilir.
Hatim duası yapmak ve hatimi ölmüşlere bağışlamak da ölmüşler için yapılan güzel bir amel olmaktadır. Hatim Nasıl Bağışlanır? Kuran-ı Kerimi hatim yaparak baştan sona okumak ile yapılan hatimi başkalarına ve ölmüşlere bağışlamak İslam dininde çok güzel bir ibadettir.
İlgili 26 soru bulundu
Hatim, Kur'an-ı Kerim'in baştan sona okunmasıdır. Bunu bir kişi tek başına yapabileceği gibi, birkaç kişi kendi aralarında cüz paylaşıp da Kur'an-ı Kerim'i hatmedebilirler ve vefat edenlerin ruhlarına hediye edebilirler. Bunun aksini söylemek doğru değildir. Müslümanların bu özelliği şirket-i maneviyeden gelmektedir.
Hatim duası, Kur'an-ı Kerim hatim edildikten sonra iki farklı şekilde yapılabilir. Elbette hatim duasında bu farklılıkların önemi yoktur. Gereken Allah rızası için namaz kılıp, ardından hatim duası okuyarak yaparsınız. Gerekse de Kur'an-ı Kerim'İ aktardıktan sonra kıbleye doğrularak hatim duası yaparsınız.
Hadislerden aktarılan bilgilere göre Hatim okuyan bir kişinin istediği dileği kabul edilir. Hatim indiren bir kişiye altmış bin tane melek de şahit olur. Büyük sevabı olduğu hadislerde ve ayetlerde belirtilmiştir. Hatim etmenin bir diğer fazileti ise cihad kavramıdır.
Hatim yapabilmek için Kur'an-ı Kerim'in baştan sona kadar okunması yeterli olmaktadır. Allah katında yapılmış en makbul olan ibadetlerden bir tanesi hatim şeklinde bilinir. Hatmi isteyen kişiler tek başlarına isteyenler de cüzleri ayırarak da birden çok kişi vasıtası ile gerçekleştirebilirler.
Kur'ân-ı Kerîm'in tamamını ezberleyen kimse.
Bu sebeple, Kur'ân-ı Kerîm'in para karşılığında okunması ve okunan Kur'ân karşılığında para verilmesi dinen caiz değildir. Böyle bir okumadan dolayı sevap da yoktur (Mevsılî, el-İhtiyâr, 2/60, İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 6/56).
Televizyon veya CD'den okunan bir mukabeleyi takip etmek veya dinlemek sevaptır. Ancak bu durumda kişi okunan mukabeleyi sadece dinlemekle yetinirse hatim sevabı alır. Hatim yapmış olmak için Kur'an'ın bizzat tilavet edilmesi/okunması gerekir.
Ancak Kur'an-ı Kerim'in okunması sırasında da yine dikkat edilmesi gereken pek çok farklı detay vardır. Yarım Kalan Hatime Devam Edilir Mi? Yarım kalan hatime devam edilmesinde dinen hiçbir sakınca yoktur.
Kur'an'ı abdestli okumak asıldır. Ancak Kur'an abdestsiz de okunabilir. Yani abdest almadan Kur'an'ı ezberden okumakta bir sakınca yoktur.
Hatime başlarken niyet etmek uygundur. Bu niyetin şekli ve nasıl yapılacağı ile ilgili dini kaynaklarda herhangi bir bilgi yoktur. Fakat "niyet ettim Allah rızası için Kuran'ı hatmetmeye" gibi bir niyetle Kuran hatmine başlanabilir.
Kur'an-ı Kerim hediye etmek kişilerin kendi istek ve niyetlerine göre yapabilecekleri bir yardımdır. Bu yardımı yapmaları kendilerine sevap kazandırır. Ancak bu yardımın niyete dayalı bulunmazı Kur'an-ı Kerim'in hediye edilmemesi durumunda kişilere herhangi bir yükümlülük getirmez.
Kuran-ı Kerim'in son sayfalarında yer alan hatim duasında Allah'a sığınarak Kuran'ı hatmeden kişinin günahlarının affedilmesi ve arzularının Allah rızası için kabul edilmesi için dualar bulunmaktadır. El-hamdü lillâhi Rabbil-'âlemîn. Vel-'âkibetü lil-müttekîn. Velâ 'udvâne illâ 'alezzalimîn.
Dağıtılan cüzler hatim duasından önce okunmaya gayret edilmelidir. Herhangi bir nedenle okunamamışsa cüzler hatim duasından sonra da okunabilir.
En hızlı şekliyle 2 hatim 12 saat sürerse, 2 rekatı da bölmek mümkün olmazsa, İmam-ı Azam bu iki rekati nasıl ve hangi vakte sığdırmıştır?
Bilindiği üzere İhlas-ı Şerifin hatmi, onu 1.000 kere okumaktır. Hatmin sonunda Aşr-ı şerif okumak da, hatm-i şerif-i Kur'an-ı Kerim'le bağlamak ve teberrük içindir. Sonunda da dua edilir.
Kur'ân-ı Kerîm'i başından sonuna kadar yüzünden veya ezbere okuyarak bitirmeye, ayrıca Ṣaḥîḥ-i Buḫârî başta olmak üzere tanınmış hadis kitaplarını okuyup sona erdirmeye hatim (hatim indirmek, hatmetmek) denilmiştir.
Üç İhlâs okuyan biri, uhrevi anlamda Kur'an'ı hatmetmiş gibi sevap kazanabilir.
Okunulan hatmin sevabını istediğiniz kadar kişiye bağışlayabilirsiniz. Hatim duası okunduktan sonra arkasından da Fatiha suresi okunarak yapılan hatim bitirilmiş olur. Yapılan ibadetlerin başkasına gönderilmesinin de sevabı olduğu ifade edilebilir. Siz de yaptığınız hatimleri hediye edebilirsiniz.
el cevab: 1.AÇI: Kuran okumayı bitiren insanın ya da dinleyenlerin ''Sadakallahu'' ,''Sadakallahu ve Rasuluhu'' , ''Sadakallahu'l-azim'' , ''Sadakallahu'l-aliyyu'l-azim'' , ''Sadakte'' , ''Ahsente Ahsenallahu ileyke'', ''Sadakte ve Tekabbelallahu minke ve minna'', ''Barakallah''..... demeleri caizdir.
-“(Ya Resûlüllah!) Daha kısa sürede okumaya gücüm yeter” demiştir. Peygamberimiz (s.a.s) öyleyse, -“Yirmi günde oku” buyurmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri