İlk sağımın (elle), koyun başına ortalama 10-15 dakika sürmesi beklenir. Deneyimli çiftçilerin her bir koyunu sağması, koyun başına 3-5 dakika da sürebilir.
Yerli koyun ve keçilerde laktasyon süresi genelde 3- 5 aydır. Bu süre etçi ırklarda 3- 4 ay, sütçü ırklarda ise 7- 8 ay kadar devam etmektedir. Bu dönemden sonra kuruya çıkarlar. Laktasyonun başında günlük süt verimi düşüktür.
Erkeklerde kuvvetli, kıvrımlı boynuz bulunur. Dişiler boynuzsuzdur. Uzun yağsız kuyrukludurlar. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-45 kg., süt verimi 120-180 Litre dir. 100 koyundan 180-200 kuzu alınır.
Bu yüzden koyunun sürünün başındaki çobana güvenmesi çok önemlidir. Sürünün başında iyi bir çoban varsa ağıldan çıktıktan 3-4 saat sonra sürünün karnı doyar ve koyun yatar. Bu arada saat gece on iki, bir gibi olmuştur. Çoban heybesindeki çaydanlığını ve azığını çıkarır, ateşini yakar, çayını içer, karnını doyurur.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
İlgili 24 soru bulundu
Ancak, hemen hemen tüm çiftçilik faaliyetlerinde olduğu gibi, ölçekli bir ekonomiye ihtiyacınız olacaktır. Bu, sadece 10-15 koyun yetiştirip ve bu şekilde yaşayacağınız anlamına gelmez, çünkü sabit işletme maliyetleri büyük olasılıkla kazanca ulaşır.
Koyunlar, toprak üstünde bulunan özellikle yumuşak bitkileri çok sevmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yem denilen tahıl kırmalarını ve küspeleri de oldukça severler.
Merada belirli yerlere, özellikle su yalaklarının yanına yerleştirilen tuzların yağmurlardan korunacak şekilde muhafaza edilmesi gerekiyor. Ayrıca genellikle koyunların gündüz dinlendiği gölge alanlara, gece barındıkları ağıllara tuzlar konuluyor ve koyunlara en az haftada bir gün kaya tuzu verilmesi öneriliyor.
ü Koyun besiciliği yapanlar, ü Damızlık yetiştiriciliği yapanlar. Koyunculuğumuzun % 90' ı meraya dayalıdır. Kışın kar meraları kapamadıkça veya şiddetli yağmur ve fırtına olmadıkça koyunlar, besin ihtiyaçlarını meradan temin ederler.
Ağılda her koyun için ortalama 1,25 – 1,5 metre kare yer hesaplanmalıdır.
Koyunlar genellikle günde iki kez sağılır. Sabah ve akşam sağımları arasında 10 saatlik bir süre geçmesi gerekir. Çok soğuk ve kırağılı günlerde sabah sağımı daha geç, sıcak günlerde ise daha erkene alınmalıdır.
Türkiye'nin yerli ırkları arasında en çok süt veren cins, İvesi olarak kaydediliyor. Sarıbaş adı da verilen koyunların yanında sakız koyunu da verimli kabul ediliyor. Lacaune ise dünyada en çok tercih edilen koyun ırkı olarak biliniyor.
Büyük kuzular her mevsim bulunabilirken 28-30 kg gelen canlı kuzu, kesimden sonra 14-15 kg et verir. Koyunun damızlık olan erkeğine koç, dişisine marya, yavrusuna kuzu adı verilir.
Elle sağım, koyun memesini aşağı çekmek gibi yanlış bir düşünceyle çelişkilidir. Memenin çekilmesi kesinlikle yaralanmaya sebep olur. Bunun yerine, başparmak ve işaret parmak ile sıkma uygulanmalıdır. İlk sağımın (elle), koyun başına ortalama 10-15 dakika sürmesi beklenir.
Koyunlarda kızgınlıklar toplulaştırılarak koç katım süresi kısaltılabilir. Bunun için ya yapay hormon uygulanabilir ya da doğal yöntemler uygulanmalıdır. Doğal yöntemler olarak; koyunlar toplu olarak kuru çıkartılır, koç katım öncesi (17 gün) koyunlar arasına uyarıcı koçlar salınır ve flushing uygulanmalıdır.
"Koyun yününden gelir elde ediyoruz"
Koyun kırkma işlemi bu mevsimde başladığını belirten Karakuzu, "Bir koyun da ortalama 1,5 ile 2 kilo yün çıkarıyoruz. Bu yünleri temizledikten sonra ihtiyaca göre kimilerimiz yastık, yorgan ve keçe olarak kullanırken, kimimiz de bu yünleri satarak ek gelir elde etmiş oluyoruz.
Koyunları en az 7-8 saat boyunca otlatırlardı. Ayrıca, her gün koyun başına 0,2 – 1,36 kg kadar buğday ve 0,9 – 2,23 kg kabayonca samanı verirlerdi. Yüzyıllarca koyunlar doğal ortamlarında yalnızca mera yiyerek, tahıl (buğday ve ekin tohumları, tabiki az miktarlarda) ve su içerek hayatta kalmışlardır.
Koyunlar ve koçlar aşım sırasında yüksek ısıdan olumsuz yönde etkilenirler.Uzun süreli yüksek ısı kızgınlığın çıkışını geciktirdiği gibi gebelik oranını da düşürmektedir. Bu nedenle yazın koyunların gece otlatılması ve aşımların serinlikte yapılması yararlıdır.
Barındırılacak koyun sayısına göre ağılın yüksekliği değişir. Koyun sayısı ne kadar fazla ise yüksekliğin o kadar fazla olması gerekir. Yükseklik 200 başlık ağıllarda 2.75 - 3 m, 200'den fazla olanlarda ise 4.25 m hesap edilir.
Koyunlar, selülozu fazla olan yemleri kolayca yerler. Kuru otlar ve saman kaba yemdir. Silo yemleri ve yeşil yemler de kaba yemdir. Koyunlar bunları yiyerek de verim verir.
Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur. Tuzun öncelikle sodyum ve klorürden oluşması, ancak kalsiyum, magnezyum, selenyum ve fosfor gibi diğer temel iz mineralleri içermesi hayvanların sağlıklı gelişimi için önemlidir.
Dişi tokluyu koça vermekte 18 ayı geçmemeliyiz. Sürüdeki koyunlar pratikte 6-8 yaşlarına kadar, koçlar ise 4-5 yaşlarına kadar damızlık olarak kullanılabilmektedir. Koyunlarda kızgınlık genelde mevsime bağlıdır. Kızgınlık 28-30 saat devam etmektedir.
İşte neden koyunlar yağmur yağdığında çekmezler sorusunun cevabı: kıl-tüy-yün aslında canlı vücudundaki kitin tabakasıdırlar ve canlıdırlar. Ancak kesildiklerinde kurusalar bile esnekliklerini ve şekillerini yitirmezler. Dolayısıyla koyunlar-insan tüyleri canlının üzerindeyken çekmezler.
Farfarayı, şatafatı, tantanayı sevmez.
Damızlık seçilecek hayvanların koruyucu aşılamaları ve paraziter ilaçlamaları zamanında yapılmış olmalıdır. baş koyun için 1 baş koç bulundurulur. Elde aşım yaptırılıyorsa 50-60 baş koyun için 1 baş koç yeterlidir. Koçlar günde 2'den fazla koyuna aşım yaptırılmamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri