bağımlılık yapmaz. aksine araştırmalara göre sigara stresten daha az zarar verdiği için arada bir içmenin zararı olmadığı söyleniyor. ama yaktığın ilk zevk sigarasında tiryakisin unutma o zevk sigarasını yakmazsan sorun yok.
Sigara Bağımlılığı Nedir
Her gün bir adet sigara içmek gibi insanların bağımlılık olarak görmediği sigara kullanma şekli de, sigara bağımlılığı kriterlerinden biridir ve her gün sigara içen kişi bağımlı sayılmaktadır.
Bir kez sigara içenlerin yüzde 69'u sigara kullanıcısı oluyor. Tütün bağımlılığı üzerine yapılan geniş çaplı bir araştırma, "bir kez dahi sigara içen kişilerin yüzde 69'unun sigara kullanıcısına dönüştüğünü" ortaya koydu. Uzmanlara göre bu araştırma, "tütünün tek bir sigarada dahi bağımlılık kapasitesini" gösteriyor.
İçilen her bir sigarada sağlığa zarar veren ve insanı zehirleyen binlerce kimyasal madde bulunuyor. Bu kimyasal maddelerin 81 tanesinin doğrudan kansere neden olduğu biliniyor.
Sigara fizyolojik ve psikolojik bağımlılık yapar. Kandaki nikotin konsantrasyonu azalınca yoksunluk belirtileri ortaya çıkar. Kişi bu belirtileri yaşamamak için sigara içmeyi sürdürür ve süreç bağımlılık düzeyinde devam eder.
İlgili 22 soru bulundu
Sigara içen bir kişi ortalama 8-12 kez dumanı içine çekerken bir nargile içiminde ise ortalama 20-200 kez duman çekilir. 1 saatlik bir nargile içiminin ortalama 50 sigaraya denk olduğu düşünülmektedir.
Sigarayı içine çekmeyen dudak tiryakilerinde içmeyenlere oranla kalp krizi riskinin bir kat daha arttığı belirtiliyor. Sigaranın zararı dudaktan itibaren başlıyor. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr.
Geçtiğimiz günlerde BMJ (British Medical Journal) adlı dergide açıklanan çalışmada, günde sadece bir adet sigara içmenin, günde 1 paket (20 adet) sigara içenlerde artan kalp hastalığı ve inme riskinin yaklaşık yarısı kadar riski arttırdığı bildirildi.
Ilk kez sigara içersek ne olur? Solunum yolundaki spazmlar, hem astım hastalığında hem de ilk kez sigara içenlerde nefes darlığı, hırıltılı solunum, göğüste baskı hissi görülür. Duman akciğerlere daha derine inerken, hasar oluşturmaya devam eder.
İlk kez sigara içenlerde genellikle, bulantı, baş dönmesi gibi belirtiler olur.
Yaşam boyunca 100 sigara içen tiryaki sayılıyor
Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) sigara içimine dair sigara içen ve sigara içmeyen olmak üzere tanımlamalar yaptığını belirten Prof.
Eskiden bazıları sadece günde 10 ve üzeri sigara içen hastaların bağımlı olduğunu düşünürdü fakat yapılan araştırmalar her gün sigara içmeyenlerin bile bağımlı olduğunu söylüyor.
İstek anında sigara kullanımını geciktirebildiğiniz kadar geciktirin. 10 kez derin nefes alıp yavaşça vererek rahatlamaya çalışın. Dikkatinizi dağıtmak için bir uğraş bulun (spor yapmak, duş almak, tv izlemek vb). Ayrıca su içmek sigaranın yerine ağzınıza alacağınız en sağlıklı alternatiftir.
Spora bir olumsuz etkisi olmaz, fakat sağlığa zararı minimum ölçüde de olsa tabii ki vardır. Haftada 1-2 sigara psikososyal nedenler ile günde 1 pakede çıkabiliyor, dikkat etmeni ve sayıyı çoğaltmamanı öneririm.
İçilen her bir sigara insan hayatından ortalama 11 dakika kısaltıyor.
Sigarayı bırakmaya çalışan tütün kullanıcıları için nikotin yoksunluğu belirtileri rahatsız edici ve stresli ancak geçicidir. Nikotin yoksunluğu belirtilerinin çoğu, bıraktıktan 48 saat sonra zirve yapar ve sonraki 3 ila 4 hafta içinde azalır.
Onur Noyan, “Bunların başında çocukluktan yetişkinliğe giderken ailesine büyüdüğünü ve bireyselleştiğini kanıtlama çabası, merak etme, arkadaş ortamına girmek amacıyla kullanım, aile büyüklerini ya da ünlü taklit etmek gelmektedir” dedi.
Dişlerinin iç kısımlarında kahverengi siyah renkte lekeler, dış kısımlarında ise sarımsı lekeler meydana gelir. Sigara içenlerde cilt vaktinden erken kırışabilir, özellikle de dudakların, gözlerin, kulakların ve boynun etrafında. Yine uzun zamandır sigara içenlerde kuru bir öksürük ve çatallı bir ses tonu oluşur.
Sigara içmenin tarihi, M.Ö. 3000'li yıllara dayanır. Eldeki veriler, o tarihlerde Mısırlılar ve Güney Amerika'daki Maya Hintlileri arasında dini ve resmi törenlerde, büyü ve sihir olarak kurutulmuş bitkilerin yakıldığını ve tütsü olarak kullanıldığını göstermektedir. Tütünü ilk kez tüttürerek içenler Kızılderililerdir.
Daha önceden yapılan araştırmalar 1 veya 2 sigara içiminden sonra nikotinin anne sütüne geçtiği, düzeyin 30-60 dakikada maksimuma ulaştığını ve 3 saat boyunca sütte kaldığını gösteriyor. Sonuç: sigara yalnız bize zarar vermiyor.
ABD'deki Ulusal Kanser Enstitüsü (National Cancer Institute - NCI), hayatları boyunca düzenli olarak günde ortalama bir sigaradan daha az içen insanların %64 daha fazla erken ölüm riski taşıdıklarını buldu. Günde 1-10 sigara içenler ise %87 daha fazla risk taşıyor.
Vücutta biriken nikotini dışarı atmada en etkili besinlerin başında hayat kaynağı olan su geliyor. Çünkü su, vücutta bulunan zararlı radikalleri dışarı atmada önemli bir rol üstleniyor.
Dr. Özcan Aşçıoğlu, çatlak dudakla sigara içmenin dudak kanserine davetiye çıkarmak anlamına geldiğini söylüyor. İnsan sağlığı üzerinde birçok olumsuz etkisi olan, başta kanser olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkaran sigara dudakların rengini de değiştiriyor, morarmaya neden oluyor.
*Sigara ile vücudunuza aldığınız zehirlerin vücuda zarar vermesini engelleyen herhangi bir önlem bilinmemektedir. Dudak tiryakisi olmak, spor yapmak, kanser önleyici gıdalar tüketmek, içine çekmeden içmek sizi sigaranın zararlarından korumaz.
İlk sigara anında kandaki oksijen miktarı düşerek nikotin bekleyen, nikotine alışan reseptörler yoğun bir şekilde uyarılır. Bu sebeple de baş dönmesi ve denge kaybı gibi durumlar meydana gelebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri