Kelime anlamı “değişim” olan mübadele kelimesi, Lozan Konfe- ransı sırasında kararlaştırılıp imzalanan ve Türkiye'de yaşayan Rum azınlık ile Yunanistan'da yaşayan Türk-Müslüman azınlığın değişimini belirtmek için kullanılagelmiştir.
Mübadele sözleşmesinin sonucu olarak İstanbul, Gökçeada ve Bozcaada'da ikamet eden Ortodoks Rumların dışında tüm Anadolu'da ve Doğu Trakya'da ikamet eden Ortodoks Rumlar Yunanistan'a, Batı Trakya dışında Yunanistan topraklarında yaşayan tüm Müslümanlar Türkiye'ye gönderilmiştir.
Arapça'da "مبادلة" (mubadala) kelimesi takas etme veya değiş tokuş etme anlamına gelir. Örnek Cümle: İki ülke arasında toprak mübadelesi, sınırların yeniden çizilmesine yol açtı.
Mübadele, Türk Kurtuluş Savaşı'nın sonunda Türkiye ile Yunanistan arasında Lozan'da, alelacele imzalanmış bir göç anlaşmasıdır. Bu anlaşma Batı Trakya dışındaki Yunanistanlı Müslümanlar ile İstanbul dışındaki Türkiyeli Ortodoksların zorunlu olarak karşılıklı göç etmelerini öngörür.
Mübadele ile 1.200.000 Ortodoks Hristiyan Rum, Anadolu'dan Yunanistan'a; 500.000 Müslüman Türk de Yunanistan'dan Türkiye'ye göç etmek zorunda kalmıştır.
İlgili 33 soru bulundu
TÜRK-YUNAN NÜFUS MÜBADELESİNİN SEBEPLERİ
Kelime anlamı “değişim” olan mübadele kelimesi, Lozan Konfe- ransı sırasında kararlaştırılıp imzalanan ve Türkiye'de yaşayan Rum azınlık ile Yunanistan'da yaşayan Türk-Müslüman azınlığın değişimini belirtmek için kullanılagelmiştir.
Muhacir, Osmanlı İmparatorluğu dönemi sonlarından itibaren Balkanlar'dan mecburi göç yaşayıp Anadolu'ya gelenlerin genel adıdır.
Farklı Mübadele Sistemleri... a) Karşılıklılığa (Reciprocal) Dayanan Mübadele.. b) Yeniden Dağıtıcı (Redistributive) Mübadele. c) Pazar (Market) Mübadelesi…………………. 3. Mit ve Mübadele.....
Mübadil, başkasının yerine getirilmiş olan demektir. Göçe tabi tutulan kimselere da mübadil denir. Bu kişiler göç etmeye mahkum bırakılır ve göç etmek zorunda kalırlar. Bu nedenle mübadil mübadele etmek zorunda kalan ya da göç etmek zorunda bırakılmış demektir.
Blau'ya (1964) göre sosyal mübadele, bireylerin mübadele sonucunda karşıdan almayı bekledikleri getirilerle motive olması ile ortaya çıkan ve gönüllülük esasına dayanan faaliyetlerdir.
Mübadele, değiş tokuş, değişim ve değişme manalarında kullanılmakta olan bir kelime olma özelliğine sahiptir. Mübadele eskimiş bir sözcük olarak bilinmektedir. Kelime anlamının ise değiş tokuş olduğunu ifade etmek mümkündür.
Dünya Savaşı'nın ardından Osmanlı Devleti'nin parçalanmasıyla Türkiye ile Balkanlar'daki ülkeler arasında nüfus değişimine de mübadele denir. Bu sonuncusu milletlerarası anlaşmalarla düzenlendiğinden İslâm tarihi ve hukuku kurumlarının dışında değerlendirilmiştir.
Mübadelenin kapsamı Sözleşmenin 1. maddesinde belirtilmektedir. Buna göre: Türk topraklarında yerleşmiş Rum Ortodoks dininden Türk uyruklarıyla, Yunan topraklarında yerleşmiş Müslüman dininden Yunan uyruklarının, 1 Mayıs 1923 tarihinden başlayarak, zorunlu mübadele edileceği ifade edilmektedir.
1917 yılında çıkan büyük bir yangın şehrin Türk bölgesini neredeyse tamamen yok etti. Türkiye-Yunanistan nüfus mübadelesi sonunda şehirde geride kalan bütün Türkler Türkiye'ye göç etmek zorunda bırakıldı ve Anadolu'dan gelen Rum göçmenler giden Türklerin yerini aldı.
Bu Türkler ağırlıklı olarak Oğuzların Avşar boyundan gelmektedirler. Menşeleri günümüz Niğde, Kırşehir, Maraş, Mersin, Adana, Antep, Halep, Malatya illeri ile Sivas'ın güney ilçelerinden iskan edilen Türkmenlerdir.
Ereğlisine göç eden ve buraya yerleşen muhacirlerin konuştukları ağız Rumeli ağzıdır.. ağız özellikleri hala belirgin biçimde korunduğu dikkatimizi çekmiştir. ses değişiklikleri sözcükler üzerinde karşılaştırmalı olarak gösterilmiştir.
Ilıca Kasabasında oturan Yörüklere “Muhacir” denilmektedir. Muhacirler, Osmanlı Devletinin iskân politikası gereği yıllar önce Batı Anadolu'dan göç ettirilip Balkanlarda fethedilen Selanik yöresine yerleştirilen ve Evlad-ı Fatihan olarak adlandırılan akıncı çocuklarıdır.
büyük bir çoğunluğunun kökeni konya karaman bölgesine dayanmaktadır.
İstiklal Savaşından sonra Lozan'da 30.Ocak.1923 tarihinde,Türkiye ile Yunanistan arasında bir sözleşme ve protokol imzalandı.Bu sözleşme ve protokol “Türk-Yunan nüfus mübadelesi'ne ilişkindi.Buna göre 1.Mayıs.1923 tarihinden başlayarak,Türk topraklarında yerleşmiş Rum-Ortadokslar ile Yunan topraklarında yerleşmiş ...
Dünya Savaşı'nın ardından Osmanlı Devleti'nin parçalanmasıyla Türkiye ile Balkanlar'daki ülkeler arasında nüfus değişimine de mübadele denir.
öncelikle aradaki muhacir ve göçmen farkını irdeleyelim. yunan muhaciri atatürk zamanında mübade ile gelenlere deniyor. selanik, girit, rodos' lu oluyorlar. göçmen ise mübadeleden sonra gelene denir onlar çoğunlukla batı trakyalıdır.
Karşılıklı olarak iki ya da daha fazla ülkenin anlaşması kapsamında, ülke nüfusları azınlıkta olan kısımların yer değiştirmesine mübadele göçü denir. Özellikle Osmanlı Devleti'nin ardından Kurtuluş mücadelesi ile beraber mübadele göçü yaşanmıştır.
Anadolu'ya yönelik ikinci büyük göç dalgasının 93 Harbi olarak bilinen 1877-1878 Osmanlı-Rus savaşı sürecinde yaşandığını belirten Örenç, Balkanlar ve Kafkasya'da alınan ağır mağlubiyetlerin ardından buralardaki yüz binlerce Müslüman'ın yine son sığınak olan Anadolu'ya akmaya başladığını söyledi.
Anneannem Yunanistan doğumlu, vatandaşlık alabilir miyim? Anneannenizin Yunanistan doğumlu olması sizin vatandaşlık alabilme imkanı tanımaz. Anneanneniz hayattaysa ve Yunanistan vatandaşlığı yoksa orada doğmuş olmak gerekçesiyle veya diğer gerekçelerle başvuru yapabilir.
Hayatı tam bir göç serüveni olan bu Yörük oymağına yeni yerleşim yerlerinde de Selanik muhacirleri adı verilmiştir. Bu çalışmada, önce kavramsal çözümlemeye gidilerek, Yörük, oymak, boy, göçmen, göç, iskân ve kasaba kavramları ele alınarak tanımlanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri