Konu, verilmek istenen mesajın olay örgüsü içerisinde okura aktarılmasıdır. Bir metnin konusu bulmak için ''bu metin ne anlatıyor'' sorusu sorulur. ''Nasıl anlatıyor'' sorusu ise yazarın üslubunu bulmamıza yardımcı olur.
Metnin konusu: Okuduğumuz metinlerde üzerinde durulan düşünce, olay ve sorun veya durum metnin konusu olarak bilinir. Yani bir metni okurken içerisinde bazı olaylar geçebilir. Bu olaylar üzerinde durulur ve anlatılır. Böylece metin içerisindeki anlatılan olaylar, düşünceler ya da durum ve sorunlar metnin konusu olur.
Ana fikir ve konu kavramları, ilk bakışta benzer gibi görünse de aralarında önemli farklar bulunmaktadır. Konu, en kısa tanımıyla üzerinde durulan, konuşulan olay ya da olgudur. Ana fikir ise, bu olay ve olguların ortaya çıktığı yazılış amacını ifade eder.
Ana Fikir Nasıl Bulunur? Bir yazı ya da yapıt içinde ana fikri bulabilmek için yazı ya da yapıt, bütün halinde incelenmelidir. Sanatçının anlatmak ve üzerinde durmak istediği konunun ne olduğu ve bu konu üzerine ne düşündüğü anlaşılmalıdır. Ardından bu fikri bir cümle ile özgün olarak ifade etmek gerekmektedir.
Konu, paragrafta yazarın, üzerinde en çok durduğu kavram ya da kavramlardır. Bu kavramlar, bir durum, olay, sorun, duygu, düşünce, sezgi ile ilgili olabilir. Paragrafa sorulan “Yazar ne anlatıyor, neden söz ediyor?” sorularının cevabıdır. Paragrafta en çok neden söz ediliyorsa, paragrafın konusu odur.
İlgili 25 soru bulundu
Paragrafın veya Parçanın Konusu
“Konu”, bir paragrafta veya yazıda ele alınan düşünce, olay, kişi veya durumdur. Konular basittir ve sadece bir kelime veya kelime gruplarından oluşan kısa bir ifadedir. Tam bir cümle değildir.
- Bir metne başlık bulurken öncelikle o metne dikkatli şekilde odaklanarak okumalıyız. Metni çok iyi anlamamız gerekir. - Daha sonra metin içerisinde ne anlatıldığını ve konusunun ne olduğunu bulmalıyız. - Bulmuş olduğunuz başlık mutlaka metnin içeriğine uygun olmalıdır.
Okunulan metin ya da hikayenin ana fikrini bulmak için yazının tamamının okunması gereklidir, ayrıca yazının konusu genel hatları ile okuyucu tarafından anlaşılmalıdır çünkü yazının konusu ve olay örgüsü ana fikrin çerçevesinde ve vermek istediği düşünce etrafında şekillenen olgulardır.
Ana fikir (Tema); bir yazıda ya da bir yapıtta, genellikle açıkça belirtmek yerine dolaylı olarak anlatılmak istenen temel ve evrensel düşüncedir. Kısa ve özdür.
Konu ve ana fikir arasındaki farkı bulmak bu videodan sonra sizin için çok daha basit olacak. Bir metinde geçen konuyu bulurken kendimize "Bu metinde bize ne anlatılıyor?" sorusunu sormamız gerekiyor. Ana fikirde ise "Metinde bize verilmek istenen mesaj ne?
Bu kelime genellikle anafikir şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı ana fikir şeklinde olmalıdır.
Metnin konusu: Okumuş olduğumuz metinler içerisinde üzerinde durulan olay, durum ve düşünce veya sorun metnin konusu olarak bilinmektedir. Herhangi bir hikaye ya da metin bu unsurlar ele alınarak hazırlanır. Özellikle bir metnin konusunu bulabilmek için belli başlı bazı soruları yöneltiriz.
Konu; "yazar burada ne anlatmak istemiş?" sorusunun cevabı olarak karşımıza çıkar. Bir paragrafta yazar en çok neden bahsetmiş ise ve neyin üzerinde durmuşsa bu paragrafın konusunu oluşturmaktadır.
Bu hikayenin konusu, gece dışarı çıkan Mert'in başına gelen talihsiz olaylardır. Olay örgüsü ise, Mert'in arkadaşlarıyla eğlenmek için dışarı çıkması, bir kavgaya karışması, tutuklanması, hapisten kaçması ve yeniden tartıştıkları insanlara yakalanması şeklinde özetlenebilir.
Yardımcı fikirler, yazarın öne sürdüğü görüşü destekler. Bununla birlikte konunun daha iyi anlaşılmasını sağlar. 8. sınıflar için Yardımcı Fikirler konusunu örnek metinlerle anlattık. Örneklendirme, tanık gösterme ve alıntı yapma yöntemleri, yardımcı düşüncelerin temelini oluşturur.
Temel amacı insanın bedenen, ruhen ve sosyal yönden gelişmesine katkı sağlamak olan spor, modern toplum yaratmada çok etkin bir sosyal olgudur.
Anafikir Nedir Nasıl Bulunur
Paragrafa sorulan “Yazarın vermek istediği mesaj nedir, yazar niçin anlatıyor?” sorularının cevabıdır. Bir paragrafın ana düşüncesi o paragrafın yazılış amacını bildirir. Ana düşünce, paragrafın içinde bir cümle halinde bulunabileceği gibi, paragrafın genelinden de yorumla çıkarılabilir.
Bir eserin konusu, onun teması anlamını taşımaz. Konu ayrıntılı ve duygulu bir şekilde anlatılmışsa bu tema adını alır. 2. Tema, bir yazı ya da bir eserde insanda bulunan beyin gibi görev görür. Eserde anlatılmış olan her şeyin içerisinde ve anlatış tarzında temanın bir etkisi bulunur.
*Tema; hikâyedeki temel duygu veya düşüncedir, soyut ve geneldir: sevgi, dostluk vb. *Konu; hikâyedeki duygu veya düşüncenin somut bir duruma bağlı olarak ele alındığı olgudur, temayı sınırlandırır: Türkiye'de aile bağları vb.
Paragrafın tamamını kapsar. Paragrafta üzerinde durulan olay, durum ya da kavramdır. “Anlatılan nedir?”, “Neden söz ediliyor?” soruları metnin konusunu verir.
Konu, metinde ne anlatıldığı; ana fikir, metnin okuyucuya vermek istediği mesajdır.
Başlık: Ana başlıkların tamamı büyük harfle, koyu, ara başlıkların ilk harfleri büyük harfle; alt başlıklar küçük harfle yazılmalı, sonuna iki nokta (:) konularak karşısından devam edilmelidir.
Okuyucuların, alan uzmanlarının dikkatini çekecek nitelikte bir başlık olmalıdır. İçerisinde ait olduğu yayının içeriği ve konusu hakkında ipucuları barındırmalı, anahtar kelimeleri içermelidir. Subjektif, öznel ifadeler, duygu ve hissiyat belirten sıfatlar içermemelidir.
Ancak araştırmalarla çeşitli alanlarda başlık yazmak için bazı ortak kurallar belirlenmiştir. Bunlara göre başlık kısa, kesin ve net olmalı, 8 kelimeyi geçmemeli, kısaltma ve özetler kullanılmamalı, dilbilgisi kurallarına uygun olmalı, okuyucunun dikkatini çekmeli ve zihnini yönlendirmelidir.
Bir eserin, kitabın ya da yapının bütünü oluşturan ögelere içerik denir. Roman, öykü ve masal gibi düz yazılarda giriş, gelişme ve sonuç bölümlerinden oluşan olay örgüsü, metnin içeriğini oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri