Bir tercümenin apostil tasdikli tercüme olabilmesi için önce yeminli tercüman tarafından çevrilip imzalanması ve ardından noter onaylı hale getirilmesi gerekmektedir.
Noter Onayı Olmadan Apostil Olur mu? Apostil tasdiklerinde kesinlikle noter onayı ve noterin bağlı olduğu kaymakamlık tarafından mührün olması gerekir. Bu işlemler yapılmadığı takdirde apostil tasdiki mümkün değildir.
Noter: Bu çeviri, tercüme bürosunun veya tercümanın yemin zaptının bulunduğu noterlikte onaylattırılır. Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil).
Apostil işleminin süresi, belgenin türüne göre değişmektedir. Genel olarak, apostil işlemi birkaç gün içinde tamamlanmaktadır.
Belgenin kullanılacağı ülkede apostil formunun nasıl olması gerektiği dikkate alınmalıdır. e-apostilin geçerli olup olmadığına dair kafanızda soru işareti varsa, belgenin kullanılacağı yabancı ülkenin resmi makamlarından bilgi almanızı tavsiye ederiz. Genel olarak belgelerin onaylanması 5 ila 14 gün sürer.
İlgili 25 soru bulundu
PTT AŞ, elektronik ortamda oluşturulan resmi belgelerin gerçekliğinin tasdik edilerek başka bir ülkede yasal olarak kullanılmasını sağlayan "e-apostil" hizmetini artık e-Devlet üzerinden de sunuyor.
Valilik/Kaymakamlık: Noterde onaylanan bu tercüme illerde valiliğe, ilçelerde kaymakamlığa (noterin bulunduğu il ve ilçedeki) götürülerek tasdik ettirilir (apostil). Artık bu belge taraftar diğer bir ülkede ibraz edilebilir.
Apostil onayı işlemleri için belge başına onay işlemi 5-10 TL'dir. Ancak, ilgili belgenin tercüme ve noter onayı işlemleri için ücret ödenmesi gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse, apostil onayı yapılacak bir diplomanın tercüme edileceği dile göre 40 TL ile 100 TL arasında tercüme ücreti vardır.
Apostil kuralları yalnızca Lahey Konferansı'na üye veya taraf devletler arasında geçerlidir. Apostil Onayını İlçe Kaymakamlıkları ve Valilik Hukuk Büroları yapmaktadır. Apostil`e taraf olmayan ülkelere ait bir belgeniz var ise Valilik Hukuk Bürolarının tasdiki yapılır.
Adli belgeler için:
Ağır ceza mahkemesi kurulmuş olan merkezlerdeki Adli yargı Adalet Komisyonu Başkanlıkları tarafından konulur. Apostil tasdikinin geçerli olmadığı yani sözleşmeye taraf olmayan ülkelerde resmi belgelerin doğruluğunu ve geçerliliğini teyit edebilmek için konsolosluklara başvurulur.
Apostil tasdiki yoksa ve buna rağmen işlem yapılırsa, uygulanabilir olmayan (Belge geçerlidir ama uygulanabilirliği yoktur) belgeye dayanarak işlem yapılmış olur ve bu da Noterin hukuki ve cezai sorumluluğunu gerektirir.
Geçici Madde 1 – (Ek:RG-17/3/2018-30363) Bu Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde tanımlanan D grubuna dâhil tüm noterlik işlem kâğıtları 75 yıl saklama süresine tabi olacaktır. Yürürlük Madde 25 — İşbu Yönetmelik 1/1/1990 tarihinde yürürlüğe girer.
Noter onayı, resmi bir ortamda yapılan yeminli çeviriler teslim edilmeden önce onay verilmesi işlemidir. Belgeyi vereceğiniz kurum sizden noter onayını isteyecektir. Noter onayı istenilecek belgelerin arasında kimlik kartı, okul diploması, evlilik cüzdanı, ve pasaport bulunur.
* Apostil yapılacak olan belgede resmi mühür ve imza kesinlikle ıslak olmalıdır(e-imza, hazır kaşe imza, apostil yetkilisinin yerine atılan imza kabul edilmez.).
Not: Tüm sertifikalar, yetkilinin adının, unvanının ve dairesinin mührünü ve okunaklı bir imzasını içermelidir. APOSTİL ŞERHİ NEYE BENZER- ÖRNEK APOSTİL ŞERHİ; Tasdik Şerhi en az 9 cm. kenarlıklı kare biçiminde olacaktır.
Mahkeme kararına apostil yaptırmak için Ağır Ceza Mahkemesi kuruluşu olan merkezlerde yer alan adliyelerde bulunan Adalet Komisyonu Başkanlıklarına müracaat ederek işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
www.eapostil.gov.tr internet sitesi üzerinden e-devlet ile giriş yapılarak, apostil uygulanması istenen belge için başvuruda bulunulması ile başlayan e-Apostil işleminde adli sicil kaydı ve mahkeme kararları en kısa sürede onay şerhli hale geliyor.
Lahey Sözleşmesi ile sözleşmeye taraf olan ülkelerin vatandaşlarının, sözleşmeye taraf devletlere sunacağı resmi belgelerde konsolosluk onayı yerine apostil onayının yeterli olduğu kabul edilmiştir.
Bir kamu belgesinin başka bir ülkede geçerli olabilmesi için Apostil tasdikli tercüme ile istenen ülkenin lisanına tercüme edilmesi gerekir. Böylece ilgili makamlara onaylatılan belge istenen ülkede ibraz edilebilir.
Başlangıç olarak apostilli sabıka kaydı ve mahkeme kararları sistem üzerinden alınabilecek. Bu sisteme e-devlet üzerinden giriş yapılıyor. Burada adli sicil kaydı için 25 TL mahkeme kararları için 50 TL apostil ücreti ödenir.
Konsolosluk kaymakamlığa iletmeleri gereken bir belge verecektir. Bu belgenin verilmesi için konsolosluğun ücret talep etmesi mümkündür. Bu başvurulan konsolosluğa bağlıdır. Yabancı uyruklu kişi bu belgeyi kaymakamlığa teslim ederek evlilik cüzdanı apostil şerhini talep edecektir.
Halihazırda elektronik apostil, Türkiye'de sadece adli sicil kayıtları ve mahkeme kararları için düzenlenmektedir. Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı tarafından e-apostil işlemi yapılan belgeler PTT aracılığıyla elektronik ortamda iletilmektedir.
Apostil ve Çeviri Ücretleri
Apostil, kaymakamlık veya valiliklerce yapılan bir onay işlemidir. Ancak bir belgenin apostil onayı alabilmesi için öncelikle çevirisinin yeminli tercüman tarafından yapılmış olması ve sonrasında da noter onayı alınması gerekmektedir.
Apostil Doğrulama Kodu : Tarih bilgisini gün-ay-yıl şeklinde ve gün ile ay verileri 2 hane, yıl verisi 4 hane olarak giriniz. Temizle butonuna tıklandığında, alan temizlenir ve imleç (cursor) gün alanına konumlanır. Klavye üzerinden sadece rakamlara basarak gün-ay ve yıl verilerini girebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri