Örnek: Bilginin yorumlanması, alıştırma, algısal beceriler, geri bildirim, zamanlama. Beceriyi en genel tanımıyla üçe ayırmak mümkündür. Bir kalemle yazı yazarken, araba kullanırken ve uzun atlarken kas ve iskelet sistemini belli bir koordinasyonda kullandığımız (motor) beceri.
Özgeçmişinizin beceriler/yetenekler bölümü, başvuruda bulunmakta olduğunuz işlerle ilgili yeteneklerinizi içerir. Bu bölümde, bilgisayar becerileri, yazılım becerileri ve / veya dil becerileri gibi ilgi alanınız veya kariyer alanınızla alakalı becerileri listelemelisiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Okuma, yazma, toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi daha ileri öğrenim sağlamakta gerekli olan beceriler.
Yetkinlik vasıf, hüner ve tutumun dinamik bir bileşimidir. Bilgi: Her yetkinliğin az ya da çok kavramsal boyutta bir bilgi düzeyi vardır. Beceri: Yetkinliğin doğal ya da tecrübe ile kazanılmış yetenek boyutudur. Bir konuda beceri sahibi olmak için o konuda yetenekli olunması gerekir.
İnsanların çeşitli yetenekleri vardır. Örneğin: hızlı düşünebilme, çeviklik, soyut düşünebilme, farklılıkları görebilme, tasarım yapabilme, kokuları ayırt edebilme… Bu yetenekleri hayatımızda çeşitli alanlarda kullanırız.
Bu alanlar; Mantıksal – Matematiksel zeka, görsel – mekansal zeka, içsel – kişiye dönük zeka, sosyal – kişiler arası zeka, müziksel – ritmik zeka, bedensel – kinestetik zeka ve Doğasal zekadır. Çocuklarla oyun oynarken ya da oyunlarını izlerken iç dünyaları, ilgi ve beceri alanları hakkında çokça bilgi edinebilirsiniz.
Uzmanların yaptıkları saptamaya göre gelecekte; analitik düşünme ve inovasyon, karmaşık problem çözme, eleştirel düşünce ve analiz etme, yaratıcılık, özgünlük, girişkenlik, tümevarımsal düşünme ve kavrama becerileri mesleki gelişimde problem çözme kapsamında sizi donanımlı kılacaktır.
Dünya Sağlık Örgütü bu temel yaşam becerilerini “karar verme, problem çözme, yaratıcı düşünce, iletişim, kişilerarası ilişkiler, eleştirel düşünme, öz farkındalık, empati, duygularla başa çıkma, stresle baş etme” olmak üzere on başlık altında toplamıştır (WHO, 2007).
1- Temel sosyal beceriler (selamlaşma, dinleme, konuşmayı başlatma, konuşmayı sürdürme, soru sorma, lütfen ve teşekkür etme sözcüklerini kullanma, kendini tanıtma, başkalarını tanıtma).
*Becerinin yapılması organizmanın çeşitli organları arasında uyumu gerektirir. Yeterli gelişime ulaşılamamışsa beceri öğrenilemez yada geç öğrenilir. Bir işi yapmak yüzlerce sinir ve kasın işbirliğini gerektirir. Beceriler tepki hızı,dikkat,beden gücü ve dengesi ,esnekliğini gerektirir.
Bu bağlamda teknik beceriler olarak da bilinen sert beceriler, bir çalışanın işiyle ilgili görevleri yerine getirmek için sahip olması gereken temel, teknik, entelektüel bilgi, mesleki beceri ve yetenekleri ifade etmektedir.
Üst düzey düşünme becerileri (entelektüel yetenekler) eleştirel, mantıksal, yansıtıcı, üstbilişsel ve yaratıcı düşünmeyi içerir. Bireyler aşina olmadıkları sorunlarla, belirsizliklerle, sorularla veya ikilemlerle karşılaştıklarında aktif hale gelirler.
Yetenek illa somut bir şey ortaya koymak demek de değil tabi. Örneğin matematiksel işlemleri normalinden çok daha hızlı yapmak da zihinsel bir yetenektir. Ya da empati kurabilmek, liderlik yapmaya eğimli olmak da kendi başına bir yetenektir. Bazen yeteneğin senin geleceğine de ışık tutar.
Türk Dil Kurumu'nun resmi sözlüğüne göre: Beceri, “Kişinin yatkınlık ve öğrenimine bağlı olarak bir işi başarma ve bir işlemi amaca uygun olarak sonuçlandırma yeteneği”dir. Yetenek, “Bir kimsenin bir şeyi anlama veya yapabilme niteliği, istidatı, kabiliyeti”dir.
Yetenek, kişinin aynı anda beceri, başarı, pratiklik, yaratıcılık, liderlik ve zamanı doğru kullanabilme gibi özellikleri de kapsayan bir kavramdır.
Buna göre beceri, bir işi başarabilmektir. Başarı, becerinin sonucudur. Terim olarak ele alındığında beceri; bir işi veya etkinliği, zihinsel ve/veya fiziksel yolla, hızlı ve doğru bir şekilde gerçekleştirebilme; belirli bir sonuca ulaştırabilme yeteneği veya kapasitesi olarak tanımlanır.
BECERİ; bilişsel (mantıksal, sezgisel ve yaratıcı düşünme kullanımı) ve pratik (el becerisi, teknik, malzeme, alet ve araç kullanımı) olarak tanımlanır.
Beşeri beceriler, özellikle üst yönetimle alt yönetim arasındaki bağlantıyı sağlamakla görevli orta düzey yöneticiler için daha gereklidir. Beşeri beceriler, diğer çalışanlar ile birlikte çalışabilme yeteneğini ortaya koyan becerilerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri