e-Devlet Üzerinden Vergi Levhası Sorgulama e-Devlet üzerinden sorgulama yapmak için şu adımları takip edebilirsiniz: e-Devlet uygulamasına TC kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapın. “Vergi levhası sorgulama” ekranına gidin. Dilediğiniz mükellefin vergi kimlik numarası veya TC kimlik numarasını girin.
- https://ivd.gib.gov.tr sitesine giriş yapılarak en üstte bulunan 'Doğrulama' seçeneği içinden vergi kimlik numarası sorgulama bölümüne girilmesi gerekir. Bu bölümde Ad, Soyad, Baba Adı, Doğum Yeri ve Doğum Yılı bilgileri eksiksiz girildiği taktirde vergi kimlik numaranızı öğrenmeniz mümkün olmaktadır.
VUK (Vergi Usul Kanunu) 213/4108 maddesine göre her gerçek ve tüzel kişinin bir vergi numarası vardır. Gerçek kişiler ve şahıs şirketleri için bu vergi numarası aynı zamanda kişinin TC kimlik numarası iken tüzel kişiler kendilerine özel olan vergi numaralarını öğrenmekle ve kullanmakla yükümlüdür.
İnteraktif Vergi Dairesi web sitesi üzerinden vergi numarası sorgulaması için şu adımlar takip edilebilir: ivd.gib.gov.tr adresine giriş yapılır. Yukarıda yer alan 'Doğrulamalar' bölümü seçilir. Açılan listeden 'Vergi Kimlik Numarası Sorgulama' seçilir.
Sorgulama Yapmak İçin Adımlar; e-Devlet hesabınıza giriş yaptıktan sonra karşınıza çıkan arama motoruna “Vergi Levhası” yazınız. Çıkan sonuçlar yukarıdaki resimde olduğu gibi, e-Vergi Levhası Sorgulama ve e-Vergi Levhası Doğrulama şeklinde olacaktır.
İlgili 32 soru bulundu
Vergi levhası sorgulama hem Gelir İdaresi Başkanlığı web sitesi üzerinden hem de e-Devlet üzerinden yapılabilir. intvrg.gib.gov.tr ya da turkiye.gov.tr adresinden vergi levhası sorgulanabilir.
Vergi levhası sorgulama işlemi hem e-Devlet üzerinden hem de Gelir İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi üzerinden gerçekleştirilmektedir.
Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) resmi internet sitesi üzerinde vergi levhası sorgulama işlemini oldukça basit bir şekilde gerçekleştirilebilir. Mükellefler, GİB resmi web sitesine girişin ardından kimlik ve vergi kimlik numarası gibi bilgileri girerek GİB vergi levhası sorgulama işlemini tamamlayabilir.
Vergi numarası sorgulama işlemi, vergi dairesi müdürlüklerinde, E-Devlet sistemi üzerinden veya İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilebilir.
TC kimlik numaraları, 1 Kasım 2006 tarihinden itibaren aynı zamanda vergi numarası olarak da kullanılacak.
Gerekli olduğu hallerde vergi numarası her il ve ilçede bulunan vergi dairelerinden alınabilir. S: Vergi numarası almak için ücret öder miyim? C: Vergi numarası alacak kişilerden herhangi bir ücret talep edilmez.
Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasının vergi kimlik numarası olarak kullanılmaya başlanıldığı tarihten itibaren bastırılacak veya tasdik ettirilecek belgelerde ise yeni vergi kimlik numarası kullanılacaktır.
VKN; vergi mükellefi olan tüm gerçek ve tüzel kişilerin elde ettikleri kazançlara ait ödemekle mükellef oldukları tüm vergileri öderken veya ticari işlemleri esnasında kullanmaları zorunlu olan, vergi dairesi tarafından kendilerine özel tanımlanan 10 haneli numaralardır.
Vergi numarası ya da tam adıyla vergi kimlik numarası, vergi mükellefi gerçek ve tüzel kişilerin kamu kurumlarında vergi öderken kullandıkları 10 haneli numaradır.
SMS'le sorgulama için; BORC boşluk T.C KİMLİK NUMARASI boşluk ANNE KIZLIK SOYADININ İLK 2 HARFİ yazıp 1189 a mesaj atmanız yeterli.
Potansiyel mükellef, adından da anlaşılabileceği gibi vergi ödemekle yükümlü olmayan ama gelecekte vergi mükellefi olabileceklere verilen genel bir isimdir. Sürekli bir yükümlülüğü gerektirmeyen durumlarda ya da zorunluluk kaynaklı olarak vergi dairelerinden vergi numarası alındığında potansiyel vergi mükellefi olunur.
İnternet üzerinden yapılacak vergi levhası başvuruları çok daha zahmetsiz ve hızlı olacaktır elbette. Bu başvuruları Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinden yapabilmekteyiz.
Bir firmanın vergi mükellefi olmak için önce ticaret odası tescili gerekir. Ardından bir ay içerisinde, firma sorumlularının işe başlama formu, iş yeri tapusu, kira kontratı, şirket yetkililerine ait imza sirküleri ve nüfuz cüzdanı fotokopisi ile vergi dairesine başvurması gerekir.
Hangi vergi dairesine bağlıyım? Hangi vergi dairesine bağlı olduğunuzu 444 0 189 numaralı vergi danışma hattından öğrenebilirsiniz.
E-devlet internet adresine tıkladıktan sonra açılan ekranda bulunan bilgi formunu doldurmanız gerekmektedir. Adınız, soyadınız, baba adınız, doğum yeri ve doğum yılı bilgilerinizi sisteme girdikten sonra açılan ekrandan vergi kimlik numarası alınabilir.
Vergi İhbarı – Vergi Kaçırma İhbarı (Vergi kaçakçılığı ihbar) Maliye Şikayet. Vergi ihbarı yazılı, tutanağa geçirilmek üzere sözlü, e devlet üzerinden başvuru suretiyle gerçekleştirilebilir. Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
Vergi levhası almak ve bulundurmak zorunda olanların, yapılan denetimlerde bulundurma zorunluluğuna uymadığının tespiti halinde, her bir tespit için Vergi Usul Kanununun 353 üncü maddesinin (4) numaralı bendine istinaden özel usulsüzlük cezası kesilecektir. 2023 yılı için bu tutar 1.100 liradır.
Vergi Usul Kanununun 5 inci maddesine göre, gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dâhil) ile sermaye şirketleri her yıl Mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı almak zorundadırlar.
Vergi levhası, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından mükellefler adına 1 yıllığına hazırlanan belgedir. Bu evrak, vergiye esas olan tutarı ve kazanca karşılık gelen oranı gösterir. Böylece mükellefin ödeyeceği vergi meblağını belgeler. Resmî niteliğiyle denetim süreçlerinde incelenen unsurlar arasında yer alır.
Vergi levhası esasında resmi niteliği olan bir belgeden ibarettir. Üzerinde işletme ve işletme sahibi ile ilgili bilgiler vardır. İşletme ile ilgili herhangi bir işlemde bu belge üzerinde yazan bilgiler kullanılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri