Kağıdın yaşı eski dahi olsa imzanın yeni atılması mümkündür. Yazıların eskiden doldurulmuş olmasının tespiti halinde dahi imzanın sonradan atılmasının ibranamenin geçersizliği sonucunu doğurmayabilir. Bence sağlıklı bir değerlendirme için; imza yaşının net olarak tespit edilebilmesi gerekir.
Yazının Ne Zaman Yazıldığı ile İmzanın Ne Zaman Atıldığının ve Mürekkep Yaşının Tespiti Mümkün Değildir. Bazı uyuşmazlıklarda sözleşmenin, protokolün veya senedin düzenlendiği gerçek tarih ile dosyadaki tarih arasında farklılıklar söz konusudur.
Bir imzanın taklit olduğunun anlaşılabilmesi için öncelikle imza incelemesi yapılması gerekmektedir. İmza incelemesinde yapılması gereken en birincil inceleme imzanın mikroskop altında detay hatlarının incelenmesidir. Bu inceleme ile imzanın ıslak imza olup olmadığı ortaya çıkarılır.
Kriminal imza incelemesi ne kadar sürer sorusunun cevabı imzanın nerede incelendiği ile bağlantılı bir süreci kapsamaktadır. Bu süre 6-8 ay olabileceği gibi 2-3 gün arasında da olabilir. Bu süre tamamen imzanın nerede incelendiğine bağlı olarak değişmektedir.
Adli bilimler uzmanı – imza inceleme uzmanı karakteristik detayları analiz eder. Sahte imzalarda aynı unsurların olup olmadığı bir bir eşleştirir. Tanı unsurlarının yoğunluğuna göre imzanın aidiyeti tespit eder.
İlgili 28 soru bulundu
Borç ilişkisini ortaya çıkaran sözleşme veya senetler üzerinde yer alan imzanın kendisine ait olmadığını iddia eden kişiler, imzaya itiraz ve menfi tespit davası ile icra takibini durdurabilir ve haklılığını mahkeme önünde ispat edebilir.
İmza yazılarak atılması gerekmesinin yanında ad ve soy ad bulundurmalı ve özellikle ismin ilk başta kullanılması sağlanmalıdır. İmza atarken kişi kendi el yazısındaki tüm karakter çizgileri yansıtacak şekilde bir imza belirlemeli ve bu imzayı sürekli aynı şekilde atmaya özen göstermelidir.
Yazı ve imza incelemelerinde somut deliller üzerinden hareket edilerek şüpheye yer bırakılmayacak şekilde grafoloji uzmanı bilirkişi tarafından imza inceleme işlemi yapılmaktadır.
Resmi kurumlardaki imza incelemeleri kurumların iş yüküne göre değişkenlik gösterip bu süre haftalar sürebilir, Grafoloji ve Sahtecilik Uzmanı olan kişilerin incelemelerini genelde 2,3 iş günü içinde sizlere bir sonuç verebilir.
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde Kriminal Polis Laboratuvarı, Jandarma Genel Komutanlığı bünyesinde ise Jandarma Kriminal Laboratuvarıdır. İmza incelemesi her iki kurumda belge/doküman inceleme şube müdürlüklerinde kendi bünyesinde yetiştirmiş oldukları uzmanla tarafından yapılmaktadır.
İmza inceleme uzmanı(Grafoloji Uzmanı) tarafından yapılan incelemede imzanın kim tarafından atıldığı tespit edilmektedir. Grafoloji uzmanları tarafından mikroskop, farklı ışık kaynakları vb. araçlarla yapılan imza incelemesi fotoğraflarla desteklenmekte ve raporlaştırılmaktadır.
Yargıtay'ın yerleşik içtihatlarına göre fotokopi üzerinden imza incelemesi yapılması mümkün değildir. Bu nedenle imza incelemesine esas alınan ilgili tarafın tatbike medar (uygulamaya elverişli) imzalarının bulunduğu belge asıllarının getirtilerek, incelemenin bunlar üzerinden yapılması gerekir.
İmza “Bir kimsenin, bir yazının altına bu yazıyı yazdığını veya onayladığını belirtmek için; her zaman, aynı biçimde yazdığı ad ve işaret” olarak tanımlanır. İmza konusuna, yasalarımıza baktığımızda, yasalarımızda imzanın ne şekilde atılacağı hususunda kesin bir hüküm yoktur.
Senedin sözleşmeye aykırı bir şekilde sonradan doldurulduğu iddiası yazılı delille ispat edilebilir. Bu davalar karşı tarafın açık rızası olmadan tanıkla ispatlanamaz.
Bu süreçte taraflar bilimsel mütalaa raporu alabilir hâkim isterse uzmanı mahkemeye davet ederek imzayla ilgili sorular sorabilir. Eğer bu aşamada hâkimde bir kanaat oluşmaz ve karara varmaz ise mahkeme imza incelemesini kime yaptırır, sorusunun cevabı bilirkişi olarak süreç ilerler.
İmza atarken, imzanızın zeminden etkilenmemesi için belgenin altına birkaç kağıt veya yumuşak karton kullanabilirsiniz. İmza, uzun süre kalan mürekkep kalem ile atılmalıdır.
Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki farklı imza kullanmak suç mu sorusuna cevap değildir olacaktır. Bir olayın suç olarak kabul edilebilmesi için Türk Ceza Kanununda (TCK) açık bir şekilde yazılı olması gerekmektedir. TCK'da yazılı olmayan fiil ve davranışlar suç kapsamında değerlendirilemez. Bu işin hukuki boyutudur.
Adli Kontrol Kararının Ardından İmza Uygulaması Ne Zaman Başlar? Şüpheli veya sanık hakkında halk arasındaki ifadesiyle imza yükümlülüğüne tabi tutulmasının ardından öncelikle yargı makamlarınca verilen adli kontrol kararının kesinleşmesi gerekir.
Adli bilimler açısından bir yazının kime ait olduğu nasıl anlaşılırsorusuna verilebilecek tek cevap el yazısı incelemesi ile anlaşılır şeklindedir. Adli bilimlerde yazı incelemesi ile şüpheli ve yazanı belli olmayan yazıların aidiyetlik tespiti yapılmaktadır.
İİK.nun 170/3. maddesinde “inkar edilen imzanın borçluya ait olduğu” anlaşıldığı takdirde itirazın reddedileceği hükme bağlanmıştır. Senetteki imzanın borçluya ait olduğunu ispat külfeti ise senet elinde olup takibe başlayan ve imzanın borçluya ait olduğunu iddia eden alacaklıya aittir (HGK.
Yani eğer bilirkişi incelemesi her iki tarafça da istenilmişse bu noktada Mahkemece ve tarifece belirlenen bilirkişi ücretinin taraflara yarı yarıya paylaştırılması zorunludur. Bilirkişi incelemesi talep eden taraf gerekli giderleri yatırmaz ise diğer taraf bu avansı yatırabilir.
Bilirkişi raporu kesin delil hükmünde olmayıp takdiri delil niteliğindedir. Yani bilirkişi raporunun hakimi bağlamayacağı anlaşılmalıdır. hakimin bilirkişi raporunu serbestçe takdir edeceği, raporu yeter derecede kanaat verici bulmaz ise ek rapor ister.
Boş Kağıda Atılan İmza Geçerli Midir? Boş kağıda imza atmak 2023 yılında genellikle geçersiz sayılır. İmza, bir kişinin bir belge veya mesajı onayladığını gösterir ve bu nedenle bir belge veya mesajın içeriğine bağlıdır.
Sahte İmza Atmanın Cezası Nedir? Eğer sahte imza atılan evrak resmi belge ise; TCK Madde 204/1 kapsamında, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Açığa atılan imzanın kötüye kullanılması suçunda zamanaşım süresi 8 yıldır. Suçun işlendiği tarihten itibaren dava açılmaz veya dava açılsa dahi sona ermez ise zamanaşımı yokluğundan dava hakkında düşme yönünde karar verilecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri